vojislav-seselj-miting-1(2)ХАГ – Расправно веће Хашког трибунала одбило је захтев тужилаштва да Војислава Шешеља са привремене слободе врати у судски притвор, објављено је у Хагу. Расправно веће се у истој одлуци прогласило ненадлежним за Шешељев захтев да буде кажњен главни тужилац Серж Брамерц – због недозвољеног понашања.

Према оцени расправног већа, тужилаштво се у свом захтеву служило са две врсте аргумента. Прва се односила на критике судске одлуке од 6. новембра 2014. да пусти Шешеља на привремену слободу, а у другој се наводе чињенице које показују, по ставу тужилаштва, да је оптужени прекршио услове пуштања на слободу.

Веће се прогласило ненадлежним за прву категорију аргумената и навело да тужилац може да критикује одлуку судског већа коју сматра мањкавом само путем жалбе. Уместо тога, тужилаштво је затражило преиспитивање одлуке, што је могуће само на основу нових чињеница које тужилаштво није доставило.

Кад је реч о наводном кршењу услова привремене слободе, суд подсећа да су налогом од 6. новембра прошле године наведени следећи услови – да Шешељ нема никакав контакт са сведоцима или жртвама и да не покушава да на њих утиче, да не спречава правну процедуру или ток правде и да се појави пред судом када му буде наложено.

Тужилаштво је навело да је Шешељ прекршио услове тиме што је изјавио да никад више неће да се врати у Хаг, али како примећује судско веће, за сада Шешељу није ни наређено да се врати, па према томе он није прекршио никакво упутство у том смислу. „Само изјаве о намери не представљају кршење обавезе која још заправо није наметнута”, наводи се у одлуци.

Трибунал додаје да се оптужба осврнула и на Шешељеве изјаве за медије у којима је особе које су имале везе са тужилаштвом називао издајницима. „Колико год су такве изјаве за жаљење оне не представљају утицање на сведоке или жртве или претњу њима и, према томе, не крше услове пуштања на слободу”, навео је суд у својој одлуци.

Закључује се и да захтев тужиоца представља списак неприхватљивих и неоснованих аргумената који не могу да доведу у питање налог од 6. новембра 2014. године.

Судија Нијанг који је у процесу против Шешеља заменио изузетог судију Фредерика Хархофа, успротивио се првобитној одлуци расправног већа да пусти Шешеља на слободу, сматрајући да треба детаљније прецизирати услове, али се сагласио са јучерашњом одлуком, сматрајући да је она сада важећа.

Шешељ је, подсећамо, одлуком расправног већа, 12. новембра привремено ослобођен из притвора трибунала. Одлука је образложена хуманитарним разлозима – због његове болести, како би лечење могао да настави у Београду. Тужилаштво Хашког трибунала затражило је 1. децембра да расправно веће врати у судски притвор оптуженог Војислава Шешеља са привремене слободе, уз оцену да је он својим понашањем у Србији поткопао дух одлуке о привременом ослобађању коју је из хуманитарних разлога донело веће председавајућег Жан-Клода Антонетија.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ остаје на слободи, Брамерц некажњен

* Обавезна поља