fbiБЕОГРАД – У Србију ће следећих неколико недеља стићи специјални агент ФБИ који ће бити стално распоређен у Београду. Наиме, власти САД су донеле одлуку да при амбасади овде државе у Београду буде трајно распоређен агент ФБИ специјализован за високотехнолошки криминал, који ће са полицијама Балкана сарађивати не само на овој врсти криминала, већ и пратити интернет комуникацију исламиста који са ових простора одлазе на ратишта Блиског истока, односно Сирију и Ирак, а одатле комуницирају са истомишљеницима у овом делу Европе.

Како „Вести“ незванично сазнају у српским безбедносним службама, Србија није случајно изабрана за место одакле ће агент најмоћније светске полиције у сарадњи са полицијама Балкана радити на сузбијању високотехнолошког криминала.

„Ми смо до сада показали изврсне резултате у борби против интернет и осталих врста високотехнолошког криминала. Због тога је и Србија изабрана као место одакле ће специјални агент ФБИ сарађивати са полицијама југоистока Европе у сузбијању ових кривичних дела. Такође, сарађиваће се и у надзору исламских екстремиста који се боре у Сирији и Ираку, јер они преко интернета, најчешће Фејбука и Скајпа комуницирају са истомишљеницима у Србији, БиХ, Македонији, како би се открила њихова мрежа и начин врбовања. То показује колико Американци почињу да цене српске службе безбедности. Треба напоменути и да ФБИ има сличне канцеларије у неколико десетина земаља у свету, које сарађују са овом агенцијом на борби против криминала“, додаје извор „Вести“.

Иначе и Србија би ускоро могла да има агенцију сличну америчком ФБИ, ако је веровати најавама из врха државе. У склопу реформе служби безбедности Србије, досадашње службе ће се интегрисати у три нове целине, каже Момир Стојановић, председник Одбора за контролу служби безбедности у скупштини Србије и бивши начелник Војно-безбедносне агенције.

„Треба спојити цивилну, односно део БИА и војну обавештајну службу под једну капу, а остали део БИА и војну контраобавештајну службу под другу. Трећа би била нешто налик америчком ФБИ, па би требало СБПОК издвојити из МУП и направити посебан биро, али и мониторинг центар, где би на једном месту били сви прислушни уређаји“, објашњава Стојановић.

Немачка полиција узор за Србију

Према писању медија, нови модел организације безбедносних служби у Србији највише ће личити на немачки БНД, савезну криминалистичку полицију. Према Стојановићевим речима, Биро за координацију служби безбедности би као контролно тело имало три целине, једну у коју ће се сливати анализе, другу оперативну која ће усмеравати руковођење службама на основу анализа и процена, као и генерални иснпекторат који ће контролисати рад служби.


Извор: Вести.нет

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија ће бити седиште ФБИ за Балкан

* Обавезна поља