sps-rodjendanНајвећи ми је добитак после избора што више нисам министар унутрашњих послова, рекао је лидер социјалиста Ивица Дачић, у помало шаљивом тону, обраћајући се гостима на прослави 24. годишњице Социјалистичке партије Србије. Он је изразио „бескрајну захвалност” Александру Вучићу што му је предложио да буде министар спољних послова.

„Србија има избор – хоће ли да иде напред или да остане везана за своје проблеме из прошлости. Та одлука није лака, али је једина могућа и једина у интересу будућих генерација”, поручио је између осталог Дачић у дужем говору у току кога је више пута похвалио премијера који је био међу гостима на овој прослави.

„Овај човек овде је одувао и наше некадашње коалиционе партнере, а и неке друге странке, и то зато што се безрезервно залагао за промене и више од свега гледао и водио рачуна о интересима Србије”, рекао је лидер социјалиста, што је пропраћено великим аплаузом.

Према његовим речима, СПС и СНС су у овим тешким временима успели да пронађу заједнички језик и да пре две године направе „историјски договор“ који су потврдили и после ових избора.

Вучић је, алудирајући на Дачићеве речи да као дугогодишњи политичар може да говори и сат времена, рекао да он нема тај таленат. Он је многобројним социјалистима окупљеним у Сава центру поручио да на њихову прославу није дошао попут неких других који су то чинили не би ли имали гласове СПС-а у парламенту.

„Од мене нећете чути превелике изливе љубави, али ћете чути израз искреног поштовања. Веома поштујемо оно што сте радили и што данас радите, веома поштујем став СПС, ПУПС и ЈС према ономе што се у Србији дешава. И наша влада је боља са Социјалистичком партијом Србије, и то је био разлог зашто смо вас позвали у владу“, рекао је Вучић.

Он је имао само речи хвале и за Дачића. Одао му је признање за његов рад у влади.

„Дачић је човек који је успео да оствари контакт са свима у Европи и свету, да увече у касне сате остаје са многим европским и светским лидерима, увек на неупоредиво шармантнији начин него ја, јер кад се појавим ја, овако намћораст, нису баш ни срећни ни задовољни да остају у касне сате са мном. Али се онда појави Ивица који уме да пошаље све боље поруке и другачији изглед Србије, тако да сам му веома захвалан на томе”, рекао је Вучић видно задовољном Дачићу.

Према речима српског премијера, ова влада је прва после двадесет година која има озбиљан план и која зна шта јој је чинити у првих сто дана или шест месеци. Грађани Србије ће, како је рекао, за три године почети да живе боље, у нормалној Србији.

„На том путу ми желимо искрену сарадњу са вама. СПС је и на локалном и регионалном нивоу увек имао добре људе, увек је имао истакнуте лидере и данас је на челу СПС-а доказани лидер, човек који држи и чува СПС. Он много више брине о СПС-у него ја о СНС-у”, рекао је Вучић.

Дачић је јуче својим члановима поручио и да их чекају реформе у партији које ће почети са конгресом који би требало да се одржи 14. децембра. Пошто се следеће године навршава четврт века СПС-а, то је, како је рекао, време за дефинисање нове политике, за тражење нашег новог идентитета и простора на политичкој сцени, јер су се политички процеси у Србији променили. Пред СПС-ом је, према њему, једно питање на које треба дати одговор: Које су то црвене тврђаве које СПС треба да брани, а које треба да остави иза себе?

„Позивам вас да храбро кренемо у промене, да мењамо себе како не би мењали нас”, казао је Дачић окупљеним члановима и поручио да није веран ничему лошем што је било пре 2000. године. Он је такође, не директно, критиковао своје бивше коалиционе партнере из Демократске странке рекавши да су они, између осталог, криви и што СПС није део европске породице социјалистичких партија.

Упадљиво одсуство Ружића

На јучерашњој прослави је било више него упадљиво одсуство Бранка Ружића, једног од челних људи странке, који је у последње време својим иступима у којима је критиковао поједине одлуке владе дао повод за спекулације да је предводник струје која се противи лидеру партије. Дачић је, међутим, негирао да у партији постоје поделе, а Ружићево одсуство је оправдао одласком на годишњи одмор.

Поред Вучића позиву на прославу одазвали су се и министри одбране и спорта Братислав Гашић и Вања Удовичић. Били су ту и чланови дипломатског кора, а међу њима и амерички амбасадор Мајкл Кирби.

Дачићева торта за извештаче

Огромна торта стигла је јуче у десет сати у новинарску собу Скупштине Србије. Послао ју је, као што чини сваке године, лидер социјалиста Ивица Дачић, поводом рођендана своје партије. Дачић је годинама био посланик у српском парламенту, волео је да прича са скупштинским извештачима, а није их заборавио ни када се преселио у владу. На сваки рођендан СПС-а, извештачима уредно стиже огромна торта, лане је то била чоколадна, ове „москва”. М. Ч.

Дачић: О промени устава се може разговарати

На питање новинара који је став његове партије о промени Устава, Дачић је рекао да се о тој теми може разговарати, али да је потребно да се донесу одлуке које не би водиле ка томе да се овај документ мења сваке три-четири године. „Промена Устава је тема о којој може да се разговара. Није спорно, али ми о томе за сада нисмо имали разговоре. Ако се то ради, онда треба да се виде све примедбе, јер готово свака земља која се приближавала ЕУ морала је из одређених разлога да извршава неке корекције свог законодавства”, објаснио је Дачић.

Када се говори о промени Устава, неки људи, како је рекао, вероватно мисле на преамбулу, односно Косово, али он сматра да то није главно питање. „Мора да се види шта Европска комисија има као примедбе или шта ми мислимо да треба да се промени и да то буде одлука која ће довести до тога да се Устав не мења сваке три-четири године”, закључио је он.

Србија осуђује оне који изазивају жртве  

Србија подржава сва настојања да се дође до мирољубивог решења кризе у Украјини, рекао је Дачић коментаришући обарање малезијског авиона.

„Србија најоштрије осуђује све оне који изазивају жртве и изражава саучешће земљама из којих долазе жртве. Хитно се морају пронаћи елементи за дијалог јер најновија дешавања, то јест нарушавање прекида ватре, обарање цивилног авиона, јесу трагични догађаји и мислим да је то један од тренутака где би сви требало да уложе напоре да се поново седне за преговарачки сто”, поручио је Дачић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на СПС прославио 24-ти рођендан без Ружића

* Обавезна поља