vucic merkel blicБЕОГРАД – У жижи разговора српског премијера Александра Вучића и канцеларке Ангеле Меркел, у Берлину, биће немачка очекивања од Србије, раније дефинисана такозваним планом у седам тачака, као и украјинска криза, оцењује директор Форума за етичке односе Душан Јањић.

Део плана у 7 тачака је остварен, али остаје питање свеобухватног споразума Београда и Приšтине, који мора бити потписан до јесени, а кад је реч о украијинској кризи, Србија је пред изазовом увођења санкција не Русији, већ проруским олигарсима из Украјине, рекао је Јањић за Танјуг.

На план у седам тачака раније је подсетио директор Фондације Конрад Аденауер Хенри Боне, рекавши да верује да ће Меркелова “формулисати очекивања Немачке од Србије у наредним годинама” и то у виду неке врсте наставка, односно прецизирања раније изнетих очекивања која је својевремено у седам тачака изнео посланик владајуће ЦДУ Андреас ŠШокенхоф приликом посете Београду.

– Део ставова по питању Косова је остварен. Остаје свеобухватни уговор, чије је потписивање одлагано због избора, а који мора да буде потписан до јесени, јер је то основ за тотално дефинисање преговарачког поглавља 35 и део је Бриселског споразума Београда и Приштине – уверен је Јањић.

Према његовим речима, свеобухватни уговор треба да дефинише положај српске заједнице, неометање Косова у међународним форумима, укључујући УН, подршку пројектима прекограничне сарадње, те питања својине, социјалне и здравствене заштите и међусобних потраживања.

У захтевима које је у седам тачака изнео Шокенхоф наведено је и да се од Београда очекује да заједно са Приштином потпише правно обавезујућу изјаву, да спроводи договор у дијалогу са Приштином, да укине паралелне институције на северу Косова и да охрабри сарадњу Срба на северу са Еулексом и Кфором.

У тачкама које нису у вези са нормализацијом односа са Косовом, од Србије се очекује реализација акционог плана за испуњавање препорука Европске комисије, с посебним акцентом на наставак реформе правосуђа и борбу против корупције, гоњење одговорних за подметање пожара у амбасади Немачке фебруара 2008. године и помирење у региону без нове интерпретације историјских догађаја, попут негирања геноцида у Сребреници.

Тражиће се прецизирање става према Криму и Русији

Према оцени Јањића, разговори неће моћи да заобиђу тему Украјине, а Меркелова ће тражити од Вучића да прецизира став Србије према Криму и Русији, јер се неће задовољити досадашњим ставом.

Нико неће да тражи од Србије да уведе санкције Русији, али ће да тражи да се уведу санкције проруским олигарсима из Украјине. То је оно што је урадила Црна Гора, казао је Јањић.

Он је објаснио да је немачка канцеларка у деликатној ситуацији, јер је њена иницијатива проналажења компромиса за украјинску кризу пропала, па и она сама сада мора да мења политику према Украјини и да подржава чврсте ставове Вашингтона.

Јањић је оценио да би могло да буде речи и о немачком захтеву за реституцију имовине Немаца у Банату, као и да ће се разговарати о статусу немачких инвестиција и евидентној немогућности да Немачка инвестира у енергетику и земљиште у Србији, као и о помоћи у санирању последица катастрофалних поплава.

Сиже предстојећих разговора у јавности ће представљати подршка Немачке Србији за заједничку будућност у ЕУ, став Србије о Украјини и потписивање свеобухватног споразума, закључује Јањић.

Он је проценио да ће разговори Вучића и Меркелове бити “отворени и озбиљни” као разговори партнера који су се међусобно доста договарали и чије странке се сматрају блиским.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта ће Меркел тражити од Вучића

* Обавезна поља