епсБЕОГРАД – Електропривреда Србије (ЕПС) најавила је данас да ће у четвртак, 15. августа, почети да прима захтеве за репрограм дуговања грађана и привреде за утрошену струју.

Директор Дирекције за дистрибуцију електричне енергије у ЕПС-у Жељко Марковић казао је агенцији Бета да ће финална акција отплате дуга на рате трајати до 30. новембра.

„Услов за склапање споразума о репрограму дуга је да се измире све обавезе доспеле после 31. маја 2013. године, а сав дуг настао до 31. маја моћи ће да се репрограмира”, казао је он.

Марковић је прецизирао да ће купцима који једнократно измире дуг бити отписано 40 одсто дуговања. У зависности од износа, додао је, дуг ће моћи да се отплати и на месечне рате и то од 12 до 120 рата.

„Уколико се дуг отплати у року од годину дана отписаће се 35 одсто дуговања, у року од две године 30 одсто, ако неко измири дуг за три године отпис ће бити 25 одсто, за четири године 20 одсто, а за отплату на 60 рата односно пет година биће отписано 15 одсто дуга”, казао је он.

Према његовим речима, за купце који ће дуг отплаћивати на више од 60 рата неће важити отпис дуговања.

Марковић је позвао све купце да реше своја дуговања по условима новог репрограма, а нарочито локалне самоуправе и кориснике буџета.

„Тренутна дуговања домаћинстава и привреде износе 102 милијарде динара. Дуговања становништва и привреде су једнака, по 51 милијарду динара”, казао је он.

Марковић је истакао да је 83.000 купаца направило 73 одсто укупног дуга домаћинстава за струју, док у категорији привреде 5,5 одсто купаца дугује 95 одсто дуга привреде.

„Будући да је ово финални репрограм, пошто се дистрибуције више неће бавити снабдевањем тржишта већ пружањем услуге приступа систему, ово је јединствена прилика да сви велики дужници регулишу стара дуговања и крену од нуле код ЕПС снабдевања”, казао је он.

Марковић је најавио и да ћа бити пооштрена политика искључивања струје неуредним платишама.

„Имајући у виду да сви купци сада крећу од нуле, већ после првог рачуна слаће се опомене неуредним платишама и врло брзо ће долазити до искључења”, истакао је Марковић.

У ЕПС-у су казали да споразум о репрограму могу да закључе сви дужници, укључујући и оне који су утужени и они код којих је покренута принудна наплата, али уз услов да дистрибуцији надокнаде све трошкове поступка.

Уговор о репрограму биће раскинут ако купац не измири две узастопне рате ни после упозорења, а у том случају биће обрачунат целокупан дуг са каматом као да споразум није ни закључен.

Домаћинства која за струју дугују између 10.001 и 50.000 динара дуг ће моћи да измире на 12 рата, дуговање између 50.001 и 100.000 динара отплаћиваће се на 24 рате, дуг од 100.001 до 250.000 динара моћи ће да се плати на 36 рата, од 250.001 до 500.000 динара на 48 рата, а од 500.001 до милион динара на 60 рата.

Могућност да дуговање отплате на максималних 120 рата, односно на 10 година имаће домаћинства која дугују више од милион динара за потрошену струју.

Више детаља о броју рата на који дуг могу да отплате предузећа може се добити у дистрибуцијама и на сајту ЕПС-а www.eps.rs.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Репрограм за струју почиње од 15.08.2013

* Обавезна поља