penzioneriПензионери с чековима већим од 25.000 динара, којима ће пензије до краја године бити прогресивно умањене, остали су, кажу, ускраћени за објашњење – да ли ће им држава једног дана вратити то што ће им ускоро узети. Уколико нико из владе не одговори на ово питање пензионери ће, како се чуло на јучерашњој конференцији за новинаре Удружења синдиката пензионера Србије, упутити Уставном суду иницијативу за оцену уставности овакве владине одлуке, јер су уверени да им се угрожава законом загарантовано право – право на пензију.

Ако им не помогне домаћи суд, ићи ће до Стразбура, поручено је јуче с ове конференције.

Пензионери ће се Уставном суду жалити и због најаве Агенције за приватизацију да ће имовина ПИО фонда бити распродата, што је недопустиво, јер је све то грађено парама радника који су уплаћивали доприносе док су радили, а сада су у пензији.

Упитани, када би ова иницијатива Уставном суду могла да буде упућена, Живомир Тешић, заменик председника овог удружења каже, да се само чека коначна одлука владе колико ће смањење бити и да такву одлуку изгласају посланици у Скупштини.

– Све је већ спремно за представку. Више од 600.000 пензионера у Србији подржава ову одлуку. Држави ће се уколико не одлучи да врати ово што сада узима, догодити оно што им се десило и с војним пензионерима који су тужили државу и добили спор, па држава сада уз основни дуг мора да им исплаћује и камате, каже он.

Одлуком да се опорезују пензионери који имају 45.000 или 85.000 динара пензију, држава ће направити додатне социјалне случајеве и приближити их онима који су већ егзистенцијално угрожени, упозорио је Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине.

– Која то земља у свету смањује плате и пензије и тако штеди, када се тиме смањује и потрошња и ПДВ-а. Па чиме влада мисли да пуни буџет и који ће то инвеститор да дође у земљу где пензионери издржавају владу, пита Ненадић.

Уколико држава и на овај начин закине пензионере, они ће бити двоструко оштећени.

– Држава умањује пензије, па онда пензионерима узима и оно што су законом зарадили. То је онда више него довољан разлог да око 600.000 пензионера који примају пензију већу од 25.000 динара туже државу домаћим и страним судовима, каже он.

Уместо да се штедело на другој страни, узима се од пензионера, па ко је, пита он, чуо да су од локалног до републичког нивоа укинуте надокнаде за чланства у надзорним одборима, а већина оних који су у тим одборима имају врло велике плате. Он каже да нису тачни ни наводи појединих министара који предстојеће умањење пензија правдају тиме што су оне 2008. године повећане за 10 одсто.

– Пензије јесу пре шест година ванредно усклађене за 10 одсто, али је то повећање „поједено” већ наредне године пошто су пензије биле замрзнуте. Од 2010. године оне се усклађују само са по пола процента, тако да су пензионери реално оштећени за око 20 одсто, што је много више од законског повећање од 10 процената, каже Ненадић.

Марија Тодоровић, потпредседник Удружења каже да је нови закон о ПИО врло лош и да је срамота да се кажњавају они који су радили по 40 година, а немају 65 година старости, због чега ће морати да плаћају пенале држави, те пита како је могуће да су то посланици уопште прихватили.

Прогресивно умањење пензија привремена мера

Упитан да ли је прогресивно умањење пензија привремена или трајна мера, Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, тврди за „Политику” да је у влади речено да се ради о привременој мери, те да треба очекивати да се побољшањем економске ситуације пензионерима врате њихова стечена права и на то обрачунавају нова усклађивања пензија, када их буде.

С друге стране „Политика” из извора блиских Министарству финансија сазнаје да је ова одлука трајна те да је влада због повећања пензија 2008. године за 10 одсто трајно хтела да се ослободи овог баласта и растерети буџет.

И када пензије једног дана буду одмрзнуте, они којима су оне умањене, могу да рачунају на усклађивање по нижој основици.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве мере на Уставном суду

* Обавезна поља