German Chancellor Merkel gives a speech during the BDI industry association annual meeting in BerlinБЕРЛИН – На иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, сутра ће, у Берлину, бити одржана конференција о Западном Балкану, на којој ће учествовати премијери, министри иностраних послова и привреде земаља региона, међу њима и премијер Србије Александар Вучић.

Вучић ће у Немачкој боравити данас и сутра, а првог дана посете он ће се састати са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером, као и са представницима Светске банке.

Другог дана посете премијер Вучић ће најпре разговарати са представницима компаније Голдман Сакс, након чега ће се састати са председавајућим Већа министара БиХ Вјекославом Бевандом, министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом, као и премијером Црне Горе Милом Ђукановићем.

Истога дана, по завршетку Конференције €žЗападни Балкан“, премијер Вучић присуствоваће радној вечери са канцеларком Ангелом Меркел и осталим учесницима конференције.

Радну посету Берлину премијер Вучић завршава сусретом са замеником канцелара и министром економије и енергетике Немачке Зигмаром Габријелом, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Иначе, дан посвећен Западном Балкану почеће конференцијом министара привреде, коју ће отворити немачки министар привреде и енергетике Зигмар Габријел.

На два панела разматраће се питања енергетике, технологије, инфраструктуре, подстицање запошљавања, мале и средње привреде као и инвестиција.

Затим ће се састати министри иностраних послова региона, а потом ће бити одржан заједнички скуп у седишту немачке канцеларке Меркел са премијерима региона и председником Евроспке комисије Жозе Мануелом Барозом.

Из Брисела стиже и комесар за проширење Штефан Филе који ће учествовати на састанку министара спољних послова, док ће се комесар за енергетику Гинтер Етингер срести са представницима привредних субјеката из региона.

Како је најављено у Бриселу, европска тројка има за циљ да подржи европске интеграције региона.

У сусрет скупу Меркелова је поручила да све земље региона имају европску перспективу, а да чланство зависи од брзине спроводјења потребних реформи.
Како је објаснила, немачка влада одлучила је да организује конференцију, на коју позива премијере, министре иностраних послова и привреде, поводом 100. годишњице почетка Првог светског рата.

„Ми смо размишљали шта учинити поводом ове годишњице, а да не гледамо само у прошлост и како можемо да обликујемо будућност. Немачка влада је дошла на идеју да позове све државе региона како би показала да данас више не постоје сукоби, иако је присутно још низ конфликата, али у суштини постоји заједништво. То је, према мом уверењу, постало могуће јер су све земље добиле европску перспективу“, нагласила је Меркелова.

„Свим земљама западног Балкана само обећали европску перспективу и иза тога стојимо. Временски оквири измедју приступања Словеније и Хрватске не морају бити никаква мера за приступање других земаља, већ је на свакој држави када ће и како моћи да приступи“, поручила је она.

Она је одбацила да ЕУ примењује двоструке аршине у пријему нових чланица, указујући да се јасно видело која је процедура на путу до чланства на примеру Хрватске, као и да се у вези Румуније и Бугарске непрестано праве извештаји о владавини права и напретку у демократизацији и борби против корупције.

Меркелова је указала и да се на Балкану види да је потребно имати „дуг дах“, указујући да је међународна заједница још присутна са трупама на Косову, где постоји и полицијска мисија ЕУ.

„Не смеју се земље прерано препустите саме себи. Ццак и када постоји напредак у том региону он се одбија темпом пужа“, оценила је Меркелова.

 Берлин гура Балкан да пожури ка Европској унији

Организацијом конференције о Западном Балкану Берлин покушава да убрза реформе у земљама на путу ка ЕУ, подстичући истовремено земље чланице Уније да уложе додатни напор у стабилизацију целог региона.

– Чињеница да ће канцеларка Ангела Меркел у Берлину угостити премијере, министре спољних послова и министре привреде земаља Западног Балкана јесте снажан сигнал. Она жели да поручи да земље региона које још нису чланице ЕУ могу да рачунају на јаку подршку Немачке у спровођењу реформи и у модернизацији државе на путу ка чланству у ЕУ – каже Чадеж за „Блиц“.

Говорећи о очекивањима од конференције, Чадеж каже да су то, с једне стране, политичка, техничка и финансијска подршка у спровођењу тешких реформских процеса, а с друге проналажење начина за повећање привредне сарадње.

У Влади Србије незванично нам је речено да ће највише разговарати о регионалној сарадњи и евентуалним заједничким пројектима са којима би Србија могла да конкурише за ЕУ фондове. Један од њих могла би да буде и регионална брза пруга. Хрватска, БиХ, Црна Гора и Албанија, с друге стране, већ су се договорили да пред немачку канцеларку изађу с предлогом стварања посебног фонда из којег би се до 2020. финансирала израда документације за делове Јадранско-јонског аутопута у БиХ, Црној Гори и Албанији.

Влада Србије саопштила је да ће премијер Александар Вучић данас започети дводневну посету Немачкој. Он ће се првог дана састати с министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером и представницима Светске банке. Другог дана ће разговарати с представницима компаније “Голдман Сакс”, а потом с председавајућим Већа министара БиХ Вјекославом Бевандом. Планирано је да се истог дана Вучић састане и с министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и премијером Црне Горе Милом Ђукановићем.

По завршетку Конференције “Западни Балкан”, премијер Србије ће бити на радној вечери с канцеларком Ангелом Меркел и осталим учесницима конференције. Вучић ће посету завршити састанком са замеником канцеларке и министром економије и енергетике Немачке Зигмаром Габријелом.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта су теме конференције о Западном Балкану?

* Обавезна поља