vlada-foto-FONETКако сазнајемо извештај из Новог Пазара до кога је Расим Љајић дошао нема статус поверљивог. То су информације које се редовно дистрибуирају неколицини људи – почев од председника општине (града), руководиоцима МУП-а, директору полиције…

У Влади Србије нема никаквих проблема, јединствени су у званичним изјавама за „Политику” Зорана Михајловић, Братислав Гашић и Велимир Илић. То је њихова реакција на поједине медијске написе о рату и свађама у влади, потакнуте претходним изјавама Илића и Гашића, али и Расима Љајића и Небојше Стефановића.

Од када је премијер Александар Вучић отпутовао у Кину, чланови његове владе као да су се мало „распустили”. Илић, који је министар без портфеља задужен за ванредне ситуације, пожалио се јавно на спорост у обнови последица поплава, а Гашић, министар војни, узвратио је да је изненађен таквом оценом и да је Илић то могао да каже на седници владе, а не у јавности.

Љајић, који је потпредседник владе и министар трговине и телекомуникација, опет, јавно је обзнанио да у полицијском извештају са новопазарског скупа „Поход на Хаџет” нигде не стоји да су учесници били у зеленим униформама, а министар полиције Стефановић, јавно се чуди како је Љајић могао да дође до тог извештаја.

Али, министар Стефановић не каже да ли је то што пише у извештају полиције из Новог Пазара тачно или није, делујући тако више погођен што му се Љајић умешао у сектор. Како незванично сазнајемо, иначе, извештај до кога је Љајић дошао нема статус поверљивог, то јест, то су информације које се редовно дистрибуирају неколицини људи – почев од председника општине (града), руководиоцима МУП-а, директору полиције…

До објашњења од Стефановића и Љајића јуче нисмо могли да дођемо, али троје на почетку поменутих чланова владе за сумње у добро функционисање Вучићевог кабинета криве новинаре, оне који су склони сензационалистичком тумачењу неких изјава или појава.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, коментаришући актуелне односе у влади, каже за наш лист да то што се износе мишљења, каква год била, не значи да влада није сложна и да не ради.

„Ми у влади треба да дамо све од себе, а грађани су ти који оцењују ко ради, а ко не ради. А ја мислим да није ништа необично да људи говоре шта мисле. Никада нисам била за то да се о свему говори само у суперлативима. Зато не видим никакав, баш, никакав проблем”, истиче она.

Министар Гашић наглашава да је „реално стање да нема никаквих размирица, никаквих неслагања, никаквих свађа”. Како наводи за „Политику”, само је рекао да је јако изненађен да је Веља Илић то изјавио. Јер, како објашњава, можда се никада у последњих 20 година није десило да влада функционише на тај начин да на седници може да каже шта год ко жели – и да је задовољан, и да није задовољан.

„Зато сам био зачуђен Вељином изјавом. Јер, нема разлога излазити с неком причом у јавност, а пре тога да влади то не кажете. Ако је то Веља стварно изјавио, јер ја то нисам чуо. Али ако јесте, сматрам да има место где то може да каже”, истиче Гашић. „Значи, немојте да тражите сензационализам или неку свађу, јер тога нема у Влади Србије у овом тренутку”, додао је он.

И министар Илић то тврди, а обојица истичу да се на седницама владе отворено расправља о свему. Нико, кажу, није ускраћен за информације.

„Свако може да пита, свако може да чује, води се расправа… Нисам био члан владе раније да бих могао да поредим, али начин како Александар Вучић води седнице је такав да свако од нас може да пита, да изнесе свој став, да каже, да добије информацију за све што га интересује. Погледајте број одржаних седница у првих 120 дана – малтене сваки трећи дан смо имали владу”, додаје Гашић.

Неки неспоразум, чини се, ипак постоји, јер Илић тврди да је све примедбе у вези са обновом земље после катастрофалних поплава износио и на седницама владе. Изјава из Љубовије коју су медији пренели пре неколико дана, како објашњава, дата је на састанку са председником те општине, где су разговарали о проблемима у обнови, па је неко од новинара то забележио.

