Pocetak sudjenja Vojislavu Seselju u Hagu.07.11.2007.foto:SENSEХАГ – У поступку пред Хашким трибуналом против Војислава Шешеља, уместо изузетог судије Фредерика Хархофа, именован је судија Мандиаје Нијанг, саопштено је данас из Хага.

Судско веће Хашког трибунала одобрило је крајем августа захтев лидера Српске радикалне странке за изузеће судије Хархофа због сумње у његову непристрасност.

Хархоф је на адресе 56 пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оценио да су ослобађајуће пресуде хрватском генералу Анту Готовини, бившем начелнику Генералштаба ВЈ Момчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска председника суда Теодора Мерона на колеге.

У поднеску од 9. јула, Шешељ је навео да је јасно да судија Хархоф робује предрасудама да су Срби учесници у удруженом злочиначком подухвату, а несрби жртве.

Лидер радикала оценио је и да је Хархоф „склон да осуди по сваку цену“, као и да „осуђује по аутоматизму“.

Судско веће је, у одлуци коју су потписали судије Баконе Џастис Молото и Бартон Хил, док је судија Лиу Дакун приложио издвојено мишљење, закључило да писмо Хархофа побија претпоставку непристрасности.

Судије су оцениле да би сваки разумни појединац, адекватно обавештен и упознат са писмом Хархофа, веровао да је он наклоњен изрицању осуђујућих пресуда, а да се то односи и на случај Шешељ.

Дански судија је био члан расправног већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

Вршилац дужности председника Трибунала, судија Кармел Ађијус, именовао је данас сенегалског судију Нијанга као члана судског већа у процесу против Шешеља, наведено је у саопштењу Трибунала.

Ађијус је изразио мишељење и да би Судско веће требало да се консултује са Шешељем око тога да ли да саслушања буду поновљена или да се поступак настави с новопостављеним судијом.

Шешељ се добровољно предао Трибуналу у фебруару 2003. године и од тада је у притворској јединици тог суда у Схевенингену. Приликом првог појављивања пред Судским већем изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Одвојено од оптужби за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у два наврата правоснажно осуђен због непоштовања суда, на 15 и 18 месеци затвора, а трећи пут пред првостепеним већем на две године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељу именован нови судија

* Обавезна поља