smederevoБЕОГРАД – У „Железари Смедерево” сутра би требало да буде поново покренута производња, после паузе од два месеца, задувавањем високе пећи број 2, а након два до три дана прве количине течног гвожђа биће упућене ка погону „Челичана”.

Како је Танјугу речено ове недеље у смедеревској челичани, у погону Производње гвожђа у „Железари Смедерево” крајем ове недеље већ је започела припрема синтера неопходног за почетак рада високе пећи број 2.

Запослени у примарној производњи „Железаре Смедерево”, који чине трећину од укупног броја радника смедеревског гиганта, после годишњих одмора и делом плаћених одсустава вратили су се на посао, док ће се остатак запослених постепено враћати у погоне главног производног тока.

Паљење једне од две високе пећи у Железари било је најављивано за крај јуна, али је одложено из техничких разлога.

Једна висока пећ у „Железари” због недостатка сировина не ради неколико година, а друга је била на „тихом ходу” од почетка маја ове године, у компанији која запошљава око 5.000 људи.

Влада Србије, која је власник Железаре од фебруара 2012. године, након откупа фабрике за један долар од америчког „Ју-Ес стила”, формирала је у мају 2014. године радну групу која преговара са инвеститорима заинтересованим за смедеревску челичану.

О приватизацији „Железаре” у Смедереву се воде разговори са седам до осам озбиљних инвеститора, а тендер ће бити расписан након разговора са купцима и одлуке Владе Србије, речено је Танјугу у Министарству привреде .

Министар привреде Душан Вујовић ове недеље је за телевизију Б92 најавио да ће за „Железару Смедеерво” бити расписан тендер у наредна два месеца, али није желео да износи више детаља.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Смедерево активира високу пећ

* Обавезна поља