Frans-Timmermans-525x350ХАГ – Холандија се данас извинила Русији због тога што је полиција у Хагу притворила једног руског дипломату, саопштило је холандско Министарство спољних послова.

„На темељу полицијске информације, министар спољних послова Франс Тимерман закључио је да притварање руског дипломате… представља кршење Бечке конвензије“, изјавио је портпарол Министарства Тијс ван Сон.

„Холандија се стога извињава Руској Федерацији“, додао је он у саопштењу, пренео је АФП.

Руски председник Владимир Путин затражио је јуче од Холандије објашњење, извињење и кажњавање одговорних због привођења дипломате, оценивши да се ради о „тешком кршењу Бечке конвенције“, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров данас изјавио да не очекује „ништа добро“ од земље која се тако понаша.

Холандија је демонстрирала свој стил тиме што је упала у стан страног дипломате, применила силу и довела га у полицијску станицу, рекао је Лавров новинарима, пренео је Итар-тасс.

Русија ће, тек пошто добије извињење и обавештење на који су начин кажњени одговорни за тај инцидент, одлучити у којем смеру ће развијати односе с холандским партнерима, поручио је руски министар спољних послова.

Како су раније јавиле агенције, полиција је упала у стан саветника у амбасади Русије у Хагу Дмитрија Бородина јер су, наводно, комшије пријавиле да се неко лоше понаша према деци у том стану, а потом га је привела. Бородин је агенцији Итар-Тасс рекао да су људи у полицијским унифромама ушли у његов стан у Хагу у ноћи између суботе и недеље и да се нису легитимисали.

Бородин, који има четворогодишњу ћерку и двогодишњег сина, додао је да је полицајце обавестио о свом дипломатском статусу и покушао да их спречи да упадну у стан.

Бечка конвенција о дипломатским односима омогућава дипломатама имунитет од хапшења.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Холандија се извинила Русији

* Обавезна поља