seselj-sarovicБЕОГРАД – Лидер радикала Војислав Шешељ обратио се својим присталицама са прозора страначких просторија и поручио да га је Хашки трибунал „на бруталан начин избацио из тамнице”.

„Нити сам тражио, нити су постављали услове, већ су желели да ме се што пре отарасе”, рекао је Шешељ, чији су говор његове присталице често прекидале уз скандирање „победа, победа”.

Шешељ је присталицама које су носиле страначке заставе и заставе са његовим ликом рекао је да га је Хашки трибунал привремено пустио и да ће то привремено трајати све док радикали не оборе са власти Томислава Николића и Александра Вучића, које је назвао „отпадницима и српским издајницима” који су „продали своју част и карактер и постали слуге западних сила”.

Он је присталицама обећао да ће растурити Хашки трибунал, рекао да је борба трајала нешто дуже него што је очекивао.

Тај суд је „рањена глобалистичка звер” која уништава животе истакнутих српских политичара и генерала, рекао је Шешељ и поручио да се у трибуналу суди оном највреднијем у српском народу и то само зато што су Срби изричу им драконске казне и шаљу на робију.

У Хашком трибуналу суди се и доносе пресуде против великог броја Срба, „наших генерала, а садашњи режим из Београда као и онај претходни ћутке то све посматрају скрштених руку”, навео је и додао да када су „издајнички напредњаци” дошли на власт у Србији слали су саветнике и министре у Хашки трибунал да замажу очи, али нису постављали питање нелегалности тог суда нити су ангажовали стручну јавност да проуче све пресуде тог суда и тиме покажу, како је навео, „каква је накарада Хашки трибунал”.

 

Обраћање Шешеља његове су присталице пропратиле погрдним речима на рачун премијера Александра Вучића, а лидер радикала је говор завршио речима „Живела велика Србија”, уз скандирање присталица: „победа”, и „Војо, војводо”.

Шешељ је најавио да ће сутра бити одржана редовна седница СРС у подне, а да ће се у суботу видети на великом митингу те странке на Тргу републике.

Долазак Шешеља

БЕОГРАД – Председник Српске радикалне странке (СРС) стигао је данас око 13 сати у Србију после 11,5 година које је провео у притвору Хашког трибунала без пресуде.

Више стотина присталица СРС окупило се на београдском аеродрому „Никола Тесла” и они чекају да им се Шешељ обрати.

На аеродром су стигли Шешељева породица и странчки функционери.

Окупљени радикали носе страначке заставе, заставе Србије и транспаренте са Шешељевом сликом.

Догађај је изазвао и велико интересовање медија.

Хашки трибунал одобрио је прошле недеље привремено ослобађање Шешеља из хуманитарних разлога, због његове болести, како би могао да настави лечење у Београду.

Шешељ је био у притвору Трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао, одмах пошто је против њега обелодањена оптужница за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Након суђења које је почело у јесен 2007, пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013, али је то одложено након што је Трибунал усвојио Шешељев захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године након чега ће почети већање судија о пресуди Шешељу.

Вучић: Шешељу желим добро здравље

БОР – Премијер Србије Александар Вучић поновио је да лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу који је данас допутовао из Хага и најавио да ће бити политички активан, жели добро здравље и срећу.

На питање новинара да прокоментарише то што поједине телевизијске станице из минута у минут прате долазак лидера радикала, Вучић је упитао новинара:

„Чија је то телевизија?”, и након што је добио одговор „америчка”, само је слегнуо раменима.

Новинарка Н1 телевизије запитала је шта је значило његово питање, Вучић је рекао да је то просто питање, те да тој телевизији жели успешан рад и да, иначе, подржава америчке инвестиције у Србију.

Власт: Шешељ је прошлост; НВО: Не заборавити зашто му се суди

БЕОГРАД – Долазак Војислава Шешеља привремено на слободу није вест од значаја за представнике власти, који у лидеру радикала виде остатак прошлости, али из цивилног сектора упозоравају да не треба заборавити зашто је отишао у Хаг, те подсећају да то није било због вербалног деликта.

Председница Хеслиншког одбора за људска права Соња Бисерко указала да није добро што се о повратку Шешеља говори само на два начина – да се враћа као жртва Хашког трибунала, али и да је део завере да се дестабилизује Влада Србије.

Према њеним речима, Шешељ је био симбол етничког чишћења и пљачки, био је на терену када су протеривани Хрвати из Срема и прављени спискови неподобних особа, а није без значаја ни чињеница да је и сам одговоран што још нема пресуде у Хагу, јер је суђење често прекидано због његових неумесних изјава.

Председницу Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу у Скупштини Војводине Мају Седларевић, како каже, ужасава релативизација повратка Шешеља, где је он представљен као жртва.

„Долазим из Хртковаца и добро памтим шта је Шешељ тамо радио, памтим моје комшије Хрвате који су морали да се врате у Хрватску”, рекла је данас Маја Седларевић на скупу „Отпор екстремизму” у Београду.

Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) сматра да је управо пуштање на привремену слободу прилика да се подсети да Шешеља не терете због вербалног деликта, већ да му је у Хагу суђено као једном од учесника у заједничком злочиначком подухвату са циљем трајног уклањања несрпског становништва са трећине територије Хрватске, из већег дела БиХ, као и из делова Војводине.

vojislav-seselj-aerodrom-12-11-2014-8

Према оптужници, подсећа ЦЕАС, Шешељ је учествовао у регрутовању, финансирању, наоружавању, опремању и усмеравању добровољаца повезаних са СРС, познатијих као четници или шешељевци.

