ante pavelicВАШИНГТОН – Лидера квислиншке Независне Државе Хрватске (НДХ) Анту Павелића је после бекства из Загреба на својој територији у Риму скривао Ватикан, потврђују документи из 1947. које је објавила америчка Централна обавештајна агенција.

Документи показују да су Американци и Британци 1947. планирали да ухапсе Павелића, али тај план није спроведен.

Павелић је 6. маја 1945. побегао са породицом у Аустрију, одакле се, са фалсификованим перуанским документима на име Педра Гонера, прерушен у свештеника, пребацио у Италију, где га је под своје окриље узео Ватикан.

У Риму је после пада НДХ група свештеника, везана уз Завод Светог Јеронима, успоставила мрежу, која је требало да омогући припадницима квислиншког режима да се пребаце у Јужну Америку.

Према америчким документима, у Заводу Светог Јеронима у центру Рима су боравили командант усташког ваздухопловства Владимир Крен, заменик министра спољних послова НДХ Вјекослав Вранчић, али и Ђорђе Перић, министар пропаганде у српској квислиншкој влади Милана Недића.

Американци нису желели да ухапсе Павелића без британског учешћа, јер “није у америчком интересу”, пошто “америчке обавештајне агенције користе бројне Хрвате као информаторе”.

“Значајан број тих Хрвата је лојалан Павелићевим антикомунистичким активностима и католичком фанатизму”, наводи се у документима.

Павелић је посљедњи пут виђен у јулу 1947. године док је, обучен као свештеник, шетао Римом, пише Јутарњи лист.

У документима се тврди да су Британци раније те године омогућили Павелићу да побегне из Ђенове, где су организовали акцију чији је циљ био да се ухапсе квислинзи који су планирали да из тог лучког града крену на пут за Јужну Америку.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Ватикан крио Павелића

* Обавезна поља