24.септембра у СРН ће бити одржани избори, и борба за гласове бирача ће се водити по свим правцима. Користиће се сва доступна и поуздана средства. Што је једноставније, то је сигурније. Најважније је да бирачи буду убеђени да је госпођа Меркел не само најбољи, већ и најскромнији кандидат. Меркелова је одгајена у конзервативној религиозној породици и васпитање је на њој оставило свој печат: она се навикла да буде скромна. То је њен главни адут који јој омогућује да се тако дуго задржи на месту домаћина Европе. Њен читав дан је посвећен раду, она претерано не размишља о свом спољном изгледу, за моду не брине, носи непривлачну одећу без форме и скоро се уопште не шминка. И тако – откако је у политици.

О имиџу скромне и брижљиве канцеларке је почело да се говори у последње време, и то са великим разлогом: Немце треба подсетити да је први човек у влади Немачке спреман да и даље брине о свом народу. И колико јој тај народ верује, уколико је поштује, он треба да изађе на гласалишта и своје гласове да да ХДС-у. Важно је једино да се не гласа за конкурента Мартина Шулца. Он је тај који покушава да Меркелову избаци из седла, који Немачкој обећава светлу будућност и упорно убеђује своје присталице да је време да се Меркелова замени.

Али такав притисак Мартина Шулца не даје успех, Шулц губи своју популарност, и рејтинг му непрекидно пада. И то без обзира што је његова социјал-демократска партија планирала да на изборе потроши 24 милиона евра. Буџет његове партије за изборе је већи од буџета партије Меркелове, који износи 20 милиона евра. Канцеларка се труди да буде штедљивија од свог противника чак и у трошковима за изборе. Такав прилаз греје срца њених присталица. Они схватају да Немачка економски расте. Меркелва им доноси стабилност. Очекује се да ће БДП да порасте, и да ће темпо раста бити бољи него 2014.године. Немачка превазилази све у зони евра по БДП-у. За ову годину се очекује да ће он изнети 2,1%. И то ће бити заслуга Меркелове. До избора је остало савим мало. Сви опоненти се труде, али скорашња анкетирања показују да рејтинг ХДС/ХСС износи 39%. За социјал-демократе ће гласати 23% бирача. «Партија левих», «Савез-90/Зелени», СвДП и Алтернатива за Немачку» – свака од њих ће највероватније добити по 7 – 8% гласова.

Скромност Меркелове даје добре резултате. Стабилност је гаранција успеха и бирачи су то схватили одавно, зато и желе да своју Немачку повере само њој. А Шулц ће сачекати, њему је, да се нађе међу канцеларима, још рано.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Скромност госпође Меркел

* Обавезна поља