АЛЕП – Сиријска војска и њени савезници су пред проглашењем победе у Алепу, рекао је извор у сиријској војсци, након што су побуњеници у том сиријском граду данас сведени на веома малу територију коју непрестано засипају бомбе.

Ројтерсов извештач у зони коју под контролом држе снаге сиријске владе, јавља да се бомбардовање побуњеничке зоне у Алепу данас без престанка наставља, док један цивил који је тамо „заглављен” описује ситуацију као „судњи дан”.

„Борбе у источном Алепу требало би да брзо буду окончане. Побуњеници немају много времена. Или ће морати да се предају, или ће умрети”, рекао је новинарима у Алепу генерал Заид ал-Салех, начелник безбедносног комитета владе за тај сиријски град.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је 60 људи, укључујући цивиле и борце, убијено данас гранатама или из ватреног оружја, када је сиријска војска извела јуриш на неколико квартова под контролом побуњеника у Алепу.

Побуњеници су се данас по подне повукли из свих четврти на источној страни реке која протиче кроз Алепо, након што су протекле ноћи изгубили кварт Шеик Саид, на југу мале територије која је остала у њиховим рукама, наводи Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону.

Побуњеничка енклава, која се брзо смањује, преполовила се за само неколико сати, а директор Опсерваторије Рами Абдул Рахман рекао је да бици за Алепо долази крај, наводи британска агенција.

У дистриктима које су заузеле владине снаге, војници су већ почели да славе пуцајући у ваздух, а возачи да трубе сиренама најављујући победу, показују снимци које је објавила сиријска државна телевизија.

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је 728 побуњеника положило оружје у протекла 24 сата и да су прешли у западни део Алепа, као и да је 13.346 цивила у истом том периоду напустило дистрикте под контролом побуњеника у Алепу.

Иако би пад Алепа задао огроман ударац побуњеницима који покушавају да сиријског председника Башара ал-Асада свргну с власти, Асад би и даље био далеко од успостављања контроле у целој земљи, будући да велики делови Сирије остају у рукама побуњеника, а Исламска држава је у недељу поново заузела древни град Палмиру, закључује Ројтерс – преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сиријска војска најавила победу у Алепу

* Обавезна поља