migranti-azilanti-hrvatska_660x330Земље Европске уније имају правни основ да избеглице које су ушле преко Србије врате назад, изјавила је портпаролка Европске комисије Наташа Берто, док највиши државни функционери у Београду поручују да је то неприхватљиво. Уговори о реадмисији које је Србија закључила са ЕУ дају право чланицама да врате не само грађане Србије којима је одбијен захтев за азил, него и грађане трећих држава, нагласила је портпаролка. „Ти уговори обично садрже и клаузулу о држављанима трећих земаља, што се односи и на особе у транзиту”, рекла је портпаролка.

Овакав став ЕК, којим се сав терет избегличке кризе пребацује на земљу која је добила највише међународне оцене од почетка проблема са мигрантима, изазвао је запрепашћење у врху српске власти и неуобичајено оштре реакције. Европски функционери су признали да су морали да суспендују и даблинске прописе и споразум из Шенгена, док са друге стране инсистирају на слепој примени споразума о реадмисији са Србијом.

Реаговао је премијер Александар Вучић, који је у интервјуу за британску агенције Ројтерс оценио да је ЕУ показала слабост у решавању избегличке кризе, а да Србија очекује свеобухватно решење и спремна је да преузме део одговорности. Као део тог решења, треба деловати између Сирије и Турске и раздвојити праве избеглице од економских миграната. Вучић је нагласио да је за Србију неприхватљиво да избеглице буду враћене у нашу земљу и да од европског комесара Јоханеса Хана, који у петак долази у Београд, очекује да чује коначно решење.

На ванредној конференцији за новинаре, Вучић је рекао да „они који су укинули Шенген и Даблин, сада би да сав терет избегличке кризе пребаце на Србију”.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је са конференције ОЕБС-а у Варшави да Србија неће дозволити да буде ограђена жицама и са затвореним путевима. „Србија не може да дозволи да буде концентрациони логор, а да то никога није брига. Да ли је Европа способна да управља организацијом као што је ЕУ? Ако није, Србија ће бити принуђена да уведе контрамере”, упозорио је Дачић.

И министар за рад, запошљавање и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Бриселу да враћање избеглица у Србију путем уговора о реадмисији није решење и да је неопходно да Европска унија формулише заједничку политику. „Када би ствари биле тако једноставне мигрантске кризе не би ни било, јер би свака земља вратила мигранте оној претходној, и тако све до земље порекла”, казао је Вулин. „То није могуће, нити ће тако бити, а ни у Европској комисији не очекују да ће се то десити”, рекао је Вулин после састанка са европским комесаром за ванредне ситуације и хуманитарна питања Христосом Стилијандесом.

Од Стилијандеса је Вулин затражио помоћ из фондова ЕУ за цивилну заштиту ради збрињавања миграната и подршку како би се обновиле залихе. Министар је нагласио да решења избегличке кризе неће бити све док ЕУ не формулише заједничку политику. „Или ће ЕУ наћи целовито решење по коме ће све земље погођене мигрантском кризом, биле оне чланице или не, радити по истим правилима, или нећемо моћи да говоримо о ЕУ каква је била пре кризе”, навео је Вулин.

migranti-Hrvatska

Портпаролка ЕК није била прецизна у одговору колико је избеглица досад враћено из Мађарске, земље која је прва најавила да ће спровести такву меру. Будимпешта већ користи механизме споразума о реадмисији, по којима је могуће депортовати тражиоце азила којима је одбијен захтев, како у земљу порекла, тако и у државу са чије су територије ушли, у овом случају то је Србија.

Подсетимо, ранијом пресудом Европског суда за људска права, којом је у једном случају утврђено да један азилант није имао хумане услове на грчкој територији, мигранти се не могу враћати у прву земљу ЕУ у коју су ушли, Грчку. Али, се могу враћати у „сигурну” земљу, односно Србију, која има такав статус.

Од почетка избегличке кризе, незванично се процењује да је кроз Србију прошло 140.000 регистрованих миграната, али има и оних који нису подлегли регистрацији, јер су ушли илегално. Према прецизним али незваничним подацима, од 1. јануара до 17. септембра 2015. у Србији је било 131.576 „изражених азилних намера”, особа које је регистровала наша полиција и које су добиле упут за смештај у центру за тражиоце азила.

