caneБЕОГРАД – Специјални суд у Београду јуче је, због застарелости, одбио оптужбу против бизнисмена Станка Суботића Цанета, која га је теретила за злоупотребу положаја одговорног лица, почињену шверцом цигарета 1995. и 1996. године, чиме је прибављена незаконита корист од око 28 милиона евра. Истом пресудом суд је Суботића ослободио оптужбе да је организовао криминалну групу за кријумчарење цигарета са још 13 особа, јер за то није било доказа.

Суд је сматрао да је према одредбама новог Кривичног законика, према коме је оптужба прошле године преквалификована са злоупотребе службеног положаја на злоупотребу одговорног лица, рок за застарелост 10 година. Због тога је, како је образложио председавајући судија Драган Милошевић, застарелост наступила 2006. године, односно пре 7. јуна те године, када је покренут кривични поступак.

Суд је одлучио да трошкови седам година дугог поступка падају на терет буџета Србије, а тужилаштво је најавило жалбу на пресуду.

Ово је епилог поновљеног првостепеног поступка у једном од најстаријих предмета Специјалног суда, а коначну реч даће Апелациони суд.

„Тужилаштво је понудило доказе о шверцу цигарета, али се суд њима није бавио због застарелости кривичног гоњења. Став је већа да су постојали докази одређеног квалитета, али нећемо добити одговор на питање да ли би они били довољни за осуђујућу пресуду. Суд је уверен да су оптужени Михаљ Кертес, Стеван Бановић, Небојша Николић и други починили неке незаконите радње, али није било доказа за навод оптужбе да су то предузимали у корист Суботића. Суд није могао да их осуди по овако постављеној оптужници”, рекао је судија Милошевић.

Судско веће је, на основу документације добијене из Македоније од предузећа „Македонија табак”, утврдило да су цигарете продаване фирми „Сукцес” из Новог Сада која је у то време била под контролом Војске Савезне Републике Југославије, а не под контролом Станка Суботића. Суд није придавао значај признаницама које доказују плаћање Суботићеве фирме предузећу „Македонија табак” јер се, како је рекао судија, ниједан износ није подударао са износима наведеним у оптужници. Суд, како је образложено, није стекао закључак о несумњивој кривици Станка Суботића. Утврђено је да је Суботићева фирма „Миа Уб” имала дозволу за рад.

Председник већа осврнуо се и на прву првостепену пресуду којом је Суботић осуђен на шест година затвора. Он је указао да је постојала велика разлика у доказном материјалу у време када је окончан тај поступак у односу на оно што је суд имао током поновљеног суђења.

„У време када је донета прва пресуда, кривична дела из 1995. године нису била застарела. Суд у првом поступку није имао документацију из Македоније, као ни исказ сведока Ивана Ристовског. Желим да истакнем да ово веће, као ни претходно, али ни тужилаштво, нису били под било каквим политичким утицајем”, саопштио је судија.

Поред Суботића, оптужби су ослобођени Михаљ Кертес, бивши директор Савезне управе царине, као и оптужени међу којима су и радници царине, МУП-а и државне безбедности Стеван Бановић, Никола Милошевић, Милан Ранковић, Небојша Николић, Милан Милановић, Јовица Ранђеловић, Драги Додевски, Милован Попивода, Миодраг Завишић, Мирослав Пешић, Лука Ненадић, Ивана Олујић и Ивана Крчмаричић.

Суботић је средином септембра прошле године први пут изнео своју одбрану пред судом када је негирао оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете, тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац. Њему се до тада судило у одсуству јер је до јула 2013. био недоступан правосудним органима Србије. Тада му је одлуком суда укинута потерница, а притвор замењен јемством.

Седам година био је у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године до полагања јемства.

Одлукама Специјалног суда Суботићу су привремено одузете некретнине и локали у Србији и Црној Гори и те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Јемство

Судија Милошевић рекао је да је он пре годину дана донео одлуку да се прихвати Суботићево јемство од 538.000 евра за укидање притвора и могућност одбране са слободе.

„Догодило се нешто што нисам доживео у досадашњем судијском искуству. Интерпол ме је обавестио да су суспендоване све међународне потернице за Суботићем без икаквог образложења. То је значило да он може да путује по целом свету, сем у Србију, и то је заслуга његовог правног тима. Суд је сматрао да треба да се прихвати јемство јер српски органи другачије не би могли да дођу до Суботића”, рекао је судија.

„Седам година фарсе”

„После седам година вођења фарсе, ово је била једина логична одлука која се могла очекивати. Могли сте видети шта су били докази тужилаштва. То је била компилација фалсификованих фотокопираних докумената и лажних сведока који су наговорени да лажно сведоче, као и доказа који су у току ових годину дана донети у суд и који су показали да ја немам везе са овим кривичном делом”, рекао је окупљеним новинарима Станко Суботић после изрицања пресуде.

„Ова фарса је била исконструисана од политичара, првенствено од кабинета Војислава Коштунице, па до Бориса Тадића, са циљем да се стравичном медијском кампањом прикрије намера да будем рекетиран и да ми се отме имовина”, казао је Суботић.

Тужилаштво најављује жалбу

Специјални тужилац Миљко Радисављевић најавио је жалбу на јучерашњу пресуду.

„Сматрамо да закључци суда не стоје. Наша је оцена да се суштински ништа није променило у новом поступку, да исти докази стоје и данас, што ћемо покушати да докажемо у жалби”, казао је тужилац.

Тужилаштво за организовани криминал тражило је у завршној речи да суд Суботића осуди на казну од осам година затвора, а за његове сараднике тражене су казне од две до шест година затвора. Предложено је да се Суботићу трајно одузме имовина укупне вредности од око 56 милиона некадашњих немачких марака и шест милиона америчких долара, за колико је кријумчарењем дувана оштећен државни буџет.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Суботић није крив, трошкови суђења на буџет Србије

* Обавезна поља