poplave-brcko-foto-reuters-1400427308-499667БЕОГРАД – Директна штета настала услед катастрофалних поплава које су недавно задесиле Србију износи 810,1 милиона евра, док губици износе 661,9 милиона евра, показао је званични извештај о процени штете од поплава који је усвојила Влада Србије, а који ће бити представљен на донаторској конференцији у Бриселу 16. јула

Извештај, у који је Танјуг имао увид, показао је да укупна штета и губици због ове природне катастрофе износе 1,53 милијарде евра. Две трећине тог износа одлази само на производне секторе, где су процењени штета и губици на 1,07 милијарди евра.

Према извештају, само штета на производном сектору процењена је на пола милијарде, а губици на 569,4 милиона. Од тога, највећи штета и губици процењени су у пољопривреди – 107,9 милиона, односно 120,1 милион евра. Следи трговина, где је процена штете 169,6 милиона, а губитака 55,2 милиона евра.

Процењена штета и губици у социјалним секторима, који обухватају становање, здравство, образовање и културу је 34,6 милиона евра, односно 7,1 милион евра. Штета на објектима за становање износи 227,3 милиона евра, док су губици по истом основу и 3,7 милиона. У здравству је штета процењена на три милиона, а губици на 2,7 милиона евра.

Ефекти поплава на инфраструктурном сектору, који обухвата саобраћај, комуникације и водоснабдевање, процењени су на 192,1 милиона евра, од чега на штету одлази 117,3 милиона, а на губитке 74,8 милиона евра.

Највећа ставка у овом сектору је саобраћај, са процењеном штетом од 96 милиона и губицима од 70,4 милиона евра.

Када је реч о питањима попут животне средине, управљања, процењена штета износи 17,2 милиона, а губици 10,6 милиона евра.

Потпредседнца Владе Србије Зорана Михајловић каже да ће извевштај бити представљен на донаторској конференцији у Бриселу и да ће то бити прилика да сви заинтересовани помогну.

„Већ имамо донаторе и у ова два месеца, и донаторског новца. Ту је сасвим сигурно и новац из кредита који ће се пребацити на хитније пројекте за путну и железничку инфаструктуру”, рекла је Михајловићева Танјугу.

Михајловићева, која је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре најављује да ће оштећене и срушене куће грађана биће изграђене или поправљене до јесени, односно зиме, као и путеви на поплављеном подручју.

„Грађани треба да знају да је Влада ту за њих и да ће да учинити све да свако има своју кућу, или да добије средства да је поправи. Деца ће кренути на време у школу, домови здравља ће бити поправљени. То је наш задатак”, поручила је Михајловићева.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Штета од поплава 810, а губици 662 милиона евра

* Обавезна поља