skupstuna-ap-kim-01-БЕОГРАД – Грађани и посланици Скупштине АП Косово и Метохија поднели су данас Вишем јавном тужилаштву кривичне пријаве против председника Владе Републике Србије Александра Вучића и бившег премијера , а сада првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића.

Кривичне пријаве су поднете због потписивања Бриселског споразума.

Исте мере ће предузети и према председници Скупштине Србије Маји Гојковић уколико не распише локалне изборе за четири општине на северу АП КиМ у којима већ годину и по дана постоји привремена управа, иако по Уставу Србије она не сме имати мандат дужи од шест месеци, саопштила је висока делегација Скупштине АП КиМ на данашњој конференецији у београдском Медија центру

Са тога места је упутила позив државном врху да у Скупштини Србије  стави ван снаге противуставни Бриселски споразум.

Јавности су се обратили потпредседник Скупштине АП КиМ Добросав Добрић и чланови председништва покрајинске Скупштине  Раденко Недељковић и др Марко Јакшић, а већ на почетку су објаснили да грађанима Србије шаљу обавештење баш овим путем јер су „расположиви медији на северу Покрајине тотално затворени за било шта што није идентично Вучићевој политици”.

Добрић је на почетку нагласио да Скупштина АП КиМ ради по Уставу и закону Републике Србије: одржава седнице, доноси закључке и има бројне друге активности, те да је у том смислу одлука о прикупљању потписа подносилаца пријава донета још на фебруарском заседању покрајинског парламента.

Добрић је предочио да је пријава против Дачића поднета због основане сумње да је:

У стању урачунљивости, свестан свога дела, чије је извршење хтео, дана 19. 04. 2013. у својству председника тадашње Владе Србије у Бриселу, отклањајући препреке за извршавање кривичног дела «угрожавање територијалне целине» из члана 307 КЗ РС, преговарао са представником самозване и самопроглашене државе Косово, Хашимом Тачијем, са којим је постигао споразум, те парафирао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа сагласивши се да супротно одредбама важећег Устава РС, Срби у општинама у којима чине већину формирају заједницу српских општина на Косову над којом заједницом Република Србија не би имала никаквих надлежности, да на Косову постоје јединствене полицијске снаге које се зову Косовска полиција у коју се има интегрисати и сва полиција на северу, да на Косову постоји судска власт која би функционисала у оквиру јединственог правног система Косова, а не Републике Србије, као и да се локални избори у северним општинама одрже по законима Косова, а не по законима Републике Србије, помажући и омогућивши на тај начин сепаратистичкој тзв. републици Косово да успостави државне функције на читавој територији АП КиМ, чиме је извршио кривично дело припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије из чл.320 Кривичног законика Републике Србије у вези са кривичним делом угрожавање територијалне целине из чл.307 Кривичног законика Републике Србије”.

Пријава против Вучића је, како је Добрић цитирао документ, поднета „због основане сумње да је:

„У стању урачунљивости, свестан свога дела, чије је извршење хтео, дана 10.02.2015.године, у својству председника Владе у Бриселу, отклањајући препреке за извршење кривичног дела угрожавање територијалне целине из члана 307 КЗ РС у циљу финализације даље имплементације тачке 10 Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа од 19. 04. 2013.године, преговарао са представником самозване и самопроглашене државе Косовом Исом Мустафом, са којим је постигао споразум те парафирао Бриселски споразум о правосуђу којим се предвиђа успостављање судске власти Косова која се има интегрисати и функционисати у оквиру правног система Косова, супротно одредбама Устава Републике Србије које предвиђају јединство судске власти на целој територији Републике Србије, помажући и омогућивши на тај начин сепаратистичкој тзв.републици Косово успостављање судске власти на читавој територији АП КиМ , чиме је извршио кривично дело припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије из чл.320КЗ РС у вези са кривичним делом угрожавање територијалне целине из чл.307 КЗ РС.”

