nikolich-OUNПредседник Србије Томислав Николић није требало да се оглашава саопштењем за јавност, у коме је навео да је одбио састанак са албанским премијером Едијем Рамом, само зато што су се од њега могле очекивати провокације. То је било непотребно, јединствена је оцена и оних који сматрају да је председник Николић на овај начин сакупљао политичке поене за себе и оних, који мисле да је желео да пружи подршку премијеру Александру Вучићу, који је на лицу места, у реплици Рами, морао да буде што уздржанији.

Албански премијер провокацијом на конференцији за новинаре, која је преношена уживо, довео је Вучића у изузетно тешку ситуацију, али је он успео да се у њој снађе и да реагује на најбољи могући начин, оценили су сви, па и они, који никако не спадају у обожаватеље лика и дела Александра Вучића. Поменуте оцене чули смо, пре свега, од наших бивших дипломата, неких министара и аналитичара. Шта мисле наши опозиционари нисмо чули, ниједног саопштења овим поводом није било, мада наше странке необично воле овај начин комуникације. Нисмо чули ни шта председник Николић мисли о овом инциденту и начину на који је на њега реаговао Вучић, иако се огласио саопштењем.

Председник Николић је јавности саопштио да је кључни разлог због којег је одбио сусрет са Рамом то што су се од њега могле очекивати провокације. У председниковом реаговању још је наведено: „Албанија ће тешко моћи да се придружи породици модерних европских држава докле год се не одрекне својих снова о хидри по имену ’велика Албанија’”. И то је све што је председник државе имао да каже на покушај албанског премијера да понизи државу Србију и да испровоцира њеног премијера да реагује емотивно и да тако постане главна, ружна вест, овог, како је оцењено, историјског састанка.

Пре само месец дана председник Србије Томислав Николић био је лично изложен покушају Албанаца да понизе Србију и изазову тежи инцидент за који би наша земља била оптужена. Николић је немоћно гледао како изнад стадиона на коме су фудбалске репрезентације Србије и Албаније играле меч, па и изнад његове главе, лети дрон са заставом „велике Албаније”.

На ову тешку албанску провокацију реаговали су сви горе поменути, бивше дипломате, министри и аналитичари. Реаговао је и председник Николић саопштењем у коме је, за разлику од овог сада, најоштрије осудио овај инцидент на утакмици и констатовао да су очигледне намере оних који су организовали и спровели у дело план са летилицом, која је носила заставу „велике Албаније”, да изазову немире и да дестабилизују цео регион.

У саопштењу које је прослеђено јавности поводом Рамине провокације, председник је, изгледа, сматрао да је необично важно да грађанима објасни зашто није желео да се сретне са албанским премијером. Покушали смо јуче да од Станиславе Пак, председникове саветнице за медије, чујемо зашто је било важно да јавност чује објашњење зашто се Николић није сусрео са Рамом и да ли је тај сусрет уопште био планиран, али нисмо успели. Пакова није одговарала ни на телефонске позиве, ни на СМС поруке.

rama-vucic1-foto-reuters_ff

Да ли је председник Николић требало да пише саопштење? Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова и наш амбасадор у УН каже: „Један од начина да се стави до знања да нисмо сасвим задовољни политиком некога ко нам долази у посету јесте тај да он не буде примљен на највишем врху. Објашњење зашто га председник није примио скоро је непотребно.”

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да председник никако није смео да изда овакво саопштење и објашњава: „Ја разумем његов став о састанку са Рамом. Али, ако је донета одлука на нивоу државе, под притиском Европске уније, да до посете Раме дође, са све објашњењима како је то важно због регионалне стабилности, мислим да је непримерено давати оваква саопштења. Ако је хтео да се од те посете огради, требало је да то саопшти пре доласка Раме, а не након ексцеса. То није у реду и није коректно.”

Анђелковић сматра да се Николићево саопштење може протумачити, на неки начин, и као сакупљање политичких поена за себе. „Да је све прошло онако како је било замишљено, вероватно би председник Николић дао изјаву како је тај сусрет корак напред и како је врло важан за нормализацију односа у региону”, истиче Анђелковић.

Владислав Јовановић, иако не мисли да је председник требало да се оглашава саопштењем, не види у његовој садржини Николићеву жељу за стицањем политичких поена. Јовановић истиче: „Ја то његово објашњење доживљавам пре као подршку Вучићу. Он је у том саопштењу рекао оно што Вучић није могао на лицу места. Вучић је морао да се суздржава, он је врло темпераментан и не полази му то увек за руком, али у овој ситуацији је у томе успео. Председник је вероватно хтео да подржи премијера, да са своје стране укаже да је тај гост, који је очекиван са пуно наде, разочарао своје домаћине. Ја бих то тако протумачио.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Смисао Николићеве ограде од Рамине посете

* Обавезна поља