ovkПРИШТИНА – Упркос великом противљењу албанских политичара, а под великим притиском САД, јуче је косовска скупштина без скупштинске расправе усвојила Закон о продужењу мандата Мисије ЕУ на КиМ до 15. јуна 2016. године и оснивању специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници ОВК.

Косовски премијер Хашим Тачи је, образлажући пред посланицима предлог закона, рекао да је захтев међународне заједнице да се оснује суд неправда и највећа увреда која се чини Косову. „ОВК је водила праведну борбу и поштовала међународне норме”, рекао је Тачи и додао да се тај суд оснива као последица извештаја Дика Мартија који је Савет Европе усвојио 2010.

Како преноси Бета, он је поновио да, упркос тој неправди, косовске институције треба да формирају суд. „Данас немамо две опције, имамо само једну, а то је наставак сарадње са САД и ЕУ, што подразумева да треба да оснујемо овај суд”, рекао је Тачи и додао да друга резервна опције не треба да се узме у обзир, јер неуспех у стварању суда у косовској скупштини омогућује Савету безбедности УН да формира такву институцију под надлежношћу УН.

За овај закон гласало је 89 посланика. Шест актуелних посланика и два бивша посланика ДПК Хашима Тачија гласали су против, као и посланици „Самоопредељења”, а председник парламента Јакуп Краснићи и доскорашњи посланик ДПК Фатмир Љимај били су уздржани.

Како пише у јучерашњем издању „Коха диторе”, партијски лидери са изузетком „Самооопредељења”, тражили су од својих посланика да забораве на све друге планове како би били присутни и гласали за овај закон. Они који су се раније изјашњавали против, у среду су одбили да разговарају о гласању, а ни на заседању није била омогућена скупштинска расправа. Међу посланицима је и много бивших припадника ОВК, који су ипак гласали за овај закон, јер су, како констатује овај дневник, сви били подвргнути унутрашњем и међународном притиску.

У интервјуу за лист „Зери”, амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер, који је био један од заговорника оснивања овог суда на Косову, рекао је да би и Тачи могао да буде један од оптужених у суду који ће врло брзо бити формиран. Подсећајући да ће се суд бавити наводима из Мартијевог извештаја, Сервер је констатовао да би, уколико заиста постоје инкриминишући докази, суд могао да окриви сваку особу која је поменута у извештају, што не искључује ниједног од поменутих, па ни актуелног косовског премијера Тачија.

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон јуче је, одмах по усвајању овог закона, на свом твитер-налогу написала да је то добра вест за Косово.

Овакву одлуку после великог међународног притиска очекиваном је оценио и заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић, који је за Танјуг рекао да ће коначно породице жртава добити одговор на све оно што нису добили од 1998. до 2000.

Он је нагласио да Тужилаштво за ратне злочине Србије већ сада има добру сарадњу са специјалним истражним тимом ЕУ, којим руководи Клинт Вилијамсон, и да очекује добру сарадњу и са међународним факторима који ће основати специјални суд за ратне злочине припадника ОВК.

Тахири: Трибунал и за Србију због силовања жена

Едита Тахири је за Радио-телевизију Косова јуче рекла да је иницирано покретање петиције којом се од СБ УН тражи оснивање трибунала и за Србију, а акценат би требало да буде стављен на масовно силовање жена. Она се позвала на прошле године усвојену Резолуцију 2106 о заштити жена настрадалих током ратова.

Вулин: Одлуке о суду не би било без Бриселског споразума

Усвајање закона о оснивању специјалног суда за истрагу ратних злочина које су починили припадници бивше ОВК, наведених у извештају Дика Мартија, никада не би била донета да није потписан Бриселски споразум, изјавио је јуче министар без портфеља задужен за Косово и Метохију у техничкој влади Александар Вулин.

Вулин је за Танјуг рекао да то није била самостална одлука,већ одлука која је донета после великог притиска међународне заједнице. „Добрим делом таква одлука никада не би била донета да није било Бриселског споразума, да Србија није повратила свој утицај и да се њена реч није почела слушати далеко више него што се слушала раније. Извештај Дика Мартија је покренуо питања на које је Србија дуго тражила одговоре, а сада је дошло време да цео свет, заједно са Србијом, тражи баш такве одговоре – ко су злочинци, убице, џелати Срба на Косову и Метохији”, истакао је Вулин.

Према његовим речима, оснивање таквог трибунала доказ је да све што се дешавало на Косову и Метохији не може да се посматра једнострано и да Срби јесу били жртве.

„Ово је важна и добра вест за Србе на Косову и Метохији и за Србе свеукупно. Сматрам да ће се истина овим показати и да ћемо доказати да све што се дешавало на Косову и Метохији, није се дешавало кривицом српског народа”, подвукао је Вулин.

Он је додао и да је чињеница да је међународна заједница, активним учешћем у процесима и истрази, потврдила да на Косову и Метохији не постоји политичка воља да се то реши, као и да није било притиска међународне заједнице, не би ни дошло до одлуке да се формира трибунал. „Пре уплитања међународне заједнице у проблем ратних злочина на Косову и Метохији имали смо случај Рамуша Харадинаја у оквиру којег је што убијено, што нестало, што променило мишљење више од 30 сведока и веома је важно што ће се сам поступак добрим делом одвијати ван Косова и Метохије, првенствено због безбедности сведока”, закључио је Вулин.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина суда подржала оснивање Суда за ОВК

* Обавезна поља