JASENOVAC_7ЗАГРЕБ – Антифашистичка лига оштро је осудила то што су се службеној комеморацији жртвама Јасеновца придружили негатори геноцида и апологети НДХ, међу којима има и оних који тврде да се у том усташком логору није догодио пробој 22. априла 1945, као што је хрватски министар културе Златко Хасанбеговић.

Службена државна делегација, подсећају, у којој је био изасланик председнице Републике, премијер с министрима и председник Хрватског сабора с бројним заступницима, полагала је венце на комеморацији за жртве Јасеновца 22. априла, на годишњицу очајничког пробоја и масовне погибије логораша Јасеновца.

„Важан члан те делегације који је полагао венац и за жртве пробоја био је министар културе који тврди да се тај пробој није догодио, јер ‘се не спомиње у службеним усташким документима’“, наводи се у саопштењу Лиге доставленом медијима.

Наводе и да је заједно с државном делегацијом положен венац на којем је писало „Страдалим логора Јасеновац од 1941. до 1951.„

Венац су положили представници Хрватске националне платформе и Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац”, наводи се у саопштењу, које преноси Танјуг.

„Да су ти отворени апологети НДХ који негирају праве жртве тог усташког логора и бесрамно измишљају масовне жртве Јасеновца после 1945. уопште препуштени с тим фалсификатом као поруком на венцу, и то још с ‘благословом’ директорке Спомен подручја Јасеновац, представља увреду успомени на жртве и праву бласфемију.

Да државна делегација полаже венце заједно с њима још је једна потврда да је цели догађај био лицемерна фарса у којој пристојни људи не треба да учествују, закључује се у саопштењу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Срамна „службена комеморација“ жртвама у Јасеновцу

* Обавезна поља