euleks-1-stranaСве што не ваља у мисији Еулекса на Косову изашло је на видело у последњих неколико дана. Оптужбе за корупцију, прогањање узбуњивача али и кривотворење доказа у случају против Оливера Ивановића показују да су међународни тужиоци и судије на Косову прихватили локални начин понашања, уместо да уведу правне стандарде из земаља из којих су дошли.

Први ударац мисија је доживела када је приштински лист „Коха диторе” у понедељак објавио да је тужилац из Велике Британије Марија Бамије прибавила доказе како су двојица високих званичника мисије Еулекс примила мито да би затворила најмање три велика криминална случаја.

Прислушкујући учеснике неколико криминалних операција, Одељење за борбу против корупције је пресрело и разговоре главног тужиоца Еулекса Јарославе Новотне и председника скупштине судија Еулекса Франческа Флорија, који су се састајали са различитим посредницима у циљу заташкавања тешких кривичних дела.

Верује се да су они допринели затварању кривичног поступка против једног од истакнутих команданата Ослободилачке војске Косова Фатмира Лимаја, затим бившег генералног секретара Министарства здравља Иљира Тољаја и у случају експлозије у локалу Енвера Секираће, за шта су осумњичени припадници специјалне јединице полиције Косова.

Тужилац Марија Бамије прикупила је конкретне материјалне доказе против двојице високих званичника Еулекса али и бившег заменика главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Јонатана Ратела, који је наводно ометао истрагу против Новотне и Флорија.

Међутим, уместо да добије признање за савестан и одговоран рад, Марија Бамије је кажњена. Против ње је покренут поступак због паркирања возила и доласка њене ћерке у канцеларију тужиоца. За истраге које је покренула, према писању „Коха диторе”, неопходно је да се интервенише директно из Брисела како би се оне поново отвориле. Уместо притиска да се ствари распетљају, из Брисела је стигла изјава портпарола за спољну политику и безбедност Маје Коцијанчич да је „свако невин док се не докаже супротно” па тако и Еулекс.

На ту изјаву се у митровачком затвору Оливер Ивановић вероватно горко насмејао. Он се наиме у притвору налази већ девет месеци, а Еулекс се шест месеци изговарао да не може да га пусти из притвора јер још није дигнута оптужница против њега. Но сада када је оптужница подигнута, „Политика” је открила да је тужилац Еулекса грубо кривотворио наводе из дописа МУП-а Србије, користећи само онај део реченице из дописа МУП-а који је ишао наруку његовој намери да оптужи Ивановића за дела за која му мањкају докази. Цезари Михалчук је употребио непроверени оперативни податак као основ за инсинуацију да је Ивановић био припадник резервног састава полиције, иако је располагао и информацијом да је провером утврђено да тај податак није тачан. То је „Политика” јуче ексклузивно открила, увидом у документа које је Србија доставила Еулексу.

Шта је труло у мисији Еулекс?

Многи су се сетили да је од самог почетка ова мисија била проблематична као правни оквир по којем би званични Брисел преузео ингеренције од УН, а на чему су посебно инсистирале земље ЕУ које нису признале Косово (Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар). Правну подлогу пружио је такозвани план у шест тачака који су потписали генерални секретар УН Бан Ки Мун и министар спољних послова Србије Вук Јеремић. Тиме је створен оквир по којем је Еулекс преузео ингеренције Унмика, који је у то време описиван као нефункционалан и неспособан, иако је имао скоро 5.000 запослених док Еулекс има кудикамо мање.

euleks-i-lisice-foto-05-beta-armi_f

Европски лидери зарицали су се да ће са Еулексом да стабилизују Косово и изграде институције, посебно полиције, тужилаштва и правосуђа. Сада постаје јасно колико су мало у томе били успешни.

О томе се у неким европским државама знало више него што су њихови званичници јавно признавали. Доскорашњи шеф мисије Еулекса Немац Берн Борхард није први који је отишао са Косова пре истека мандата. Овај бивши заменик шефа Верификационе мисије за Косово, коју је 1999. водио Вилијам Вокер (извештај те мисије је касније послужио као један од изговора за бомбардовање Југославије) после је био представник канцеларије Немачке на Косову, а од 2007. до 2010. и амбасадор ове земље у Албанији. Управо за време његовог мандата на Косову дешавале су се злоупотребе на које сада указује тужитељ Марија Бамије.

