Премијер Александар Вучић је одлучио, после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, да отпутује из Брисела, тако да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији ЕУ и Србије.

То је његов одговор на чињеницу да ЕУ није отклонила препреке за отварање поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно да постигне договор са Хрватском да повуче своју блокаду на то отварање.

Премијер је раније данас изјавио, како је пренела Прва ТВ, да му је „доста хрватског иживљавања”.

Ово није први пут да Загреб блокира отварање поглавља, исто се догодило са 23 и 24, иако су европски званичници, Европска комисија, а данас изричито и канцеларка Ангела Меркел, указали да се билатерална питања решавају билатерално, а не у оквиру преговарачког процеса о приступању.

Вучић је новинарима у пролазу рекао да је састанак с Могерини био веома тежак, и да је он изнео своје мишљење о понашању појединих земаља у региону, пре свега Хрватске.

На Међувладиној конференцији, на којој је планирано отварање поглавља 5 и 25, остаје министарка Јадранка Јоксимовић – преноси Танјуг.

Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Састанку је претходила информација да је Хрватска блокирала отварање поглавља 26 у преговорима Србије са ЕУ, а премијер Вучић је поручио да ће, уколико не постигне договор са Могерини и Хрватска повуче блокаду, напустити Брисел, где је сутра требало да присуствује Међувладиној конференцији.

Раније данас потврђено је да је свих 28 чланица дало сагласност на отварање поглавља 5 и 25, али се очекивало да током дана, на радним групама ЕУ, и поглавље 26 добије зелено светло.

Поподне је стигла вест из Берлина која је сигнализирала развој догађаја: хрватски премијер Андреј Пленковић је на заједничкој прес конференцији са немачком канцеларком Ангелом Меркел рекао да Београд треба да испуни све критеријуме за отварање поглавља.

Канцеларка је, међутим, реаговала оценом да, што се Србије тиче, отворена билатерална питања треба билатерално решавати.

„А ако Немачка може да помогне, она ће то и да учини. Снажно подржавам спремност Хрватске на разговор са Србијом”, рекла је Меркелова, пренели су хрватски медији.

Раније данас и аустријски министар спољних послова Себастијан Курц изјавио је за Танјуг да се нада договору око отварања поглавља 26, јер је то подршка хабром реформском курсу српске владе.

„Србија је постала сидро стабилности у региону и важан партнер у савладавању мигрантске кризе, која још увек погађа наше две земље. Захваљујући храбрим реформским напорима премијера Александра Вучића и даљем напретку у дијалогу са Приштином постало је могуће отварање нових поглавља у приступним преговорима”, истакао је Курц у интервјуу Танјугу.

Шеф аустријске дипломатије рекао је и да је, заједно са другим партнерима у ЕУ и комесаром Јоханесом Ханом, у редовном контакту са хрватском страном како би се евентуалне препреке на путу Србије у Унију уклониле.

„Генерално важи правило да билатерална питања не смеју да блокирају приступни процес западнобалканских земаља. То је и важан елемент Берлинског процеса”, подсетио је Курц.

Хрватска је и раније блокирала отварање поглавља са Србијом.

Вучић: Доста хрватског иживљавања

Хрватска је блокирала отварање поглавља 26, а премијер Александар Вучић најављује да ће напустити Брисел и да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији, уколико Хрватска не повуче блокаду, пренела је Прва телевизија.

Премијер Вучић отпутовао је вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће још вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњој међувладиној конференцији, на којој ће се разматрати отварање поглавља, јавила је та телевизија.

Вучић је, како наводи Прва, рекао да му је доста хрватског иживљавања:

„Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати”, рекао је Вучић за Прву тв.

Он је рекао да ће се, уколико Хрватска не повуче блокаду он напусти Брисел, и обратити јавности.

Премијер Вучић отпутовао је данас поподне у Брисел где је за вечерас био предвиђен његов састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Радни састанак српског премијера и Могерини претходи Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, сутра у Бриселу, на којој се очекивало отварање сва три поглавља у преговорима – 5 и 25, на који су све земље раније дале сагласност, али и 26, за које се очекивало да ће до Међувладине конференције такође добити зелено светло свих 28 чланица ЕУ.

До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља 5 које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки и поглавља 25 које се тиче науке и истраживања.

Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а циљ је, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26 које покрива питања образовања и културе.

Дачић: Хрватска блокада поглавља 26 је ситна ствар

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао је данас одлуку Хрватске да блокира отварање погљава 26 у преговорима Србије са ЕУ, рекавши да то показује непринциијелност позиције када се блокира оно поглавље које нема никакве везе са захтевима које има званични Загреб.

„Да ли ћемо отворити ово поглавље данас или за пет месеци, па не мислите ваљда да ће се Србија уплашити или угрозити националне интересе због тога. Ситна је то ствар”, рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да би ЕУ требало много више пажње да посвети оном што се дешава у Хрватској, преноси Танјуг.

„Ако је Хрватска та која ће да одлучује о томе да ли ће Србија у ЕУ, онда ми је одмах некако пало интересовање”, рекао је Дачић.

Хина: Неколико чланица ЕУ против отварања поглавља 26

БРИСЕЛ – Србија ће сутра на међувладиној конференцији о приступању ЕУ отворити поглавља 5 и 25, али за отварање поглавља 26 Образовање и култура нема сагласности међу земљама чланицама, преноси вечерас хрватска агенција Хина.

Како та агенција сазнаје у европским изворима у Бриселу, неколико земаља- чланица, међу којима је и Хрватска, имало је неколико примедби у вези са образовањем на језицима националних мањина, које је у оквиру поглавља 26.

Хина наводи да је Хрватска имала примедбе око уџбеника на хрватском језику и да је Србија на том плану започела да преводи на хрватски постојеће уџбенике за основне школе, али није почела да ради на посебним уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице.Међувладина конференција о приступању са Србијом биће одржана на маргинама састанка Већа за опште послове, који чине министри за европске или спољне послове земаља чланица. Министри ће на том састанку усвојити закључке о проширењу у којима ће, између осталог, позвати Србију да поштује права националних мањина, сазнаје Хина

Јоксимовић: Политичка одлука Хрватске да блокира поглавље

БРИСЕЛ – Министарка без портфеља задужена за европске интергације Јадранка Јоксимовић изјавила је да, по свему судећи, поглавље 26 неће бити отворено због блокаде Хрватске.„То је политичка одлука Хрватске”, рекла је Јоксимовићева за РТС и додала да премијер Александар Вучић неће присуствовати међувладиној конференцији ако тако буду остале ствари.

„Мислим да је то исправна одлука премијера”, рекла је Јоксимовић. На питање који су захтеви Хрватске, Јоксимовић је рекла да су они потпуно неуобичајени, да немају везе са преговарачком праксом и да су тражили додатне гаранције за образовање на језику националних мањина. Како је рекла, нема ту много „европских стандарда”, ради се о политичкој намери. Такав сигнал из Хрватске није обећавајући, рекла је она. Србија остаје привржена реформама, стабилности у региону и европском путу, истакла је.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови бриселски шамар Вучићу

* Обавезна поља