transatlantski-trgovacki-pakt-sad-i-eu-formiraju-ekonomski-nato_3257_4498БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је да нема информације које би указивале да маневри руске војске уз границу са Украјином прете да се претворе у интервенцију и да представници Украјине на данашњем састанку са министрима земаља чланица НАТО нису тражили помоћ Алијансе.

„Немамо информације које противрече руском објашњењу да се ради о војној вежби и да Русија планира интервенцију”, рекао је Расмусен новинарима након састанка Комитета НАТО-Украјина у Бриселу.

Он је, међутим, напоменуо да временско поклапање покрета руских трупа са инцидентима на Криму „није од помоћи” и не доприноси смиривању стања.

Расмусен је нагласио да представници украјинскког министарства одбране на данашњем састанку нису тражили никакву помоћ од НАТО.

Засад неидентификоване паравојне снаге заузеле су данас зграде владе и локалног парламента на полуострву Криму и окачиле руске државне ознаке, док руска војска са друге стране границе изводи опсежне војне маневре.

Крим, који припада Украјини, седиште је руске Црноморске флоте, а већина становништва користи руски као матерњи језик и не прихвата прелазну влади у Кијеву.

Расмусен је поновио већ више пута изражену забринутост због ситуације на Криму и позвао све стране да се уздрже од провокација и да проблеме решавају дијалогом.

Упозорења и изрази забринутости због евентуалне руске интервенције у Украјини чули су се данас и јуче из неколико европских престоница и из Вашингтона, а Европски парламент је изгласао резолуцију у којој се Русија позива да се уздржи од војне акције.

Лавров и Кери о подршци решењу сукоба у Украјини

МОСКВА – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери разговарали су данас телефоном о ситуацији у Украјини, саопштило је руско Министарство.

Кери је заложио за сарадњу ради нормализације ситуације, а Лавров је оценио да је нужно спровести постојеће споразуме, посебно Споразум о решењу ситуације у Украјини од 21. фебраура, који су потписали украјински председник Виктор Јанукович, представници опозиције и шефови дипломатија Француске, Немачке и Пољске, уз подршку САД.

Лавров и Кери су указали на значај практичних мера које би олакшале спровођење Споразума ради окончања кризе у Украјини, о чему су претходно, у телефонском разговору 21. фебруара, разговарали и председници САД и Русије, Барак Обама и Владимир Путин, наведено је у саопштењу.

Руско Министарство спољних послова одбацило је као неозбиљне тврдње да је Споразум већ одиграо своју улогу.

„Ниједна од наведених тачака договорених 21. фебруара није изгубила значај, напротив, постале су још важније за спречавање даље поларизације друштва, изазване радикалним активностима”, оценило је МСП.

Бридлав: НАТО нема план за реаговање на Криму

БРИСЕЛ– Ни САД ни НАТО немају план за реаговање у случају да Русија војно интервенише на Криму у Украјини, рекао је врховни војни командант НАТО за Европу, амерички генерал Филип Бридлав.

Бридлав, који је и командант америчких снага у Европи, рекао је у интервуу Ројтерсу да НАТО не размишља о размештању додатних снага као одговор на тензије у Украјини.

На питање да ли га брине могућност руске војне интервенције на Криму, Бридлав је одговорио: „Мислим да су сви можда забринути за то, али тренутно то није моја највећа брига”.

Он је додао да „нико не би имао користи од „надметања НАТО и Русије око Украјине”.

„Сада пре свега подржавамо мирно решење проблема, а не планирамо никакву ванредну реакцију”, рекао је он.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен раније данас је изјавио да нема информације које би указивале да маневри руске војске уз границу са Украјином прете да се претворе у интервенцију и да представници Украјине на данашњем састанку са министрима земаља чланица НАТО нису тражили помоћ Алијансе.

САД очекују да се Русија уздржи од контроверзних потеза

БРИСЕЛ, – Амерички секретар одбране Чак Хејгел изјавио је данас да САД очекују да ће се Русија уздржавати од било каквих потеза који могу бити погрешно протумачени или „могу да доведу до погрешног закључка у овом деликатном тренутку” и додао да Русија мора бити транспарентна у вези са војним вежбама дуж границе с Украјином, пренео је Ројтерс.

Залажући се за уважавање територијалне целовитости Украјине, Хејгел је на конференцији за новинаре рекао да веома пажљиво прати вежбе у близини украјинске границе, које су јуче почеле.

Упитан за ситуацију на Криму, амерички секретар одбране је рекао да је важно да се напетост смањи.

„Ово је време за смирено и мудро руководство, на страни Руса и на свакој другој страни”, рекао је он после седнице Комитета НАТО-УКрајина.

Хејгел је изразио намеру да наредних дана ситуацију размотри са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

„Још нисам видео све информације о стању на Криму, непрестано га пратимо. Још нисмо схватили шта се тамо догодило, ко је за то одговоран”, рекао је Хејгел, додајући да је потребно „поступати изузетно опрезно, не допуштајући ескалацију”, пренео је Итар-Тас с.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Спољни аспекти украјинске кризе

* Обавезна поља