Milenko Dzeletovic clan Ekonomskog tima SNS, o prodaji TelekomaНОВИ САД – Председник Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић најавио је брзе реформе и доношење мера у превазилажењу и санирању проблема у привреди и јавној управи. Он је за Радио-телевизију Војводине изјавио и да ће паралелно с тим процесима вероватно долазити и до и реконструкције Владе Србије али које ће се одвијати врло брзо и без много помпе.

„Видећете, те реконструкције Владе одвијаће се што ће премијер у једном дану да предложи председнику парламента да закаже седницу са тачком смене министра, те да ће то бити веома брзо реализовано“, рекао је Џелетовић у емисији „Једна на један“ РТВ-а.

Он је оценио да би 1,2 милијарде евра колико би у привреду требало да се пласира по основ мера које је Влада Србије јуче договорила са банкарима значајна, али да је она ипак тек „камичак у мозаику мера које следе“, а међу којима је навео сет нових закона о стечају приватизацији, из области правосуђа, те финансијска консолидација.

„Ту је и трансформација Пореске управе са нултом толеранцијом у наплати пореза, а како би у разговорима с ММФ-ом избегли оно због чега нас притискају да се евентуално отвори и питање пензија“, навео је он.

Додао је да је на састанку са банкарима договорено да држава измири раније обавезе према банкама након ребаланса, које износе такође 60 милиона евра као и најављени нови пакет, те да ће прексутра, у четвртак Влада изаћи са конкретним мерама тим поводом.

Коментаришући најављене мере у области станоградње, упркос постојећем вишку станова на тржишту, Џелетовић је казао да је идеја да држава уступи све ресурсе којима располаже а да не увећава спољни дуг, те да ће домаћа грађевинска оператива бити укључена у те послове али као подизвођач.

„То је замајац који на кратак рок генерише нова радна места“, оценио је он.

Он признаје да је тржиште некретнина у проблему, као и да домаћим грађевинарима такви услов нису били на располагању због чега неће моћи да буду конкурентни са ценом у продаји станова са онима који добију повлашћене услове. Но, наводи да ће станове по повољнијим условима моћи да купе само одређени социјални слојеви са мањим платежном способношћу.

„Следе непопуларне мере које ће СНС можда коштати и рејтинга и можда због тога нећемо дочекати крај мандата, али оне се морају спровести. Мора доћи и до смањење државног апарата. Постоји већ посебна регулаторна комисија при влади Србије која ради на спајању и прављењу модела по којем ће многе агенције бит припојене, а неке и укинуте“, најавио је Џелетовић.

Он је казао да је у том погледу значајна и Комисија за надзор јавних предузећа, која ће бити под директном ингеренцијом премијера, што не сматра спорним, јер је, како је навео, на њему и одговорност највећа.

„Идеја је дефеудализација јавних предузећа, како би се предупредило да челници тих предузећа одговарају партијама, уместо јавном интересу. Та комисија биће подређена директно премијеру и делом Министарству привреде. И то не значи укидање управних и надзорних одбора, који ће такође бити контролори, али ће имати много мање апанаже они које тамо држава буде делегирала“, рекао је он.

Према његовим речима, одлагање рока за предузећа у реструктурирању последица је „прилагођавања животним приликама и реалности“. Он је уверен да ће од „5 до 15 одсто тих предузећа пронаћи место под сунцем“, а шансе за то, како каже, имају ФАП, Прва петолетка и Желвоз из Смедерав.

„Ако то буде, ми смо успели, и нисмо промашили што смо шест месеци то пролонгирали“, казао је он. Очекује и да ће нека предузећа преузети неки домаћи привредници, који ће уложити у њихово оживљавање. Тим домаћим средствима може се реструктурирати бар десет предузећа, сматра он.

„Врло брзо ће те мере бити предложене у року од месец, два. Ова влада мора одржати кредибилитет кроз конзистентност мера које спроводи и то ће већ у првим месецима привреди и грађанима вратити веру у то да неко озбиљно хоће да решава проблеме“, истакао је Џелетовић.

Он је казао и да је оптимиста у погледу брзог проналажења партнера за Смедеревску железеру, наводећи да се у том погледу воде озбиљни разговори, те да је у Влади формирана и радна група која разматра све понуде.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Следе непопуларне мере

* Обавезна поља