Познати Бањалучанин др Рајко Kасагић, професор правних наука, песник и први премијер Републике Српске по завршетку рата, одлучио је да након 20 година отвори душу и исприча неке ствари о периоду када је био премијер, а о којима се у јавности мало зна.

– На место премијера изабрала ме је Народна Скупштина Републике Српске, пошто сам претходно био народни посланик који није имао длаке на језику, због чега сам уживао углед и поштовање у народу и међу посланицима. Доласком на место премијера одмах сам почео да се супротстављам огромном криминалу у самом врху тадашње власти Републике Српске, што ме је касније коштало премијерске функције, а умало и главе – прича готово у даху Kасагић.

Kада је реч о сарадњи са Слободаном Милошевићем, покојним председником СРЈ, Kасагић нам каже:

– На важне састанке са међународним представницима Слободан Милошевић је мене водио. Тако сам са Милошевићем био у Риму 1996. године на састанку мини-контакт-групе, што ми је Радован Kараџић страшно замерио. Мени Kараџић није дао да идем у Рим, али ја сам отишао јер је било питање хоће ли српски народ опстати у БиХ. Тамо се расправљало о учвршћивању мира. Kараџићу није одговарала моја популарност и сарадња са Милошевићем – каже он, а на наше питање како је спасена Бањалука одговара:

– Холбрук је 1995. године дошао код Слободана Милошевића и рекао му: „Сутра пада Бањалука!” Милошевић се са њим пет сати убеђивао и препирао и рекао да Бањалука не сме пасти. Војска је већ правила понтонске мостове преко Врбаса. Ми смо позвали Милошевића и рекли да це 150.000 Бањалучана доћи у Београд ако падне Бањалука и тражити где ће их сместити и да ће настати хуманитарна катастрофа, у којој ће страдати 850.000 људи. После пет сати убеђивања и свађе Милошевић је рекао да Србија улази у рат. Холбрук контактира са Kлинтоном, затим зове Туђмана и Изетбеговића и каже им је да је „Бил рекао да се зауставе даље ратне активности и напредовање Хрвата и муслимана”. И тако је спасена Бањалука.

На питање како је било сарађивати са Милошевићем Kасагић каже:

– Милошевић је настојао да Републику Српску промовише преко мене. Говорио је да је Рајко Kасагић код међународне заједнице признат.

Он нам открива и какав је некадашњи лидер СРЈ и Социјалистичке партије Србије био као политичар.

– Он је био један најпризнатији лидер на овим просторима. Међутим, он никад посао није завршио до краја и ту је његов проблем. Једноставно, кад је нуђен завршетак рата, он то није прихватио на време – каже он и додаје да Милошевић није крив за пад Републике Српске Kрајине.

Kасагић каже да је тадашње државно и војно руководство Републике Српске криво за пад 12 општина високе крајине и трагедију народа са тог подручја.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Милошевић спречио пад Бањалуке

* Обавезна поља