„Иначе, само сам рекао да морају да се убрзају радови, да буде ефикасније, зима долази, тамо је брдско-планинско подручје. Неки медији једва чекају да чују нешто… Ја сам министар за одређени ресор и имам право да прокоментаришем кад нешто није урађено у довољној мери, и када треба да се убрза. И нисам критиковао владу, него људе који те послове треба да завршавају. Али, драго ми је да су после те моје изјаве и тих мојих критика, ево, већ два велика посла исти дан започета. Било је нешто зачепљено, а сад се отчепило и гура својим током”, каже Илић за „Политику”.

Он објашњава да је реч о радовима у Љубовији и на брани „Међувршје”, која на месту где је оштећена „избацује” штетне, тешке метале у водотокове. „То мора хитно да се заврши и због тога не сме нико да се љути”, истиче Илић.

„Ја сам то обишао и видео да ту ништа није пипнуто, а да је штета сваким даном све већа. Писао сам о томе и кабинету премијера и ресорним министрима, упозорио да то није у реду. Али сам рекао и тамо у обиласку да ћу, наравно, инсистирати на седници владе да се то убрза и да се то заврши. И то није ништа страшно и није никакав проблем у влади, нити ја имам икакве проблеме лично. Нити ме је ко напао, нити ми је ко шта рекао. Добро сад, кад неко од министара каже овако нешто, новинари после то ’напумпају’. Али нема никаквих проблема…”, објашњава Велимир Илић.

Он додаје да са министрима одлично сарађује, нема никакав проблем ни са премијером, ни са било ким у влади, али да има мало проблема са Канцеларијом за обнову, која је, наводи Илић, исувише спора у доношењу неких одлука, папирологији и слично.

„Мора све то да се ради брже и ја то отворено кажем. Не може да се чека зима, а да неке порушена бандере стоје подупрте моткама, видите да жице варниче. Кад падне метар снега у планинском пределу, људи тамо неће имати струје. Сви ти снимци постоје код мене у архиви и сви кључни пројекти су урађени или приведени крају. Министарство које ја водим је завршило извештаје, све папиролошки покрило, дало решења, консултовало одређене стручне службе да то убрзају, ураде. И никакав проблем није рећи да нешто може бити брже. Па боже мој, хајде да направимо брже, то је свима у интересу”, указује министар задужен за ванредне ситуације.

Vlada-o-evrointegracijama

Илић: Ред је да министар може да критикује

„Премијер Вучић је мени давао више пута реч, ја сам говорио на седници владе шта је спорно, да треба да се убрза посао и то јесте тако. Вучић то увек подржава – да иде брже, ефикасније. Мало и њега погрешно обавесте, није човек у току са свим дешавањима и не може ни да буде, јер милион је ствари, градилишта, свега, тешко је то све пропратити… А сви чекају само да он то каже. Међутим, природно је да човек не може да стигне. Тако да неки медији то злоупотребљавају и намерно пишу да би изазвали неке сукобе, приче, расправе итд. Понављам, све је у реду, ја немам никаквих проблема”, истиче Велимир Илић, објашњавајући како функционише ова влада и поредећи је са некима у којима је био раније.

Како додаје, и ред је да министар може да каже и да критикује нешто да је споро:

„Наравно, не кажем да ја радим идеално, сви можемо да поправимо нешто па да буде још боље. Али, ружно је то што се прави вештачка прича око тога. Уосталом, влада и јесте ту да се критикује ако може нешто да се побољша. И није то критика, него се нуди неко решење. Мени је то сасвим природно, нормално. У свим владама је било тако. А каквих је полемика било између министара у неким владама – ово је сјајно, ово је супер.”

Илић понавља да је на седници владе било расправа, било је разних сукоба мишљења, што је, како истиче, добро, јер се кроз те расправе искристалише неко најбоље решење.

„Зато ја не видим зашто се толико потенцира ова прича. Неко једва чека да нађе неку ситницу па да критикује и зато ја и не дајем неке изјаве. За најмању ситницу увек се покрене лавина неких неспоразума”, додаје министар Илић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта варничи у Влади Србије

* Обавезна поља