sns-logo (1)Српска напредна странка затражила је данас поновно пребројавање гласова и у увид у сав бирачки материјал, дан након што је опозиција формирала свој правни тим за контролу резултата.

На овакав потез упућивало је обраћање премијера и лидера СНС Александра Вучића после седнице председништва странке, у понедељак поподне, а посебно сумње које је изнео у вези са преласком цензуса свих опозиционих странака „под окриљем ноћи”, уз присуство лидера опозиције у РИК-у.

Премијер је рекао да су се у ноћи после избора дешавале „чудне ствари”.

Такође, истакао је да остаје у уверењу да је СНС, како је и саопштила у изборној ноћи, освојила преко 50 одсто гласова бирача, те да није јасно како су неке странке прескочиле преко ноћи цензус и обориле резултат СНС.

Он је и данас, нешто пре него што се појавило саопштење његове СНС, у Лужанима рекао „да ће се још видети ко је заиста ушао у парламент”.

Вучић је најавио „да ће СНС прегледати комплетан изборни материјал”.

„Замислите да сам ја упао у неку комисију и одједном промењени резултати, све како су они хтели”, казао је Вучић.

glavni-odbor-SNSНедуго после, СНС је у саопштењу потврдила да је формиран правни тим те странке и да је упутио надлежним институцијама званичан захтев за ново пребројавање гласова.

СНС наводи да је то учињено због очигледних злоупотреба, одређених нејасноћа и нелогичности, а у циљу заштите изборног процеса и слободне изборне воље грађана.

СНС подсећа да је упозоравала на дан избора, и раније, да постоји основана сумња да су поједине политичке партије и групације свесно кршиле изборни процес, вршиле притисак на грађане и надлежне институције, служиле се незаконитим и недозвољеним радњама како би онемогућили грађане да изразе своју слободну вољу и основно демократско право да они бирају власт која ће их представљати.

Српска напредна странка поручује да неће дозволити да било која политичка партија, на било који начин, крши изборну вољу грађана, која мора бити недвосмислена и ослобођена свих знакова злоупотребе и сумње, јер је то једини начин да Србија постане модерна демократска држава у којој су глас и воља грађана неприкосновени.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сада СНС тражи поновно бројање гласова

* Обавезна поља