seecpБУКУРЕШТ — Румунија је предложила државама југоисточне Европе нацрт изјаве којом се осуђује противправно припајање Крима Русији, чему су се успротивиле Грчка и Србија.

Румунија је данас у Букурешту предложила државама југоисточне Европе нацрт изјаве којом се осуђује противправно припајање Крима Русији, чему су се успротивиле Грчка и Србија, док Македонија нема јасан став, објавила је агенција Хина.

Та агенција наводи да у нацрту документа, у који је имала увид, стоји да су земље Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) забринуте због развоја ситуације у Украјини, анексије Крима кршењем међународног права, ескалације стања у источној Украјини и утицаја који ти догађаји могу да имају на регионалну сигурност и стабилност.

Из извора упућених у израду изјаве, како додаје Хина, сазнаје се да је оцена о кршењу медјународног права неприхватљива Србији и Грчкој, док је Македонија навела да нема став јер још није основана нова влада након недавних избора.

Председници парламената и шефови мисија чланица СЕЕЦП-а покушаће да усагласе изјаву о Украјини вечерас на вечери и за радним доручком сутра ујутро, најавио је председник румунског парламента и парламентарне скупштине СЕЕЦП-а Валериу Стефан Згонеа.

Румунски министар спољних послова Титус Корлатеан упозорио је раније данас да Русија угрожава стабилност Молдавије и позвао међународну заједницу да заштити ту земљу у којој одметнута енклава Придњестровље прети припајањем Русији.

Званични Букурешт страхује да би суседне Молдавија и Грузија могле да доживе судбину Украјине, где, како подсећа Хина, проруски сепаратисти на истоку прете отцепљењем и припајањем Русији по узору на Крим.

„Желимо да се такво понашање санкционише, јер те земље имају право на поштовање својих граница и, колико знамо, оне се штите међународним правом“, истакао је Корлатеан.

Чланице СЕЕЦП-а су Албанија, Бугарска, Грчка, Македонија, Румунија, Србија, Турска, БиХ, Хрватска, Молдавија, Црна Гора и Словенија.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и Грчка против осуде Русије

* Обавезна поља