migranti-10БРИСЕЛ – ЕК је разрадила акциони план с Турском како би се зауставио прилив избеглица у Европу, пишу немачке новине, позивајући се на изворе у ЕК и немачкој влади.

Медији наводе да ће према том плану Турска морати боље да штити своју границу са Грчком, што значи да ће турске и грчке службе које контролишу границу на мору морати заједно да патролирају источним делом Егејског мора.

Ту акцију ће надгледати Фронтекс, који ће избеглице враћати назад у Турску, јавља Хина, а преносе хрватски медији.

У Турској ће бити изграђено шест нових избегличких кампова који ће имати капацитет прихвата два милиона људи. Европска унија ће делимично финансирати те пројекте

Чланица ЕУ, по том плану, ће се обавезати на прихват дела избеглица како би се до пола милиона људи могло преместити у Европу, а да притом не морају да плаћају кријумчарима или полазе на опасна путовања Средоземљем, пишу новине.

Наведено је и да је тај план договорен прошле недеље и да се председник Европске комисије Жан-Клод Јункер око тога саветовао с немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом.

Турски председник Тајип Ердоган састаће се у понедељак с Јункером, а портпарол ЕК рекао је да је ће тај састанак бити посвећен начинима „јачања сарадње како би се заједнички позабавили избегличком кризом“.

Шојбле – Ограничити прилив, не можемо чинити немогуће

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле каже да је неопходно да се ограничи број људи који долази у Европу, која се суочава са највећим приливом избеглица.

„Морамо да ограничимо прилив у Европу“, нагласио је Шојбле у интервјуу за немачку телевизију ЗДФ.

Шојбле је рекао да Европа треба да буде припремљена да прихвати људе, али да „не можемо да урадимо оно што је немогуће“, пренео је Ројтерс.

Процењује се да је више од 200.000 миграната стигло у Немачку само у септембру, што је скоро исто колико их је укупно стигло целе прошле године, а влада у Берлину очекује да ће их до краја године стићи 800.000 или и више.

Према подацима Фронтекса, око 630.000 људи ушло је до сада ове године илегално у Европску унију.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Процурео ЕУ-план за решавање избегличке кризе

* Обавезна поља