Vucic-Davenport----polСусрет премијера Александра Вучића и шефа мисије ЕУ у Београду Мајкла Давенпорта у Влади Србије „први је у низу редовних састанака ове године”, наведено је у званичном саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима и то је био знак да је стављена тачка на сукоб који од петка траје на релацији Београд–Брисел. О том спору у саопштењу није било ни речи, али је неколико сати касније Вучић о томе говорио на конференцији за новинаре са председником Републике Српске Милорадом Додиком, на којој је новинаре, више од регионалних питања, занимало како је изглађен проблем настао оптужбом премијера Србије да Давенпорт и ЕУ плаћају Балканску истраживачку регионалну мрежу (БИРН) да „говори нешто против владе”. Вучић је, при том, остао при својим ранијим ставовима, а Давенпорт се ни јуче није оглашавао овим поводом.

Председник Владе Србије је на конференцији за новинаре рекао да је његова реакција на писање БИРН-а била оштра, али правична и да није оштетила Србију, а да је његов посао да штити Србију и да ће то радити и у будућности.

„Као што сам можда оштро реаговао пре годину дана,када су у јеку највеће трагедије која нас је задесила, неки покушали то да искористе за политички напад, оптужујући нас да неко нешто скида са неког сајта, па се показало да то није истина, тако и ово”, рекао је Вучић. Он није наводио имена, али очигледно је реч о спору са представницима ОЕБС-а после мајских поплава, који је такође брзо превазиђен.

Јуче је навео да мисли све оно што је говорио у петак у седишту СНС-а на конференцији за новинаре.

„Све што сам говорио то мислим и нисам ја у афекту и напречац реаговао никада. Они сами кажу да их плаћају, али они кажу једну другу формулацију: ’ми их плаћамо, али не утичемо на уређивање’. Да сам ја то рекао, смејали бисте ми се. Ја нећу да се смејем, ја им верујем”, навео је премијер.

Вучић је захвалио Светској банци, која се изјаснила о поступку одабира фирме за исушивање Тамнаве и навела да је он био у складу са прописима. Оценио је даје њен став био „много бруталнији” од његовог.

Начин на који је Вучић у петак реаговао на писање БИРН-а није се допао опозицији (неки мисле да је претерао, неки да се „фолирао”), домаћи коментатори су били прилично уздржани у својим коментарима, а политички аналитичар Џејмс Кар-Линдзи из Лондонске школе за економију рекао једа је лоша процена за лидера једне државе кандидата за улазак у ЕУ да крене у напад на Брисел као што је то учинио Вучић.

„Чак и ако покушава да говори за националистичку публику код куће, ово је веома опасан потез. Упућујући оптужбе ЕУ, и то конкретним званичницима, нешто је што неће бити добро примљено у Бриселу или у престоницама земаља чланица”, рекао је овај аналитичар за БИРН, а преноси Бета.

Кар-Линдзи је додао да је „зачуђујуће да се он (Вучић) тако отворено обрушио на Мајкла Давенпорта, са којим је претходно имао добре односе и који је толико много радио да развије односе ЕУ–Србија”.

„Упркос оштрим критикама које су многи у Србији и ван ње упућивали његовој (Вучићевој) влади, ЕУ је досад била прилично опрезна у изражавању својих замерки. Јасно је да она жели да укаже поверење Вучићу у погледу многих питања” рекао је Кар-Линдзи.

Ако је Вучићев иступ заиста погодио бриселске званичнике, судећи по епилогу јучерашњег сусрета са Давенпортом, чини се да му је опроштено. Упитан на чију иницијативу је одржан овај састанак, Вучић је одговорио да то није нарочито важно, да су имали уобичајен састанак, овог пута на иницијативу Давенпорта, али, додао је, могао је бити исто тако и на његову иницијативу. Он је изјавио да ће и даље сарађивати са шефом делегације Европске уније, јер је то, како је навео, његова „обавеза” као председника владе.

„Састанак је био коректан, разговарали смо о битним питањима за Србију и усагласили смо да је 2015. година кључна година за њен напредак, не само у европским оквирима него укупно. Разговарали смо и о регионалној стабилности, политичкој и економској”, навео је Вучић, понављајући закључке са састанка који су дати и у саопштењу. Ту је наведено и да је Давенпорт изнео ставове ЕУ према питању наставка дијалога Београда и Приштине, али и да је Вучић затражио подршку Европске уније за давање сагласности на план реструктурирања „Железаре Смедерево” и бизнис план будућег инвеститора, то јест америчке компаније „Есмарк”, да би Република Србија била у могућности да упути државну помоћ.

Вучић је касније пред новинарима рекао да је у разговору са Давенпортом добио обећање да ће ЕУ подржати добијање клаузуле за „Железару”, те да се очекује да уговор са компанијом „Есмарк” буде потписан пре првог фебруара.

„То је велика ствар за нашу земљу, за наше раднике, будућност Србије. Много смо труда и рада унели у то и о томе сам разговарао са Давенпортом и добили смо обећање да ће нам и они и ЕУ помоћи у вези с клаузулом, коју очекујемо пре првог фебруара”, рекао је Вучић.

Седница владе или коалиционих партнера

Нови аргумент против БИРН-а Вучић је добио после питања новинарке Ројтерса о седници владе која је, како је навела цитирајући БИРН, одржана јуче и на којој се расправљало о односима у коалицији. Вучић је одговорио да је та мрежа још једном објавила неистину, јер „никакве седнице није било” и да је „као на траци” примао људе и није имао времена „ни флашу воде да попије”.

Гордана Игрић, регионална директорка БИРН-а, касније је у емисији „Један на један” РТВ Војводина рекла да је Вучић био у праву и да није била одржана седница владе него „седница коалиционих партнера”.

„Ми смо директно имали ту информацију од тих коалиционих партнера и такав текст је и објављен. Упреводу је, како сам разумела, дошло до грешке, тако да је речено да је седница владе”, казала је она.

Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да ће Србија гарантовати пуну слободу изражавања и критику, али је нагласио да то важи и у обрнутом смеру, то јест да и влада има право да аргументовано демантује неистине. Коментаришући своју претходну изјаву да ЕУ плаћа поједине медије, Вучић је рекао да ни они (ЕУ) то не крију, те додао да се нада доброј будућој сарадњи са Давенпортом.

„Само сам му рекао оно што сви знају, да они плаћају њих. Они се хвале тиме да то плаћају. Нисмо ми њих оптужили, већ они на томе инсистирају. Изабрали су 19 група које плаћају, а неке од њих се баве измишљотинама”, рекао је Вучић, додајући да не види шта је ту спорно јер ЕУ није демантовала његове наводе.

Додао је да жели да верује Давенпорту кад каже да није био упознат са садржајем текста БИРН-а, те да су новац БИРН-у дали унапред. Премијер је поновио да је његов посао да штити интерес Србије и да неистине неће моћи у томе да га ометају ма колико коштале.

„Хвалили су се да су добили 200.000 евра. Нисам знао да то толико кошта. Код мене у влади нико за такве приче не би могао да добије ни динар, а камоли 200.000 евра”, рекао је премијер.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет Вучића и Девенпорта

* Обавезна поља