njegos andricgradБАЊАЛУКА – У Андрићграду, крај Вишеграда у Републици Српској, данас је, испред храма посвећеног Светом цару Лазару и косовским мученицима, откривен споменик владики и великом црногорском песнику Петру Другом Петровићу Његошу.

Споменик је открио књижевник и академик Матија Бећковић.

Скулптура Његоша, смештена на истоименом тргу, копија је споменика који се налазе у Београду и Подгорици.

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је, како је јавила РТ Републике Српске, уз идејног творца Андрићграда Емира Кустурицу најзаслужнији што је данас Његош у граду од камена, рекао је да споменик представља вечно сведочење о љубави према Његошу.

„Постављање споменика Његошу знак је незаборава. Он остаје вечно иза нас и наше идеје, иза Емира и свих људи који су дали свој допринос овом здању“, истакао је Додик.

Бећковић је пожелео добродошлицу Његошу – господару у град у који је, како је рекао, он морао да дође.

„Добродошао господару у град који је саграђен да би ти имао где и код кога да дођеш. Овим се испунила жеља и твог духовног сина да се вратиш тамо одакле си некада давно отишао, а чини се да ниси никада ни одлазао“, рекао је Бећковић.

Нагласио је да је Његош дошао у град, који је Кустурица подигао у времену када су градови, мостови и споменици рушени… „Кустурица је од тих каменова, којима је и сам каменован, поново подизао улице, мостове, споменике, а међу њима је и твој трг и твој споменик“, истакао је Бећковић.

Кустурица је поручио да је Његош појава која је изразила дух српске слободе, а постављање споменика је захвалница њему – духовном оцу и мислиоцу, који је своје животно дело стварао и као владика и као духовник.

Овој, како се наводи, јединстевној светковини организованој поводом прославе обележавања 200 година од рођења владике Његоша, присуствовали су председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко, министри из Владе РС, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и велики број званица из јавног културног, верског и политичког живота Републике Српске и Србије.

Споменик Његошу, кога је нобеловац Иво Андрић доживљавао као „трагичног јунака косовске мисли“, дело је вајара Сретена Стојановића.

Свечани чин откривања споменика владики Његошу и пратећи културно-уметнички програми изведени су у знаку броја 200, тако да је толики број чланова фолклорних ансамбала из Вишеграда, Новог Горажда, Фоче, Ужица и Крагујевца одиграо глуво Гламочко коло, а у небо је полетело 200 голубова и конфета.

Додик: На Видовдан обиљежавање почетка Првог светског рата

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће на Видовдан догодине у Андрићграду бити одржана централна свечаност обиљежавања почетка Првог свјетског рата.

„Андрићград се гради убрзано и данас је добио још један несумњиви и трајни садржај, споменик великом Његошу. Сва идеја везана за овај град јесте у томе што ће на Видовдан догодине овдје бити централна свечаност обиљежавања почетка Првог свјетског рата“, најавио је Додик, који је данас у Андрићграду у Вишеграду присуствовао свечаном откривању споменика владики, пјеснику, владару и мислиоцу Петру Другом Петровићу Његошу.

Додик је рекао да су се он и прослваљени српски режисер Емир Кустурица прије двије године договорили да направе ово мјесто које ће послужити за ту грандиозну манифестацију, имајући у виду да многи данас покушавају да прекроје историју и представе је на неки свој начин.

„Српски народ се и тада и кроз деценије борио за своју слободу, и та борба треба да буде поштована“, истакао је предсједник Српске.

Он је нагласио да ће изградња овог импозантног мјеста, упркос многим нерационалним оспоравањима, бити довршена у року.

„Задовољан сам и срећан што на функцији коју сада обављам и коју сам обављао раније могу да помогнем и подржим изградњу Андрићграда“, закључио је Додик.


Извор: Срна, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Споменик Његошу у Андрићграду je знак незаборава

* Обавезна поља