soros-izbeglice-600x399У блиској будућности Европу чекају нови потреси везани за мигранте, а ЕУ ту не треба да очекује помоћ од Турске, изјавио је милијардер Џорџ Сорош у интервјуу за италијански лист „Коријере дела Сера“.

Према Сорошевом мишљењу, ускоро ће се број миграната повећати, док ће се однос Европљана према њима погоршати. Притом, мигрантска криза – један од разлога због којег се ЕУ нашла у „смртној опасности“ – проблем је који треба решити што пре.

Милијардер је навео да покушај државног пуча у Турској несумњиво повећава ниво нестабилности и може утицати на споразум Анкаре и ЕУ о мигрантима. Уосталом, Сорош у сваком случају сматра да Европа не би требало да политику према избеглицама базира на овом споразуму. Осим тога, подсећа он, председник Турске покушава да се помири са Русијом.

„Једно је јасно: председник Турске Реџеп Тајип Ердоган покушава да се на неки начин помири са Русијом и Владимиром Путином. Не знам који су његови мотиви. Можда жели равнотежу у односима са Русијом и Европом“, изјавио је милијардер.

Осим тога, Сорош је поновио да је један од главних услова за спас ЕУ од „смртне опасности“ помоћ Украјини.

„ЕУ треба да се брани од спољних непријатеља и призна да је Украјина један важан ресурс којим располаже за осигурање сопствене безбедности. Штитећи себе, Украјина штити и Европу“, сматра милијардер.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорош предвиђа окретање Ердогана Русији

* Обавезна поља