Саговорници нашег листа из међународних кругова на Косову тврде да су посебно спорни били неуспешни поступци против Фатмира Лимаја, као и заштита сведока у овом и у другим случајевима.

Лимај је ослобођен оптужби да је издавао наређења и учествовао у тортури над српским и албанским цивилима, као и српским војницима и полицајцима, у једном логору у Клечки, у општини Липљан, са образложењем да не постоје „поуздани докази” о његовој кривици. Кључни сведок је током суђења пронађен мртав, под веома сумњивим околностима, а сада прозвани тужилац канцеларије специјалног тужилаштва Косова Јонатан Рател саопштио је да тужилаштво признаје ову пресуду.

Један од саговорника „Политике” из Приштине сликовито је објаснио како је иначе изгледала заштита сведока на Косову коју је обављао Еулекс:

Сведока би „штитили” у кући у центру Приштине, испред које би поставили полицајца са вучјаком. Сведок би се обично брзо предомислио и променио исказ.

Из тог времена остала је забележена и изјава известиоца Савета Европе Дика Мартија који је рекао да неће уступити никакве осетљиве информације као што су идентитет сведока и њихове изјаве све док не постоје „апсолутне гаранције” да ће се информације строго чувати. Посебно је споменуо неспособност Еулекса и Унмика да развију инструменте за спровођење заштите идентитета сведока или спречавање да процуре обавештајни извјештаји.

Наш саговорник посебно наводи да се у Приштини шапатом причало и о сумњивом мењању тужилаца и судија Еулекса у разним предметима што је на крају доводило до многих ослобађајућих пресуда.

Наш саговорник препричава и детаљ са Борхардове опроштајне вечере у Приштини када је сада већ бивши шеф Еулекса повукао паралелу између случаја Оливера Ивановића и Дреничке групе. То је по њему био кључни доказ да је Еулекс „избалансиран” између косовских Албанаца и Срба. Као да је стандард за кривични поступак било где у свету подједнако бројчано оптуживање две супротстављене стране, а не прикупљени докази за злочине, ма ко да их је починио.

—————————————–

marko-djuricЂурић: Морају се испитати наводи „Политике”

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је од надлежних да се хитно испитају наводи медија да је специјални тужилац Еулекса у процесу против лидера СДП Оливера Ивановића кривотворио наводе из дописа МУП-а Србије.

Такве наводе објавила је „Политика”. „Веома је важно да правосудни органи испитају наводе ’Политике’ који, као наш најстарији дневни лист, са таквом информацијом не би излазио у јавност да нема доказе”, навео је Ђурић.

Он је додао да та сазнања, која долазе у јеку сумње у корупционашке активности у оквиру правосуђа Еулекса, примања мита и утицаја да се на десетине кривичних поступака против косовских Албанаца обуставе, указују да је на Косову владавина „на нижем нивоу сада него пре потписивања Бриселског споразума”. „Зато сматрам да је неопходно и неизбежно преиспитивање рада Еулекс правосуђа”, навео је Ђурић.

Он је поново затражио да се одмах укину одлуке о притварању Оливера Ивановића, недозвољавању његове одбране са слободе и новом продужењу притвора за два месеца.

Према његовим речима, све то је јасан сигнал да је на Косову потребно хитно успоставити функционисање правосуђа које ће чинити људи који живе на том подручју јер се „показало да међународно правосуђе не може да замени оно које би постојало да је до краја спроведен Бриселски споразум”, оценио је Ђурић.

—————————————–

Шеф Еулекса: Радимо по закону и не прогањамо тужитеља

Шеф Еулекса Габријеле Меучи изјавио је јуче да та мисија ради по закону и да није тачно да гони тужитељку Марију Бамије која је указала на корупцију у мисији, али је одбио да коментарише могућу истрагу против тужилаца Еулекса за које се сумња да су укључени у ланац корупције.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је труло у Еулексу?

* Обавезна поља