Transparentnost-SrbijaЗа овогодишње парламентарне изборе странке су пријавиле да су утрошиле више од две милијарде динара.

Око 40 одсто те суме или 942 милиона као трошак пријавила је Српска напредна странка. Интересантно је да су политичке партије у овој краткој предизборној кампањи ове године потрошиле више него две године раније.

Како су оценили у организацији „Транспарентност Србија” која је радила мониторниг кампање, највише средстава странке су добиле из државног буџета, укупно 754 милиона динара или око 6,5 милиона евра, део новца дошао је и од донација, а део из кредита.

Немања Ненадић, програмски директор „Транспарентности“, упозорава да од избора до избора странке и даље имају велики проценат расхода који није покривен.

– Близу 448 милиона динара чине дугови партија који нису плаћени до подношења извештаја Агенцији за борбу против корупције – рекао је Ненадић.

„Транспарентност“ је проценила да је на телевизијски маркетинг политичких странака отишло више од 10 милиона евра. Убедљиво највише новца на ТВ оглашавање издвојио је СНС, близу четири и по милиона евра. Око милион и по евра потрошила је коалиција око социјалиста, док су УРС и ЛДП у исте сврхе издвојили више од милион евра.

„Транспарентност“ је пратила и активности 27 највиших државних функционера за време предизборне кампање и утврдила да су оне повећане за чак 848 одсто у односу на исти период прошле године. Утврђено је да је већина тих функционера користила положај за промоцију странке. Тако су највише промотивних активности имали Зорана Михајловић (36) и Горан Весић (32).

Колачићи судбине и бананице

Политичке странке су на промотивним штандовима на разне начине покушавале да привуку бираче. Тако су напредњаци обезбедили услуге прегледа код лекара и делили колачиће судбине. Социјалисти су делили упаљаче, оловке, блокове, као и часопис „Пензионер”, НДС је нудила грађанима мини-чоколадице, а НС крем-бананице.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на СНС потрошио милијарду за кампању

* Обавезна поља