Сви они су фотографисани, узет им је отисак прста, као и изјава кроз које земље су пролазили на путу до Србије, и одакле су ушли на нашу територију. То може бити важно у случају реадмисије, јер постоји писани траг о њиховом кретању, али представља потенцијалну опасност због европског правила о враћању азиланата у земљу „прве регистрације”. Тиме се објашњава и изјава хрватског министра полиције Ранка Остојића, како они не узимају отиске прстију избеглицама, јер се мигранти наводно плаше тога.

Оштра критика хрватских власти

vucic-izbegliceПремијер Србије Александар Вучић затражио је од хрватских власти да повуку одлуку о заустављању теретног саобраћаја. У супротном, како је упозорио на ванредној конференцији за новинаре, Србија ће предузети правне мере, а ако то не да резултат – повући ће и контрамере.

„Молим хрватске власти, не зато што смо слаби, а они много јаки, већ као комшије, пријатеље, чланицу ЕУ, да повуку своје неодговорне одлуке за које ни сами не знају на чему су засноване. Ако се то не догоди у најкраћем року, Србија планира да уведе и контрамере. Оне ће погодити далеко више њихову државу него што њихове мере погађају нашу државу”, нагласио је премијер.

Премијер је критиковао хрватске власти зато што се четири, пет дана суочавају са таласом миграната, а већ свакодневно из те земље долазе неодговорне одлуке и изјаве.

Наша земља, како је подсетио, суочена је више месеци са таласом избеглица, а нисмо давали неодговорне изјаве, нити икада заустављали саобраћај.

„Ми пуштамо све камионе који долазе из Хрватске, а они не пуштају ниједан из Србије у Хрватску. Наше стрпљење неће трајати довека”, поручио је он.

Вучић је замолио ЕУ да се уозбиљи и упозори своју чланицу да се не понаша тако, јер то није само антиевропско понашање, већ је против сваких цивилизацијских норми.

Према његовим речима, Мађари су били поштени и затворили су обе стране, тако да су и они трпели штету.

„Шта мисле, да ми пуштамо све, а они се не јављају чак ни на телефон и не објашњавају о чему је реч. Мислите ли да смо импресионирани Хрватском и њеном моћи и снагом”, истакао је Вучић рекавши да Србија мора да заштити своје државне интересе.

ljajicЉајић: Хитна реакција ЕУ због понашања Хрватске

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је од комесара за проширење Јоханеса Хана затражио хитну реакцију ЕУ, због забране уласка камиона из Србије у Хрватску. „Царински и полицијски органи Хрватске без икаквог основа и уз флагрантно кршење Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ, већ читав дан не дозвољавају улазак камиона са робом из Србије у Хрватску”, упозорио је Љајић.

Визе и мигранти у пакету

Према споразуму о реадмисији који је Србија потписала са Европском унијом, Мађарска и све земље ЕУ могу са своје територије да у Србију враћају мигранте из трећих земаља који у тим европским земљама не добију азил, објашњено је за „Политику” из упућених бриселских кругова. Свих 17 споразума које је ЕУ потписала о реадмисији, укључујући и онај са Србијом, имају одредбу да се враћају држављани трећих земаља који нерегуларно бораве, а који преко територије једне од страна потписница уговора, Србије на пример, директно уђу на територију друге уговорне стране, ЕУ.

Повратак и реадмисија држављана трећих земаља који одбију да се пријаве за међународну заштиту, спроводи се с циљем спречавања секундарних кретања ка другим државама чланицама, у складу са споразумом о реадмисији ЕУ–Србија. На наше питање да ли је логично да Грчка буде отворена за имигранте, а Мађарска затворена, објашњено је да су и Мађарска и Грчка, уопштено говорећи, везане истим правилима у систему заједничког европског азила, која их обавезују да региструју тражиоце азила и да им узимају отисак прста (према Даблину и Еуродак прописима).

Србија је Споразум о реадмисији прихватила у пакету са Споразумом о визним олакшицама, а потписани су 18. септембра 2007. Потписивање ових уговора било је међусобно условљено, јер је за ЕУ, реадмисија била приоритет. Тада се рачунало пре свега с повратком наших држављана који илегално бораве у земљама западне Европе, а према проценама Савета Европе од пре десетак година, реч је о 50.000 до 100.000 српских држављана.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и Хрватска затежу односе због миграната

* Обавезна поља