snouden 1МОСКВА — Бивши сарадник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден рекао је да нема намеру да нашкоди америчкој влади, већ да је побољша.

Сноуден, који се налази у азилу у Москви, обраћајући се уживо путем видео линка учесницима конференције Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) о масовном праћењу у Стразбуру, рекао да се масовно праћење спроводи на глобалном нивоу и активно се користи за праћење, пресретање и надзирање недужних, без одобрења.

Упозоривши да се прате билиони приватних разговора, он је констатовао да је реч о кршењу људских права и највећој претњи по грађанска права, пренео је Савет Европе путем Твитера.

Сноуден је оценио да би међународна заједница требало да усагласи нове заједничке норме понашања, у виду споразума о спречавању масовног надзора.

Он је казао да је НСА намерно поткопавала законе о приватности држава чланица ЕУ и оценио да масовно праћење доводи до мање либералних и мање безбедних друштава.

Сноуден је рекао да је НСА незаконито угрозила финансијски сектор и да „узима на нишан“ лидере невладиних организација, преноси „Раша тудеј“.

НСА, како је објаснио, не учествује у „кошмарним сценаријима“ са листама људи које треба затворити, али учествује у активностима које утичу на људска права.

Он је рекао да та агенција користи технологију засновану на отисцима прстију како би идентификовала и пратила недужне грађане широм ЕУ.

Програме масовног праћења надзире тајни суд у САД, рекао је Сноуден.

Ако не буду постигнута политичка решења за питање масовног праћења, биће наметнута техничка решења, закључио је он.

Бивши амерички обавештајац је прошле године објавио тајне документе на основу којих је разоткривен велики систем америчке владе за надгледање телефонских и Интернет података.

Обелодањене информације су осрамотиле администрацију америчког председника Барака Обаме која је у јануару забранила прислушкивање лидера пријатељских земаља и савезника и почела да ограничава масовно прикупљање телефонских података Американаца низом ограничених реформи које су спроведене захваљујући Сноудену коме прети хапшење ако крочи на америчко тло.

Обама је прошлог месеца објавио да ће од Конгреса тражити да прекине масовно прикупљење и складиштење телефонских података које врши НСА, с тим да влади буде дозвољено да приступи метаподацима када је потребно.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сноуден се видео линком обратио Савету Европе

* Обавезна поља