Данас је у Пекингу почео 19. Национални конгрес Комунистичке партије Кине, најважнији овогодишњи политички догађај у тој земљи, од кога се очекује да да смернице за даљи развој и напредак Кине.

За Конгрес, за многе одлучујући за будућност Кине, влада и велико интересовање у свету, што је показало и присуство неколико стотина представника медија из целог света на данашњој прес–конференцији речено да је Кина поставила јасне смернице за реформу и отварање према свету и са тог курса неће скренути.

„Кина неће одустати од стратегије Један појас један пут, нити ће одустати од политике инвестирања, а улагачима и из целог света обезбедиће добре услове уколико желе да инвестирају“, изјавио је данас на прес-конференцији портпарол Комунистичке партије Туо Жен.

Овогодишњи Конгрес Комунистичке партије Кине се одвија у тренутку када сви показатељи говоре да кинеска привреда расте и даље, те да нема никаквих проблема да то ове године буде 6,5 одсто, што је недавно потврдио и директор Националног бироа за статистику Нинг Ђиџе

Нинг Ђиџе је рекао иа ће резултат можда бити и бољи од планираног и нагласио да тренд стабилног раста кинеске економије неће бити промењен.

Додао је да поред раста економије треба мислити и на раст запослености, уз податак да Кина годишње ствара 13 милиона нових радних места и да има раст бруто друштвеног производа од седам одсто.

У последњих неколико година ситуације и у областима малопродајних цена и заштити животне средине је све боља, због тога што постоји увереност у то да је могуће постићи жељени циљ економског раста у овој години, навео је директор Националног бироа за статистику.

О свему томе, али и другим питањима битним за будућност Кине, где се са великим интересовањем очекује говор председника Си Ђинпинга ће разговарати са 2. 287 делегата на Конгресу који су одабрани из 40 изборних јединица, укључујући 31 провинцијски дистрикт, владу, војску, државна предузећа који представљају већину од 89 милиона чланова странке. Делегати су истакнути чланови партије који су високо квалификовани идеолошки и политички, имају добре радне и животне стилове, способни су да расправљају о државним пословима и остварили су изузетне резултате у свом раду.

Тајним процесом гласања они ће међу 400 кандидата изабрати око 200 чланова Централног комитета, као и 150 заменика. Затим ће Комитет бирати 25 чланова Политбироа и Стални Комитет Политбироа на челу са генералним секретаром.

Конгрес који се одржава под великим мерама обезбеђења трајаће до 24. октобра.

Си Ђипинг – Кина је устала, постала богата и снажна

Кинеска привреда „неће затворити врата свету“ већ ће се „додатно отворити“, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг обећавајући „једнак однос“ према страним предузећима који послују у Кини.

„Отварање (привреде) ће довести напредак, док нас затварање враћа уназад. Кина неће затворити врата свету већ се додатно отворити“, рекао је Си на отварању конгреса Комунистичке партије Кине.

Према његовим речима, кинеске власти ће „штитити права и интересе страних инвеститора и свако предузеће које послује у Кини ће имати једнак и равноправан третман“.

САД и Европска унија су у неколико наврата оптужиле Кину за протекционизам док се стране компаније присутне у Кини жале на дискриминацију. Очекује се да ће на вишедневном конгресу Си поново бити изабран као лидер странке и председник државе.

 

Кинески председник поручио поручио је даље, у говору на отварању 19. конгреса Комунистичке партије Кине, да је та земља „устала, постала богата и снажна“.

Уједно је најавио и да ће војска Кине до средине овог века бити „на највишем светском нивоу“.

Си је упутио важне поруке кинеском народу и говорио о смеру у којем ће Кина ићи у наредним деценијама. Он је оценио да је „социјализам са кинеским карактеристикама закорачио у нову еру“.

„Биће ово ера у којој ћемо обезбедити одлучну победу у изградњи умерено напредног друштва у свим сферама и свеопштих напора да изградимо велику модерну социјалистицку земљу. Ово ће такође бити ера у којој ће се видети да се Кина приближава лидерској позицији у свету. Кина је устала, постала је богата и снажна“, истакао је Си.

Председник Кине је казао да су „потребе да људи живе боље све веће не само у погледу материјалних и културних потреба“. „Расту и њхови захтеви за демократијом, владавином закона, правичношћу и правдом, сигуношћу и бољим окружењем“, рекао је Си, лидер кинеских комуниста и председник најмногољудније државе на свету.

Председник Кине и КПК је поновио став да најмногољуднија држава на свету „остаје одлучна у спровођењу независне спољне политике мира“ и да „Кина поштује право свих народа да одаберу свој лични пут развоја“. „Кина настоји да се придржава међународног права и правде и да се супротставља акцијама у којима неко намеће своју вољу другима или се меша у унутрашња питања других земаља“, рекао је Си.

Он је истакао „противљење пракси да јачи врше насиље над слабијима“. „Кина ће наставити да се развија без угрожавања интереса других, али се исто тако неће одрећи ни својих легитимних права и интереса. Нико не би требало да очекује да ће Кина пристати да пређе преко било чега што је у супротности са њеним интересима“, казао је шеф кинеске државе.

Он је навео да „узимајући у обзир међународну и домаћу ситуацију, период од 2020. године до средине овог века обухвата две фазе“.

„У првој фази, од 2020. до 2035. године, на основу свестране изградње богатог друштва, реализоваћемо социјалистичку модернизацију. У другој фази, од 2035. до средине овог века, на основу социјалистичке модернизације, Кина ће постати моћна, демократска, цивилизована, хармонична, лепа и модерна социјалистичка земља“, поручио је Си.

Модернизација оружаних снага Кине

Си је у говору на конгресу најавио „потпуну реформу војске на највишем светском нивоу до средине 21. века“. Додао је да развој те земље „не представља претњу ни за једну земљу“. „Без обзира у којој се фази развоја налази, Кина никада неће бити хегемон“, поручио је Си.

Кина намерава да до 2035. године модернизује своје Оружане снаге како би у потпуности одговарале изазовима и захтевима новог времена, изјавио је генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг, говорећи на отварању 19. Конгреса КПК.

„Постигли смо нови историјски кључни момената у јачању националне одбране и оружаних снага… Треба у потпуности да оживимо идеју партије за јачање војске ради изласка у нову еру и усаглашавање војне стратегије новим условима“, изјавио је Си Ђинпинг.

Он је нагласио да Кина треба да „изгради јаку и савремену флоту, Ратно ваздухопловство, копнене снаге и снаге за стратешку подршку“.

„То ће бити наша мисија: модернизација наше националне одбране и оружаних снага ће бити завршена до 2035. године“, обећао је кинески лидер.

Он је додао да ће Комунистичка партија наставити да улаже активне напоре за очување светског поретка и намерава да претвори Кину у моћну државу.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Си Ђипинг – Кина је устала

* Обавезна поља