americka-ambasada-u-Mo_620x0МОСКВА – Америчка амбасада у Москви поново је у центру светске медијске пажње, јер се сумња да је баш у њеној згради један од шпијунских сервера преко којих су тајне службе САД прислушкивале цео свет. Московски дневник за пословне људе „Ведомости“, који је у понедељак о томе објавио текст, позива се на информације које је дао амерички пребег Едвард Сноуден британском листу „Гардијан“.

Амбасада САД у Москви налази се у ширем центру Москве и удаљена је од Белог дома, зграде руске владе свега триста метара. То значи да су амерички шпијуни удаљени свега 300 метара од руског премијера Медведева.

У око 150 земаља у свету налази се око 700 сервера тог америчког „глобалног шпијуна“. Осим у Москви, такви сервери се налазе и у Кијеву и Пекингу. Само у земљама где Американци немају своја дипломатска представништва нема ни сервера.

Више пута су људи задужени за безбедност највиших руских руководилаца самоуверено тврдили да су компјутерске везе њиховог врха максимално заштићене. Они у међусобној комуникацији користе интерну везу која није повезана са интернетом. Само оно што се саопштава јавности налази се на сајтовима.

Руска Федерална служба безбедности и америчка Национална безбедносна агенција нису хтеле да коментаришу постојање шпијунског сервера у Москви. Руски новинари су желели да добију информацију и у Амбасади САД у Москви, али тамо не желе да коментаришу било шта што има везе с пребегом Едвардом Сноуденом.

Андреј Колесников, директор Координационог центра за национални домен на интернету, каже да је немогуће да такав сервер остане непримећен и да га је немогуће сакрити.

Лист „Ведомости“ пише да им је саговорник из руских контраобавештајних служби казао да се они нису бавили анализом постоји ли сервер у америчкој амбасади, али ако је он инсталиран у Москви, онда је сигурно у згради америчког дипломатског представништва.

То је сасвим логично, јер је зграда амбасаде одлично чувана 24 сата и нема шансе да се неко „ушуња“ и дође до компјутерског мозга тог дипломатског представништва.

Американци у Москви имају две зграде амбасаде. Она новија је годинама била неусељена, јер су у Вашингтону сазнали да је била „нафилована“ прислушним уређајима. Кад је СССР почео да се распада, у Кремљу су одлучили да дају комплетну схему прислушних уређаја, па су их Американци повадили. Тек после реконструкције, они су се уселили у ту зграду.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Шпијунски центри у амбасадама САД?

* Обавезна поља