епсБЕОГРАД –Главни одбор Синдиката радника ЕПС -а потврдио је одлуку да ступи у генерални штрајк, а Влада Србије, надлежна министарства и пословодство ЕПС -а имају рок од 10 дана да закажу и отпочну преговоре о захтевима, саопштено је данас из тог синдиката.

Уколико у наведеном року не отпочну преговоре, Синдикат радника ЕПС ступиће у генерални штрајк, одлучено је на јучерашњој ванредној седници.

Синдикат се противи Закону о умањењу нето прихода лица у јавном сектору, као и Закону о изменама и допунама Закона о буџетском систему, пре свега забрани запошљавања у јавном сектору до краја 2015. године.

Захтеви обухватају и учешће Синдиката радника ЕПС-а у радним телима за израду Предлога Закона о раду , Предлога Закона о приватизацији, Предлога Закона о стечају и Предлога Закона о штрајку, питање недостатка услова и средстава за рад, објекте друштвеног стандарда, као и исплату позајмице у висини од 50.000 динара по запосленом.

У саопштењу је наведено да Извршни одбор Синдиката радника ЕПС -а преузима ингеренције Централног штрајкачког одбора, уз могућност проширења захтева, а Штрајкачки одбор ће утврдити све активности у року од 10 дана од дана доношења одлуке, и о томе обавестити владу и пословодство ЕПС-а.

Одлуку о ступању у генерални штрајк Синдиката радника ЕПС -а ће доставити председнику Владе Србије, првом потпредседнику Владе Србије, министру енергетике, развој и заштиту животне средине, министру финансија, министру рада, запошљавања и социјалне политике, председнику Надзорног одбора ЈП ЕПС, вршиоцу дужности генералног директора ЈП ЕПС-а, као и директорима ПД, ЈП ПЕУ, ЈП ЕМС, ЈП са Косова и Метохије.

Михајловићева вечерас са Синдикатом ЕПС-а

СВИЛАЈНАЦ – Министарка енергетике Зорана Михајловић саопштила је да ће се вечерас састати са Синдикатом радника ЕПС-а који су најавили генерални штрајк, истакавши да је она за то да се седне за сто и разговара о њиховим проблемима и захтевима.

„Ја сам увек за разговор”, рекла је Михајловићева у Свилајнцу, где присуствује обележавању 45 година рада термоелектране „Морава”.

Оцењујући да је најава генералног штрајка радника ЕПС-а један од легитимних начина борбе синдиката, министарка је најавила такође да ће вечерашњем састанку присуствовати и министар финансија Лазар Крстић.

Михајловићева је рекла и да се корак по корак решавају проблеми и захтеви рудара за подземну експлоатацију угља „Ресавица” – већ су оверене њихове здравствене књижице, а остало је да се реши још питање повезивања радног стажа.

Подсетивши да се неколико пута састала са њима, министарка је истакла да је циљ да се на дуги рок и стратешки реши питање „Ресавице”.

„Важно је шта ће бити са ‘Ресавицом’, а мислим да ће она радити”, поручила је Михајловићева и додала да је за опстанак тог рудника веома важна изградња термоелектране „Штаваљ” о којој се воде преговори.

Одговарајући на новинарска питања, она је најавила да ће за седам до 10 дана бити познато да ли је било проблема с квалитетом гаса који се испоручује потрошачима.

Питањем квалитета гаса и високих рачуна за гас, како је рекла, већ се бави посебна комисија састављена од чланова Министарства, Регулаторне агенције за енергетику и удружења потрошача.

До сада су одржана два састанка и прикупљају се подаци и документација о квалитету гаса а треба да се одржи још један састанак на ту тему после чега ће се знати резултати, рекла је Михаловићева.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Синдикат ЕПС-а потврдио одлуку о штрајку

* Обавезна поља