skupstina kosova(1)Кокретног договора нема, разговори се настављају, тврди Саша Милосављевић, шеф посланичког клуба Српске у „косовском парламенту“. Приштинске власти интензивирале разговоре са листом „Српска“ о повратку у „косовске институције“, јер без гласова десет српских „посланика“ није могуће усвојити „закон“ о Специјалном суду.

Представници листе „Српска“ разговарали су са „косовским званичницима“ о могућности повратка у „косовске институције“, али за сада још ништа није договорено, каже за Спутњик Саша Милосављевић, шеф посланичке листе „Српска“ у косовском парламенту.

„Представници листе ‘Српска’ уназад неколико дана имали су неколико неформалних састанака са косовским премијером Исом Мустафом и министром спољних послова Хашимом Тачијем. Тема разговора јесте била имплементација коалиционог споразума, јер се коалициони споразум не поштује. На састанцима ништа конкретно није договорено, а више сазнања о томе да ли се листа ‘Српска’ враћа у косoвске институције или не имаћемо у наредних неколико дана“, каже Милосављевић, напомињући да ће јавност о томе бити благовремено обавештена.

Спутњик с друге стране незванично сазнаје да би се посланици и министри из српских редова већ идуће недеље могли наћи на својим радним местима.

И извори из „косовске владе“ тврде да се очекује да се представници листе „Српска“ наредне седмице укључе у рад „косовских институција“ — „скупштине“ и „владе“.

С друге стране, Бранимир Стојановић је то демантовао и рекао да су са представницима „косовске владе“ разговарали о испуњавању обавеза из коалиционог споразума, као и о другим питањима везаним за живот српске заједнице на Косову. У разговорима је, осим могућности да се представници листе Српска врате у „скупштину“ и „владу Косова“, било речи и о економским темама које су веома значајне за општине са већинским српским становништвом. Листа „Српска“ тражи заустављање приватизације у српским срединама и оснивање две нове општине на Косову, као што је предвиђено Бриселским споразузмом и договором о формирању Заједнице српских општина.

Иначе, у Приштини је данас одржана седница „Скупштине Косова“ на којој се расправљало о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК, а посланицима је требало да се обрати „председник Владе Косова“ Иса Мустафа. Један од разлога због чега су приштинске власти интензивирале разговоре са листом „Српска“ о њеном повратку у „институције“ је и чињеница да без гласова десет српских посланика није могуће усвојити закон о Специјалном суду.

Представници Срба у „косовском парламенту“, након смене „министра за повратак и заједнице“ Александра Јаблановића почетком фебруара, не учествују у раду „косовских институција“.

С „косовским премијером“ и његовим замеником Хашимом Тачијем разговарали су заменик „косовског премијера“ Бранимир Стојановић, градоначелници Грачанице —Владета Костић, Косовске Митровице — Горан Ракић, и Штрпца — Братислав Николић, као и министар за локалну самоуправу Љубомир Марић.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Срби се враћају у „косовске институције“

* Обавезна поља