СОЧИ – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је ЕУ подстакла сепаратистичко расположење када је под притиском САД подржала независност Косова и да се сада суочава са последицама као што је криза у Каталонији.

„Колико крхка може да буде стабилност чак и у развијеној држави, показује ситуација у Шпанији. Ко је могао да очекује да ће дискусија о статусу Каталоније прерасти у тако оштру политичку кризу?”, рекао је Путин иступајући у дебатном клубу Валдај.

Путин је казао да је различит однос према независности Косова, Крима и Каталоније пример двојних стандарда Европе.

„У ситуацији са Каталонијом видели смо једнодушну осуду Европске Уније и низа других држава присталица независности. Требало је раније размишљати. Својевремено су фактички поздрављали распад целог низа држава у Европи, не скривајући радост. Зашто је било неопходно тако неосмишљено, полазећи од тренутне ситуације и жеље да се угоди ‘старијем брату’ из Вашингтона, без ограда подржавати независност Косова?”, навео је он.

Руски председник је додао да су након отцепљења Косова други региони такође желели независност, али да Запад у случају Крима није подржао вољу грађана.

Он је подсетио да се Западу није допало када је Крим објавио независност и после референдума припојио Русији.

„А сада Каталонија. У другом региону – Курдистан”, рекао је Путин, додајући да су то „јарки примери” дуплих стандарда који скривају опасност за развој Европе.

Затварање граница са Украјином неприхватљиво

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да би затварање граница Русије са самопроглашеним републикама на истоку Украјине довело до ситуације сличне оној у Сребреници.

Према његовим речима, уколико би се донела таква одлука уследило би крвопролиће, што Русија никад не би дозволила, пренео је ТАСС.

„Док год политичка питања остају нерешена, ове територије не уживају посебан статус и закон о амнестији не постоји, одлука да се затворе границе између Русије и непризнатих република довешће до ситуације сличне оној која је била у Сребреници. Дошло би до крвопролића. Не можемо дозволити да се то догоди”, рекао је Путин на форуму о међународној политици Валдаj у Сочију.

Путин: Ако САД напусте споразум и Русија ће учинити исто 

Русија ће поштовати Споразум о забрани ракета средњег домета, а ако Сједињене Америчке Државе напусте тај споразум, одговор Москве биће брз и симетричан, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

Москва је, како је навео, спремна да развија нове системе наоружања, како нуклеарног тако и ненуклеарног, као одговор другим земљама које раде то исто, преноси Ројтерс.

Он је на форуму о међународној политици Валдаj у Сочију рекао да је могуће постићи глобалну забрану нуклеарног оружја у будућности.

Потпуно нуклеарно разоружање је могућност коју би Русија поздравила, преноси АП.

Он је упозорио да би ново прецизно оружје могло да буде једнако разорно као нуклеарно и навео да Русија ради на таквом оружју.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о дуплим стандардима, Украјини, нуклеарном разоружању

* Обавезна поља