Раније данас министар полиције Небојша Стефановић, коментаришући поједине изјаве радикала, рекао је да се власт не бави прошлошћу, те да он одбија да дозволи да нас „било ко вуче у политички муљ и прошлост, ко год то био, да ли то био Шешељ, Шаровић, или било ко други из Српске радикалне странке”.

Власт, према његовим речима, жели мирну и стабилну Србију, а не инциденте, што важи и за МУП, а то је потврдила и потпредседница владе Зорана Михајловић изјавом да Србија иде напред те да све што је било у прошлости покушава да превазиђе.

Она је одбила било какву повезаност повратка Шешеља са стабилизацијом или дестабилизацијом земље, подсетивши да је управо влада дала гаранције за његово привремено пуштање на слободу.

Министар правде Никола Селаковић синоћ је рекао да у пуштању на привремену слободу Шешеља не види никакав политички потез, те да је влада испунила све обавезе које су јој биле постављене „не правећи разлику између Шешеља и било ког другог оптуженика”.

„У пуштању Шешеља не видим апсолутно никакав политички потез, а ако неко сматра да је то политички потез, онда је то неко ко озбиљно рачуна на његову политику”, рекао је Селаковић за РТС, уз оцену да је политика коју је Шешељ водио док је био политички активан „политика која је промашена и неуспела прича у коју грађани нису поверовали”.

Светски медији о повратку Шешеља у Београд

Светски медији пренели су данас вест о повратку лидера Српске радикалне странке (СРС) и хашког оптуженика Војислава Шешеља у Београд, наводећи да га је на аеродрому дочекало на стотине присталица.

Америчка агенција Асошиејтед прес подсећа да је Шешеља Судско веће Хашког трибунала привремено ослободило из хуманитарних разлога – због лошег здравственог стања и ради лечења од канцера.

Агенција Франс прес преноси да су Шешеља дочекали чланови породице, званичници из његове странке и више од хиљаду присталица, уз усклике: „Победа, победа”.

Британска агенција Ројтерс наводи да се „оболели српски националистички лидер данас вратио кући после више од 10 година притвора у Хагу” уз оцену да његов повратак ставља Владу Србије у неугодан положај.

rojters-logo-1

Ројтерс напомиње да је Шешељ био политички ментор и блиски пријатељ садашњег председника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића, пре него што су 2008. године обојица иступили из његове тада опозиционе СРС и повели земљу ка придруживању ЕУ.

СРС, која је годинама била највећа странка у Србији, изгубила је своје место у парламенту, али Шешељ и даље ужива подршку „међу тврдокорнима”, који најављују окупљање у центру Београда за суботу, закључује британска агенција.

И Радио Слободна Европа известио је о Шешељевом доласку у Београду описујући како су га присталице дочекале скандирањем „Војо, Србине” и песмом „Марш на Дрину”, уз бакљаду испред аеродрома.

РСЕ подсећа да је Шешељ раније рекао да не долази у Србију „да се лечи, него да се свети”.

Истовремено, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да је привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља својеврсна порука како функционише судски систем у Хашком трибуналу.

„То је својеврсна порука како функционише судски систем у Хашком трибуналу када човек 11 година седи у затвору без коначне пресуде”, рекао је Чепурин током дебате посвећене украјинској кризи у београдском Медија центру.

Војислав Шесељ је „човек из прошлости”, а његов повратак у Београд је узнемирио владу Србије, пише немачки дневник „Берлинер цајтунг” наводећи да тог човека у Београду не желе ни његови бивши партијски пријатељи.

Они су у међувремену окренули леђа Шешељу, „преокренули су се”, направили нову странку и данас су окосница Владе Србија која себе види на путу реформи ка Европској унији.

И док се у изјавама појединаца у владајућим круговима у Београду, како наводи лист, отпуштање Шешеља схвата као завера Запада да се „демонтира” премијер Александар Вучић, који је одлучан да спроведе реформе, неки аналитичари процењују да би повратак лидера радикала могао његовој странци да удахне нови живот, с обзиром да је у међувремену постала безначајан политички фактор.

Хашки трибунал пустио је Шешеља привремено на слободу из здравствених разлога, гаранције је дала Влада Србије, а процес против њега не може да се настави пре лета 2015. године.

Ivo-Josipovic_620x0Јосиповић: Жалосно да Хаг није окончао поступак против Шешељ

ОСИЈЕК – Председник Хрватске Иво Јосиповић каже да је обесхрабрујуће што Хашки трибунал није био у стању да оконча поступак против Војислава Шешеља, а хрватски премијер Зоран Милановић истиче да је казнено дело апсолутно све што је лидер радикала током деведесетих изговорио.

„Врло је жалосно и обесхрабљујуће да суд у који су многи веровали заправо није био у стању да кроз те силне године доведе поступак до краја. Слично се догодило и код (Слободана) Милошевића. Не знам да ли су хуманитарни разлози такви били да се оправда његово пуштање. То нека буде на душу онима који су ту одлуку донели”, рекао је Јосиповић за хрватску Нова ТВ.

Премијер Зоран Милановић за исту је телевизију поручио да је казнено дело све што је Шешељ током деведесетих говорио.

Чепурин – Права слика Хашког суда

БЕОГРД – Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је да повратак лидера радикала Војислава Шешеља, након 11 година проведених у хашком притвору без пресуде, представља својеврсну поруку и слику о томе како функционише тај судски систем.

Он сматра да повратак Шешеља из Хага не представља само унутрашње питање Србије, него и међународно питање.

– То је одређени сигнал и слика о томе како фунцкионише судски систем када је човек провео 11 година у тамници без коначне пресуде – рекао је Чепурин на скупу у Медија центру на којем се расправљало о украјинској кризи.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ у Београду и реакције – Живела Велика Србија!

* Обавезна поља