cipras-potpisЗбог договора грчке владе са међународним кредиторима око нових кредита, у владајућој коалицији Сириза премијера Алексиса Ципраса већ недељама траје ванредно стање око прихваћене проказане политике „мнемонио“, односно усвајања меморандума о драстичној штедњи у јавном сектору.

Омражени израз „Тројка“, додуше, такође припада прошлости зато што грчки министар финансија Еуклид Цакалотос у последње време не преговара са три, већ са четири институције: поред Европске уније, ММФ и Европске централне банке, ту су и представници Европског механизма за стабилност (ЕСМ) основаног 2012, преноси Дојче веле.

Последња рунда преговора у елитном хотелу у Атини трајала је 22 сата и споразум је у основи постигнут, ради се само још на неколико детаља. Према извештајима, споразум се састоји из два дела: у првом делу грчка влада се обавезује на нови Меморандумом о штедњи за наредне три године, а заузврат добија финансијску помоћ у износу већем од 60 милијарди евра.

Износ тешко да ће бити довољан да покрије финансијске потребе земље до краја 2018. године: према садашњим проценама оне достижу готово 85 милијарди евра, па због тога Грчка мора да дода 25 милијарди сопствених прихода, на пример од приватизације.

У другом делу споразума, на 60 страница наведене су „приор ацтионс“ – то су хитне реформе које Атина мора да започне пре него што кредитори пребаце први евро у Грчку.

У те хитне мере спада укидање пореских привилегија, повећање пореза за пољопривреднике, отежавање одласка у превремену пензију, као и увођење тачних критеријума за запошљавање у одређеним занимањима.

Премијер Алексис Ципрас има конкретан распоред: у среду 12. августа је саветовање у специјализованим одборима у парламенту, у четвртак посланици парламента треба да гласају, а у петак министри финансија Еврозоне дају зелено светло за споразум.

Питање је да ли ће Ципрас успети да испуни тај план, нарочито зато што се у његовој странци „увежбава“ побуна. На интернет-страници „Искра“, радикално-левичарског крила Сиризе позван је народ – да се „бори до краја против мера штедње.

aleksis-cipras-ap-pg_f

Потпредседник парламента Алексис Митропулос у једном ТВ-интервјуу је рекао да је меморандум „манифест „тачеризма““ који не може да спроведе ни једна владу у Грчкој, а поготову не левичарска влада.

„Представници народа и политичке странке нису ни схватили колико су страшне ове мере штедње“, рекао је Митропулос који је, иначе, докторирао економију у бившој Југославији.

Митропулос ипак није хтео да да јасан одговор на питање да ли ће у парламенту гласати против споразума. Рекао је само да је сигуран да се све више посланика Сиризе суочава са великом дилемом у вези са предлогом премијера.

Председница парламента Зои Константопулу, која је посебно популарна у левом крилу Сиризе, нарочито међу младима, отпор пружа веома суптилно: у уторак је та ратоборна правница на опште изненађење саопштила да президијум парламента може да се окупи тек у среду касно увече. Тиме се читава процедура продужава и гласање у пленуму парламента биће могуће тек у петак.

Ако то тако и остане, нови Меморандум неће моћи да у Атини буде одобрен пре важног састанка министара финансија Еврозоне у петак 14. августа.

„Све указује на то да се Сириза суочава са расколом“, оцењује за Дојче веле политиколог Јоргос Цогопулос.

Након гласања у парламенту, Ципрас можда неће имати избора. Али, подела је вероватно и прилика за премијера, сматра Цогопулос: „Ако се Ципрас ратосиља радикалне левице унутар странке, онда би, следећи пример италијанског премијера Матеа Ренција, могао да створи шаролику већину у парламенту која је за реформе – и то боље формирањем нове коалиционе владе, него на новим изборима.

(Танјуг)


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Следи ли побуна против Ципраса?

* Обавезна поља