sergej-lavrov5Шеф руске дипломатије реаговао је на ширење дезинформација које користе кијевски пучисти као вид специјалних дејстава против побуњеног проруског становништа и принципијелне руске дипломатије.

Питање: На интернету се шири изјава се приписује Вама, цитирам:

„Гледајући последња дешавања, разумем да је Доњецка Народна Република највероватније терористичка организација и она никако не представља интересе руског говорног становништва Украјине. Настављамо да се залажемо за федерализацију Украјине, али не верујем да ће икад Русија признати независност ДНР“.

Колико је исправан тај цитат и како бисте га коментарисали? Како бисте карактерисали референдум који је одржан у Доњецкој и Луганској области? Како ће он, по Вашем мишљењу, утицати на даљи процес регулисања украјинске кризе?

Оно што сте сад прочитали као наводни „цитат из моје изјаве“ јесте јавна, директна и неопевана лаж. Знам да су лажи и полуистине (које су понекад горе од лажи) током кризе активно коришћене од стране украјинских актера који су заузели власт у Кијеву, и од стране њихових западних покровитеља. Ипак, до таквих „примитивних измишљотина“ нису се спуштали. Вероватно им није више довољно само да прећуткују чињенице – истина ипак пробија свој пут. Томе у великј мери доприноси активна делатност руских новинара који у веома тешким условима, понекад са ризиком за живот, говоре и приказују истину о ономе што се десило у Одеси, о злочинима који су тамо извршени. О томе да су у Мариупољу покушавали да понове сценарио из Одесе, о томе како су у Доњецкој и Луганској области током припрема за референдум употребљене снаге такозваних „мајданских нацистичких јединица“ и националне гарде, која је такође формирана од ултраекстремиста, о томе како је против ненаоружаних цивила коришћена тешка војна техника и бацачи граната, како је на цивилно становништво отворена ватра. Све то уживо приказује руска телевизија. Сличне снимке нећете наћи на каналима, као што, рецимо, “CNN”, “BBC” и други.

Ово нас још једном уверава да украјинске власти желе да успоставе информациону блокаду и да би од гледалаца телевизије и радио слушалаца сакрили објективну слику, они лансирају потпуно дрску лаж, сличну оној коју сте сад цитирали.

Говорећи о неопходности да истина стигне, као минимум, до оних, који доносе одлуке у западним престоницама, ја ћу истаћи улогу амбасадора који раде у Москви. Разумем да се канали руске телевизије у Украјини једноставно гуше. На Западу њих покушавају да потисну наводним анализама догађаја које се приказују тамо на водећим телевизијским каналима. Али амбасадори иностраних држава у Москви, наравно, виде оно што уживо у директном преносу приказује руска телевизија. Убеђен сам да су они једноставно обавезни да сумирају и да преносе у своје престонице оне чињенице које прате уживо. У супротном, то ће бити апсолутно непрофесионални посао. Немам сумње да у Вашингтону, Бриселу и другим европским престоницама добро знају о суштини дешавања у Украјини. Тим пре је још жалосније какав став настоје да заузму наши западни партнери, покушавајући да све то пребаце са „ноге на главу“, да скину са себе одговорност за акције режима кога су они у суштини довели на власт. Покушавају да пребаце читаву ту одговорност на Руску Федерацију. Мислим да нећемо дуго чекати на време када све већем броју објективних посматрача постати јасно да ови покушаји не постижу циљ.

Колико разумем, ускоро ће бити обелодањене званични резултати референдума у Доњецкој и у Луганској области. Прелиминарни резултати су већ објављени. Пре неколико минута је поводом тога емитовано саопштење службе за односе са јавношћу Председника Руске Федерације, у коме се каже да смо са највећом пажњом пратили припрему и одржавање ових референдума, да се бележи висока излазност становништва упркос покушајима да се спречи гласање укључујући и то да су против мирних цивила коришћени милитанти, ултраектремисти, војска, тешког наоружање, што је, на велику жалост, довело до људских жртава. Без обзира на то, референдуми су одржани уз високу излазност. Према нашим подацима резултати ће бити објављени у најскорије време. Поштујемо изражавање воље становника Доњецке и Луганске области и полазимо од тога да ће практична реализација резултата референдума ићи на цивилизован начин без било каквих рецидива насиља, преко дијалога између представника Кијева, Доњецка и Луганска. Сматрамо важним подстицање оваквог дијалога и поздравићемо било које посредничке напоре укључујући и оне у оквиру ОЕБС-а.

Да ли се планира у Женеви одржавање наредног тетралатералног састанка о Украјини? Какви су тренутне перспективе њеног сазива?

Још увек се никакви нови састанци о Украјини не планирају. Желели бисмо да напори потрају, да се не коче како би се ти напори у наскорије време претворили у неки процес – кажем неки процес, јер поновно окупљање у тетралатералном формату није толико перспективно. Ми се, у овој етапи, када изгледа да се сви кључни играчи слажу око тога да су на Женевском састанку 17. априла били усаглашениосновни принципи регулисања, залажемо за то дане треба понављати то што је урађено, већ треба развијати ова начела у практичне акције које морају да предузму сукобљене стране – кијевске власти и они који не слажу са њиховом политиком, пре свега југоисточни региони Украјине.

Слушао сам изјаве в.д. шефа спољнополитичког ресора Украјине Андреја Дешице и званичног представника Беле куће Џeja Карнија о неопходности наставка преговора само у тетралатералном формату уз учешће Русије, САД, Европске Уније и представника актуелних кијевских власти. Понављам још једном да без директног укључивања опонената режима у разговор о питањима изласка из кризе, ништа неће успети. То признају моји саговорници, укључујући Државног секретара САД-а Џона Керија и Министра спољних послова Немачке Франка-Валтера Штајнмајера, који заговарају превођење женевских принципа у тачке директног дијалога између две украјинске стране. На тој истој логици се темељи иницијатива такозване „мапе пута“, коју је покренуо садашњи председник ОЕБС-а, Председник Швајцарске Дидје Буркхаљтер након своје посете Москви, у којој се наводе кораци за покретање националног дијалога међу представницима Кијева, Југо-Истока и других региона Украјине. Убеђени смо да то треба учинити што пре. Понављам, жалосно је што се неки из Вашингтона и Кијева залажу против укључивања региона у дијалог. Управо због тога, упркос спремности Русије, „мапа пута“, коју је припремио Председник ОЕБС-а, није обелодањена. То је још један доказ да Кијев и даље није свестан неопходности да разговара са властитим народом. Чуо сам да су кијевски руководиоци саопштили да су почели неки процеси консултација са обласним администрацијама и органима локалне самоуправе у вези уношења промена у Устав. Тај текст нико није видео. Они су обећали да ће објавити тај текст који је рађен тајно, у организацији Врховне Раде, апсолутно нетранспарентно и без учешћа региона. Најавили су да ће објавити тај текст пре скоро пре две недеље, затим пре недељу дана. Сада као да су позвали регионе да учествују у раду, али понављам да сам тај текст нико није видео. Нисам сигуран да ће се успети да то ураде у најскорије време, али сматрам веома неопходним покретање националног дијалога на основу предлога које је навео Председник ОЕБС-а. То је потребно урадити паралелно са истрагом о почињеним злочинима, што је такође предвиђено у „мапи пута“, коју промовише швајцарско председништво.


Извор: Србски ФБРепортер

Оставите коментар

Оставите коментар на Сергеј Лавров о лажним изјавама

* Обавезна поља