БРИСЕЛ – Портпаролка Европске уније Маја Коцијанчић одбацила је наводе да за Каталонију, тачније Шпанију, важе другачији стандарди од оних који су важили за Србију у случају Косова и истакла да је међународно право универзално, и да га ЕУ „у потпуности поштује“.

Коцијанчић је, поводом јучерашњег става Европске комисије да су случајеви Косова и Каталоније „неупоредиви“, нагласила у изјави за Танјуг да „не постоје доструки снадарди“.

„Косово је јединствен случај“, рекла је Коцијанчић Танјугу.

„Као што је то потврдио Савет ( Европски савет), Косово је јединствен случај и као такав се не може упоредити са било којом другом ситуацијом. Двоструких стандарда нема. Међународно право мора бити универзално примењено, а ЕУ га у потпуности поштује“, стоји у писаном одговору Коцијанчић за Танјуг.

Коцијанчић није директно одговорила на питање Танјуга какву „политичку поруку“ ЕУ шаље земљама кандидатима, посебно Србији, ставом да је „Шпанија држава чланица“ те да су због тога „случајеви Косова и Каталоније неупоредиви“ .

Она је, наиме, поновила став да Србија и Западни Балкан имају „јасну ЕУ перспективу“, коју су потврдили и Европски савет и председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом говору о Стању уније.


„Очекујемо да поздравимо премијерку Србије Ану Брнабић следеће недеље у Бриселу, када ћемо наставити разговоре о новим корацима на ЕУ путу Србије“, закључила је Коцијанчић.

Портпарол Европске Комисије Маргаритис Схинас јуче је на питање новинара о различитим приступима ЕУ питању независности Косова и Каталоније одговорио да је „Шпанија земља чланица“ и да за њих та два случаја „нису упоредива“.

„Када је признање Косова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је позиција усвојена од стране Савета, а на основу УН декларације и различитих резолуција УН и међународне заједнице. У питању је веома специфична гео-политичка логика и контекст са специфичним разлозима. За Европску комисију те ситуације нису упоредиве“, поручио је у понедељак портпарол Европске комсије Маргаритис Схинас.

Председник Србије Александар Вучић одговорио је да је овакав став Европске комисије јасан пример двоструких стандарда, а премијерка Ана Брнабић упитала да ли се међународно право промењује само за ЕУ, а да неко друго међународно право важи за треће земље.

Београд је најавио да ће се званично, писмом, обратити Европској комисији овим поводом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Смешна Маја Коцијанчић – Косово је sui generis

* Обавезна поља