Aleksandar-ApostolovskiВлада Србије је још сигурна кућа за Братислава Гашића који је јуче свечано обећао да ће читав свој живот посветити борби за права жена. Тако је сексиста Гашић, после артиљеријске паљбе којој је био изложен на јавној сцени, прекомандован у феминисту. Дакле, да парафразирам министра војног у хибернацији који нити је смењен, нити је дао оставку: сада ће жене моћи да кажу како воле министра који лако клекне.

Ако није дао оставку и ако још није смењен, шта је онда Братислав Гашић? Изгледа, како тврди Драган Шутановац, да се министар војни није потпуно предао, мада га је Александар Вучић јавно ражаловао. Зашто се основано сумња да Гашић још није подигао белу заставу, иако се најављује некакав договор са Вучићем – да први војник Србије добије двогодишње одсуство из јавног живота?

Можда управо због тога што свако ко је до сада објавио самоизолацију, не силази са екрана, нити се скида са насловница.

Тако је, изненада, и Гашић сазвао конференцију за новинаре, у зору рану. Успео је некадашњи трговац кафом да окупи медијске раднике јуче у девет ујутру у огромној количини, иако је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић позивао на бојкот министра који је прекјуче простачком шалом увредио колегиницу из Б92.

Новинари су бојкотовали Вукашина, а одазвали се на мобилизацију Гашићу, који се налази пред сменом. Међутим, Гашић је учинио истински подвиг. Начинио је два гафа за два дана. Ако је најпре увредио новинарке и жене, јуче се подсмехнуо читавом новинарском посвађаном еснафу који се ујединио на јутарњој смотри. И мушко и женско окупило се да чује хоће ли најнападанији политичар дати оставку. Или ће, можда, напустити политику? Или ће се вратити приватном бизнису? Ретки су посумњали да ће се замонашити.

Али, јутрење са Гашићем било је узалудно, пошто је забранио постављање питања. Новинари су добили вољно, после кратке исповести у којој је Гашић можда најавио своју будућу каријеру. Толико је срцепарајуће говорио о правима жена да ће можда добити прекоманду и постати повереник за родну равноправност. Или томе слично.

И Вучић наставља да прича како нема замену за Гашића. И да је Гашић био десет пута бољи министар него када је он, Вучић, био министар војни. Ако је то тачно, зашто онда Гашић није премијер, а Вучић десетар?

Али, Гашић није премијер, већ министар пред оставком. Ма шта то значило. Вучић је апсолутни господар Србије, иако је недавно на телевизији, уз временску прогнозу, најављиван државни удар и његов пад.

Новинари, без обзира на то да ли клече или не, треба да објасне шта се заиста дешава. Можда је на сцени политички магични реализам, жанр у којем политичари савршено добро знају шта раде, док обичан свет не зна где се налази.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Спашавање редова Гашића

* Обавезна поља