Државни секретар Министарства спољних послова Ивица Тончев и генерални секретар овог министарства Вељко Одаловић вратили су се из Париза, где су саслушали актере спора у Културном центру, директора Радослава Павловића и двојицу запослених као и амбасадора Рајка Ристића и сачинили извештај који се, како „Политика” сазнаје, јуче нашао на столу Ивице Дачића. Пошто је министар спољних послова на службеном путу, одлука о судбини амбасадора и директора КИЦ-а у Паризу ће бити донета у току следеће седмице.

Како сада ствари стоје, вероватно ће се обојица ускоро вратити у Београд. Наиме, Ристићу је амбасадорски мандат истекао још пре годину дана, пошто је именован на то место у априлу 2013. године. Павловићу који се, пак, на месту директора КИЦ-а налази од септембра прошле године, наводно је замерено што је затворио врата Културног центра после сукоба са запосленима, Микијем Ћировским, координатором за културне активности, и Николом Летићем.

Међутим, у писму које је Павловић 12. априла упутио надређенима у Министарству спољних послова, а у које је „Политика” имала увид, наводи се да је „како би се избегле нове тензије са неконтролисаним последицама смањио обим рада КИЦ-а”, али да ће најављени програми бити одржани. У допису се наводи и да, као што је то радила четири године његова претходница Славица Петровић, и он избегава „провокације, мобинг и саботирање од стране Ћировског и Летића” и да је „после још једне провокације, ван себе, одгурнуо сто и срушио компјутер који користи Ћировски”. Подсећа и да је молио да се овоме не продужи уговор, али да његова молба није уважена. А пошто је тако, моли да се донесе одлука  „да ли имам подршку и поверење МСП или да будем повучен са места директора”. Такође, моли да се Ћировски и Летић обавесте да не долазе у КИЦ док не буде донета „дефинитивна и јасна одлука”.

Да је дипломатској мрежи Србије потребна реорганизација, како кадровска, тако и организациона, јасно је одавно. Идеја министра Дачића, како је то објаснио у разговору за „Политику”, јесте да се отворе амбасаде у неким важним афричким земљама, а да се размисли о смањивању представништава у Европи. „Да ли је нама у интересу да имамо амбасаду у свакој европској земљи, а да имамо свега неколико амбасада у Африци? Амбасада у Јужноафричкој Републици покрива 10 земаља”, објаснио је Дачић.

Пре три дана у Београду је боравила заменица министра спољних послова Колумбије Пати Лондоњо Харамиљо. Њен саговорник Ивица Тончев је у име Србије изразио захвалност Колумбији због уздржаног става у вези са кандидатуром коју су приштинске власти поднеле у Унеску, новембра 2015. године. Гошћа из Колумбије је најавила да ће, у циљу даљег унапређења односа две земље, послове сарадње са Србијом од сада преузети амбасада ове државе у Будимпешти. Ни Београд нема своје дипломатско представништво у Боготи, већ Колумбију на нерезиденцијалној основи покрива амбасада Србије у Вашингтону.

Србија данас има 101 дипломатско представништво (амбасаде и конзулати), а како каже наш саговорник из дипломатских кругова,  земља величине као што је Србија требало би да их има бар 120-130. Бивши председник Србије Томислав Николић је својевремено рекао да „упркос кризи и смањењу трошкова у српској дипломатији, постоји потреба да се размотри отварање амбасаде у Исламабаду”. Пакистан има амбасаду у Београду, али Србија и даље нема свог дипломату у овој земљи већ ову државу  покривају српске амбасаде у Пекингу и Техерану.

Београд би, како оцењује наш саговорник, требало да има бар дипломатску канцеларију у Чилеу, јер је реч о важној и угледној држави која не признаје независност Косова. При томе је велики савезник Америке. Тренутно интересе Србије у Чилеу заступа наша амбасада у Аргентини. Перу и Монголија су такође земље где би Србија морала да има своја дипломатска представништва. Амбасада Србије у Џакарти, рецимо, покрива послове у Камбоџи, где такође немамо представника, иако је у овој земљи пре неколико година обезбеђена чак и зграда за амбасаду. Амбасадор, међутим, никада није именован. То је случај и са Лаосом, земљом југоисточне Азије, која има раст бруто друштвеног производа од 17,5 одсто годишње. Лаос је земља која је гласала за Србију у Унеску. Неопходне послове у Лаосу обавља амбасада Србије у Мјанмару. Немамо амбасаде ни у Намибији, Монголији, Зимбабвеу, Венецуели…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Случај „Париз“ чека Дачића

* Обавезна поља