boris-tadicБЕОГРАД – Десет дана пошто је тврдио да нема намеру да напусти Демократску странку(ДС), Борис Тадић је баш то учинио, а његов пример је јуче следило још неколико чланова руководства странке: Миодраг Ракић, потпредседник странке, Александар Сенић, члан председништва, и Марко Ђуришић, секретар председништва.

Сви они ће се највероватније заједно појавити на предстојећим изборима. Демократе због тога не брину, тако су барем јуче саопштили. Аналитичари, међутим, сматрају да ће најновији потрес у донедавно најјачој странци лоше утицати на њен изборни резултат, али, тврде, ни Борис Тадић нема разлога за оптимизам, може, у најбољем случају, да рачуна на прелазак цензуса.

Историја Демократске странке која ће у недељу обележити 24 године постојања, препуна је потреса и деоба. Увек је њихов разлог била лидерска позиција у странци. То никада, наравно, нико ко је одлазио није признао. Сви ти ломови најчешће су се догађали уочи неких избора и увек су плаћени лошим резултатима. Овај најновији „лом” почео је оног тренутка када су Борис Тадић и Драган Ђилас, уместо да одмере снаге на страначким изборима, одлучили да питање председника реше договором. Кад је проценио да би могао да победи Ђиласа, Тадић је покренуо питање његовог поверења и, пре десет дана, на Главном одбору претрпео убедљив пораз.

Демократе је Тадићева одлука, иако су је, наравно, очекивале, ипак, затекла. Јуче су заседали председништво, па затим Политички савет, а свих тих неколико сати већања срочено је у једно прилично немушто саопштење у коме се каже: „Демократска странка јасно је дефинисала своју позицију – да се неће повлачити пред атмосфером страха. Својом одлуком да изађу из странке, поједини функционери показали су да су изабрали другачији пут. ДС 24 године борбе за демократију обавезују да остане јасна брана једноумљу и аутократији, а време пред нама захтева одговоре и храброст да од вредности и циљева око којих смо се окупили, никада не одустанемо.”

Ниједан функционер ДС-а није се јуче обратио новинарима, ако се изузме кратак одговор Виде Огњеновић, чланице Политичког савета, новинарима окупљеним испред централе ДС-а, која је казала да је одлазак Тадића његов лични став и „његова ствар”. Замољена да каже да ли ће то ослабити ДС, Огњеновићева је одговорила: „Зашто би то ослабило Демократску странку, то ће ослабити Бориса Тадића.”

За разлику од дојучерашњих страначких колега, Борис Тадић је и јуче у јутарњем дневнику РТС-а објашњавао да није ни са ким разговарао о наступу на изборима и најавио да ће одлуку о томе донети за пар дана.

Иако је Тадић више пута поновио како ће тек одлучити хоће ли и с ким на изборе, он увелико ради на томе, пре свега са Душаном Петровићем, бившим замеником председника ДС-а, а сада председником нове странке Заједно за Србију (ЗЗС). Једина непознаница јесте ко ће им се још прикључити, а преговара се са Ненадом Чанком, лидером ЛСВ-а, и Млађаном Динкићем, лидером УРС-а.

Душан Петровић за „Политику” каже да ће за пар дана бити познато како ће и с ким ће ЗЗС изаћи на изборе. Он тврди да Тадића није видео од августа прошле године, али у овом тренутку очигледно постоји енергија да се отворе разговори око евентуалног заједничког наступа на предстојећим изборима. Петровић каже да је разговарао са Ненадом Чанком и са Млађаном Динкићем, да су његови сарадници разговарали са сарадницима Чедомира Јовановића и додаје: „Мислим да би било потпуно природно да се тај савез окупи око Бориса Тадића.

” На примедбу да би се ово могло назвати и удруживање против ДС-а, Петровић одговара: „Апсолутно не. ДС је ту потпуно неважан. ДС није успео да формулише своју политику у претходну годину дана и то је основни разлог његових проблема. С друге стране, међу 150.000 чланова ДС-а Тадић има, убеђен сам, 80 одсто подршке, а то није имало природно исходиште у свему ономе што се догодило у ДС-у.”

Владимир Гоати, председник „Транспарентности Србија”, као мотив за Тадићев поступак види незадовољство резултатима и на парламентарним и на председничким и на унутарстраначким изборима у сукобу са Драганом Ђиласом.

