Helmut SmitБЕРЛИН — Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит (96) позвао је Немачку и Европу да имају више разумевања за Русију и њеног председника Владимира Путина.

У супротном, упозорио је Шмит, украјински конфликт би се чак могао претворити у рат.

„То, да би из конфликта око Украјине могао настати чак и врући рат, није потпуно искључено“, рекао је Шмит у интервјуу за немачки таблиод „Билд“.

Он је оценио да да су Путинове бриге усмерене мање на Украјину, Пољску или Литванију, а више на Кину, Пакистан и бивше совјетске републике и да је, у вези са тим, за Путина будућност Украјине мање важна.

Путин је, према Шмитовим речима, поново прибавио Русији међународно поштовање.

„Путинова политика се нама не мора свидети, али је морамо разумети из историје и озбиљно схватити“, рекао је Шмит.

Шмит, пети по реду немачки канцелар и, судећи према анкетама, најомиљенији од свих бивших канцелара, појављује се и даље у јавности, са неизбежном цигаретом, премда је пушење у Немачкој скоро „протерано“.

Он старачки мудро, без страха, критикује и Европску унију и канцелара Ангелу Меркел и Русију и говори о многим темама, попут „капитализма, као птице грабљивице“, америчког шпијунирања, економске кризе…

О Шмиту, који је недавно на универзитету у Атину добио почасни докторат, 24. по реду, чиме се уврстио у рекордере по почасном „др“, његове социјалдемократе говоре као о великом државнику и политичару и честитој личности од интегритета са снагом за доношење одлука и аналитичким способностима.

Не само његове социјалдемократе, које данас владају Немачком са демохришћанима канцеларке Меркел, већ и сами Немци говоре да је Шмит најзначајнији канцелар у послератној историји државе.

„Сигурност, уместо подухвата“ – могао би бити мото, због кога му Немци указују поштовање.

Шмит, канцелар од 1974. до 1982. године, поделио је пре неколико година шесто место са згодним Бредом Питом у једној анкети „ЕлитеПартнер.де“, по којој свака друга жена сања о сусрету с Џорџом Клунијем или Бараком Обамом.

Он је пре пар дана у својој новој књизи под радним насловом „Шта сам још хтео да кажем“ признао, по први пут јавно, да је варао своју покојну супругу Локи, са којом је заједно провео у браку 68 година.

„Имао сам везу са једном другом женом“, написао је Шмит, цитира магазин „Штерн“ делове његове књиге, а медији кажу да је остало у магли када је то Шмит радио.

Шмит је данас, на питање таблиода „Билд“ о постојању те жене старачки мудро одговорио.

„На то могу само да кажем да би сви они који постављају то питање требало прво себе да провере“, одговорио је Шмит.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шмит упозорава Европу

* Обавезна поља