У  Образложењу пријаве је наведено да је као последица спровођења Бриселског споразума дошло до распуштања скупштина општина Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока. „Одлуку о њиховом распуштању је донела Влада са циљем да се распишу локални избори, али не на основу закона Републике Србије, већ на основу косовских закона, како је то и предвиђено тачком 11.Споразума, што значи на основу прописа које су донели сепаратисти након што су прогласили своју независност. Локални избори су спроведени 03. 11. 2013, а били су расписани од стране Централне изборне комисије самозване државе Косово у складу са „косовским законом и међународним стандардима”, стоји у Образложењу.

– Од председнице републичке Скупштине смо више пута тражили да распише изборе за четири општине, што она није учинила. Сада ћемо покренути петицију са истим захтевом, а ако ни тада не дође до реализације, и против Маје Гојковић ћемо поднети кривичну пријаву да бисмо се изборили за наше право, најавио је Добрић.

Марко Јакшић је указао да је Влада Србије Бриселским споразумом пристала да не омета пријем Косова у бројне међународне организације и институције. Тако Владе Дивац није гласао против пријема Косова у МОК, премијер је пре пар месеци у Бечу седео за столом где је преко пута њега била чиста косовска застава са двоглавим орлом – а није се бунио, а сада о нашим светињама треба да се старају они који су им нанели највише зла, навео је Јакшић и прецизирао да Београд не може ниједан камен да постави на КиМ без дозволе Министарства науке Косова, имајући у виду да ће „Косово највероватније постати члан УНЕСКО-а”.

Врхунац је, како оцењује Јакшић, изјава премијера и директора Канцеларије за КиМ да „треба да се укину српске општине и да пет хиљада људи остане без посла, па не могу да испуне поглавље 35, јер би то значило прејудицирање статуса Косова” – као да цео Бриселски споразум није прејудицирање статуса, указао је Јакшић.

Он је подсетио да је власт Србије 03. новембра послала Жандармерију да под маскама разбија гласачке кутије пошто Срби из Косовске Митровице нису хтели да изађу на шиптарске изборе, и прва је оптужила Србе који су бојкотовали те изборе да су криви за убиство литванског полицајца. Власт је оптуживала и Србе са севера да су криминалци- јер су одбијали да плаћају порез влади у Приштини, а када је направљена интегрисана царина и Приштина почела да добија приходе од ње – Срби одједном нису више називани криминалцима, приметио је Јакшић и упитао: да ли ико у Србији живи боље откако је власт предала Косово, а знала је да говори да Србија неће да буде талац Косова које кочи њен напредак.

Због свега наведеног, закључио је Јакшић, подносимо кривичне пријаве против најодговорнијих актера предаје Косова да би спасили свест, част и образ Срба са КиМ.

Срби су се борили против Унмик, Кфор, Еулекса и Приштине „али оног момента кад је наша матична држава кренула да отписује КиМ, наше шансе су апсолутно смањене”!

Јакшић је на крају изнео и захтев Скупштине АП КиМ да Скупштина Републике Србије стави ван снаге Бриселски споразум, јер он води националној катастрофи.

Раденко Недељковић је оптужио власт да директно учествује у стварању независне државе  – што је погазила Устав Републике Србије, Резолуцију 1244 СБ УН и поступала ван одлука Уставног суда (који је рекао да је Бриселски споразум политички а не правни акт), као  игнорисањем резултата референдума 2012. године, на коме су Срби са КиМ рекли да су против увођења косовских институција.

Србе највише боли што им је одузет идентитет и што су асимиловани, а о томе никада нећете чути ни од једног представника власти у Београду, указао је Недековић, посебно упозоравајући да се од административних прелаза прави права граница, док је граница са Албанијом практично потпуно отворена.

Недељковић је истакао и да сви који учествују у имплементацији Бриселског споразума чине кривично дело и да подносиоци кривичних пријава против Вучића и Дачића очекују реакцију заштитника грађана и дражвног тужиоца.


Извор: Скупштина АП КиМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина АП КиМ поднела кривичне пријаве

* Обавезна поља