Jelko Kacin-vecaЉУБЉАНА – Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је да Србија „дави саму себе“ са још више страсти, због чега се реформе успоравају, а кадровска питања и могућа именовања нових људи, у ишчекивању могућих избора, остају централни изазов.

„Србија још једном тоне у бућкуриш међусобних политичких препирки и раздвајања, где се без дисквалификација, претњи, подметања, блаћења и коришћења полуистина и неистина једноставно не може“, оценио је Кацин, у тексту за Међународни институт за блискоисточне и балканске студије из Љубљане.

„Растућом политичком притиску и најави превремених локалних и парламентарних избора, ситуација се само додатно погоршава, а политички кланови само мобилизују све расположиве потенцијале“, додао је Кацин.

Кацин је рекао да се конфронтације не догађају само између различитих политичких опција, јер се још грубље обрачунавају међусобно унутар политичких странака, државних институција и јавних предузећа.

„Заоштрени односи у полицији су само слика описаног дешавања“, рекао је Кацин.

Чини се, рекао је Кацин, да ћемо за корак напред ка уређеном друштву и привредном амбијенту, који би био атрактиван за стране инвестиције, морати да сачекамо до идућих избора, до нове коалиције и нове владе.

„Чињеница да је у међувремену почео преглед поглавља 24 – правосуђе, слобода и безбедност – те оцене не мења на боље, иако доноси механизме за побољшање ситуације, али тек после отварања поглавља“, рекао је Кацин.

Кацин је подсетио да је Србија држава кандидат за чланство у Европској унији (ЕУ), која већ преговара.

Поглавље 23, које се тиче деловања правне државе и укључује подручје људских права и права мањина, биће кључно за пут Србије у ЕУ, оценио је он.

Кацин је подсетио да су, међутим, ЛГБТ популацији још једном забранили поворку, а представници државе о томе нису ни обавестили организатора и подносиоца пријаве скупа.

„Показало се деловање правне државе у Србији и то на примеру са којим се државни органи баве целе годину. И у том примеру знали су рећи да одлука није била политичка него стручна, што је стварно бизарно“, рекао је Кацин.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија дави саму себе

* Обавезна поља