„У томе видим, не могу рећи освету, али неко изравнавање рачуна, а не треба ни помињати да је то најгори тренутак за странку. ДС у последњих неколико месеци има подршку око 15 одсто бирача, али мислим да ће Тадић ту нешто откинути на изборима. Ипак, не верујем да ће с тим што штрпне од ДС-а успети да стигне до цензуса од пет одсто. Дакле, сигурно ће направити штету ДС-у, а не бих се кладио у његову корист кад је реч о цензусу”, каже Гоати.

Мирослав Шутић, директор маркетиншке агенције „Партнер консалтинг”, очекује да ДС изгуби још пар процената на изборима и то објашњава овако: „Разлог губитка којег процента није толико питање Тадићеве популарности, већ више те нејасне атмосфере у којој је ДС. Ђилас ће вероватно моћи само да сања 13,14 одсто гласова, вероватно ће стићи до десет, а Тадић би могао да некако пређе цензус. Тадић би, уз помоћ Миодрага Ракића, могао да направи неку теренску подршку и да стигне до пет одсто.” Шутић, ипак, истиче: „Тадићев наступ са оставком био је стварно неумесан. Изгледа да ништа није научио. За бирачко тело то је сувише цинизма и сувише мржње. Он истерује неке личне амбиције, а код бирачког тела то не иде.”

Крстић: Ђилас добио алиби за изборни резултат

На све што се у ДС-у догађа, реаговао је и Небојша Крстић, бивши Тадићев саветник, на „Твитеру”: „Ово је дешавање сад растеретило Ђиласа и дало му алиби за сваки изборни резултат.”

Сенић: Тадић да направи нови ДС

Александар Сенић је свој поступак за „Политику” објаснио да је две деценије био у ДС-у и веровао у његове вредности и кад је био на власти и у опозицији, а сада те вредности не препознаје. Сенић тврди: „У последњу годину и по дана ДС иде у правцу апсолутизма и доношење одлука ван страначких органа. У странци се свако другачије мишљење сматра издајом, а резултат тога је непостојање политичке идеје која би била достојна мисије ДС-а. Кроз негативну селекцију у ДС-у је створена Преторијанска гарда, а резултат је да странка нема ни програм, ни кадрове, па председник странке мора да буде кандидат на локалним изборима у Београду, а кандидата за премијера нема.”

Сенић констатује: „Као човек који је остваривао најбоље резултате на свом бирачком месту, никад испод 55 одсто гласова, сматрам да имам апсолутно право да се супротставим тежњама неуспешних. Србија заслужује бољи ДС. Потребна нам је нова политичка снага и очекујем да ће Борис Тадић донети коначну одлуку о стварању нове Демократске странке, која ће окупити грађане око кључних вредности демократије, слободе и модернизације Србије.”

Турајлић: Немам намеру да се појављујем на листи ДС-а

Борис Тадић је објашњавајући зашто напушта ДС, између осталог, навео то што ће на, како је рекао, изборној листи бити Србијанка Турајлић, пензионисани професор Београдског универзитета. Да подсетимо, она је била заговорник „белих листића” на изборима 2012. године, које је Тадић, између осталог, видео као кривца за свој пораз на председничким изборима.

Србијанка Турајлић је за „Политику” рекла да је то толико бесмислено, да би је било срамота да коментарише. Она је додала: „Наравно да нема никакве истине да ћу се појавити на листи ДС-а. Немам намеру да се у овим годинама укључујем у политику. Ја припадам онима који верују да је политика професија као и свака друга. Код нас навијачи верују да могу да саставе фудбалски тим, а сви верују и да могу да се баве политиком. Ја мислим да је то, ипак, нешто за шта људи морају да се школују. Ја ћу, наравно, на изборима учествовати као гласач. Овај пут мислим да је неопходно гласати да би се ојачала опозиција. Важно је да имамо јаку опозицију.”

Пешић: Није поштено да Тадић за све оптужи Живковића

И социолога Весну Пешић Борис Тадић је навео као један од разлога за одлазак из ДС-а, а Пешићева за „Политику” каже да је уопште не интересује „шта тај човек прича”. Пешићева каже да је критиковала Тадића као председника Србије и да је ово што он сада ради потврда да је њена критика била потпуно оправдана и да је била у праву. Она се осврнула и на Тадићеве оптужбе на рачун Зорана Живковића, зато што „на то мора да се реагује”. Пешићева је нагласила: „Није фер и није пристојно да Тадић, који је осам година владао Србијом и десет година био председник ДС-а, за све оптужи некога ко је био шест месеци председник владе и то у најгорем периоду, после убиства премијера Зорана Ђинђића. То није поштено.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ново цепање ДС-а

* Обавезна поља