mlekaБЕОГРАД – Мид Еуропа Партнерс, највећи инвестициони фонд специјализован за инвестиције у централној и источној Европи, саопштио је да је потписао споразум о преузимању фирми Danube foods group BV и Clates Holding БВ (заједно Дењуб фудс група – ДФГ).

У власништву ДФГ су српске компаније Имлек, „Млекара Суботица”, Бамби и „Књаз Милош”, као и млекаре у власништву Имлека у Македонији, Републици Српској и Црној Гори.

Финансијски подаци трансакције нису саопштени.

Закључивање трансакције се очекује у првој половини ове године, након испуњавања свих услова купопродајног уговора, саопштено је из ДФГ.

„Аквизиција Дењуб Фудс-а показује нашу одлучност да наставимо да подржавамо развој водећих фирми у Србији и региону, након веома успешне инвестиције у СББ-Телемах групу”, изјавио је Роберт Кнор, партнер Мид Еуропе, који води инвестиције за југоисточну Европу.

Он је додао да се ДФГ одлично уклапа у инвестиционе критеријуме Мид Еуропе због водећих брендова и снажних тржишних позиција чланица групе, које желе да још више ојачају кроз капитална улагања и селективне аквизиције у региону.

„Мид Еуропа има сјајно искуство у развијању локалних лидера у праве регионалне шампионе, и због тога сам уверен да ће наша инвестиција у Дењуб Фудс групу бити успешна”, навео је Кнор.

Андреј Бабаче, директор у Мид Еуропи који је предводио извршење трансакције, нагласио је да је Дењуб фудс група власник најпопуларнијих и најпрепознатљивијих малопродајних брендова у Србији и региону.

„Група представља јаку платформу са великим потенцијалом за даљу експанзију широм Србије и региона – радујемо се прилици да употребимо свој капитал и искуство како бисмо јој помогли да испуни тај потенцијал, као што смо чинили током својих претходних инвестиција у региону”, истакао је Бабаче.

Генерални директор Имлека, Слободан Петровић изразио је задовољство што ће сарађивати са јаким и реномираним инвеститором као што је Мид Еуропа Партнерс у следећој фази развоја Дењуб фудс групе.

Верујемо да ће регионално искуство тима из Мид Еуропе, као и њихова усресређеност на развој и корпоративно управљање допринети нашем даљем успеху”, закључио је Петровић.

Са више од 400 милиона евра укупног промета у 2014. години, Дењуб фудс група представља српског и регионалног лидера на тржиштима млека и млечних производа, кондиторских артикала, као и минералне воде и енергетских пића. Група извози своје производе и на тржишта западне Европе.

Мид Еуропа Партнерс је инвестициони фонд фокусиран на централну Европу и Турску, са седиштем у Лондону и представништвима у Будимпешти, Истанбулу и Варшави. Од свог оснивања 1999. године, Мид Еуропа Партнерс је руководио укупним капиталом од 4,2 милијарде евра.

Фонд је познат у Србији и региону по стварању водећег кабловског и интернет оператера, СББ-Телемах групе, коју је продао у октобру 2013. године америчком инвестиционом фонду Колберг Кравис Робертс (KKR). Незванични власник највећег инвестиционог европског фонда “Мид Еуропа Партнерс” је контроверзни бизнисмен и најбогатији Мађар, Џорџ Сорош.

Шта је Мид Еуропа Партнерс

soros“Мид Еуропа Партнерс” је инвестициони фонд фокусиран на централну Европу и Турску, са седиштем у Лондону и представништвима у Будимпешти, Истанбулу и Варшави. Од свог оснивања 1999. године, “Мид Еуропа Партнерс” је руководио укупним капиталом од 4,2 милијарде евра. Фонд је познат у Србији и региону по стварању водећег кабловског и интернет оператера, СББ-Телемах групе, коју је продао у октобру 2013. године америчком инвестиционом фонду Колберг Кравис Робертс (ККР), пише “Блиц”.

Подсетимо да је “ККР” фонд, поред “СББ-а”, сада власник и ексклузивног партнера “ЦНН-а” за Балкан, “Н1″ телевизије. Власник “ККР” фонда и “Н1″ телевизије је бивши директор ЦИА, Дејвид Петреус. Средином 2011. године у медијима се спекулисало да ће “Мид Еуропа Партнерс” преко “СББ-а” купити удео у Митровићвој “Пинк Медиа Гроуп”.

Подсетимо још да је Џорџ Сорош одиграо кључну финансијску улогу у стварању телевизије “Б92″ за време режима Слободана Милошевића. Када је Сорош повукао свој капитал из “Б92″, телевизија је продата Грцима.

Џорџ Сорос је мађарски Јеврејин рођен 1930. у Будимпешти, а обогатио се берзанским спекулацијама. Политичко деловање широм света углавном је усмеравао преко Фонда за отворено друштво, основаног 1979. године. Како се прича, Сориш финансира и организације попут “ Human Rights Watch”, Радио “Слободна Европа”, “Фонд за отворено друштво” у Србији, Веслија Кларка, Џорџа Буша Сениора, Међународни трибуна у Хагу, а од домачих политичара, највећи утицај је имао на председника ЛДП-а, Чедомира Јовановића, писао је раније лист Ало


Извор: Политика, CEOPOM-Istina

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорошева Мид Еуропа купује Бамби, Имлек, Књаз Милош…

* Обавезна поља