oil-and-gasУколико Украјина до сутра не уплати новац за нове испоруке руског гаса  „Гаспром” ће прекинути испоруке овог енергента, а то ће створити озбиљне ризике за транзит гаса до Европе, упозорио је јуче први човек „Гаспрома” Алексеј Милер.

То практично значи да би без гаса могла остати не само Украјина и Европа, којој Русија обезбеђује око 30 одсто укупних потреба, већ и Србија којој је ово једини правац снабдевања плавим горивом. Тим правцем стиже око 55 одсто укупних количина руског гаса.

„Нафтогас” – Украјине саопштио је у понедељак да је Русија прекршила Бриселски споразум тиме што није испунила захтев за испоруку гаса Украјини на основу авансно плаћеног гаса.

Украјина није платила испоруке гаса за март и тренутно извлачи све што може из плаћених залиха, чиме озбиљно ризикује укидање испоруке гаса.

Иако је министар енергетике Александaр Антић јуче у последњи час одустао од давања изјава и појашњења шта би евентуална обустава гаса могла да значи за Србију и има ли наша земља довољно гаса у складишту Банатски Двор, „Политика” сазнаје да се на залихама налази око 290 милиона кубика, што је довољно до краја грејне сезоне.

Упућени у гасне прилике кажу да обустава испоруке гаса Украјини не мора обавезно да значи и обуставу испорука за Европу и Србију и да би Украјина требало све дневне потребе гаса намењене Европи да пропусти без обзира на њен сукоб са Русијом.

Како ствари стоје, максимална дневна производња у подземном складишту гаса Банатски Двор не може у потпуности да задовољи тренутне потребе за гасом, па би по том основу могло доћи и до мањих рестрикција. Међутим, с расположивим залихама Србија ће имати довољно гаса док не отопли, тако да ће енергетска стабилност бити очувана.

Сукоб на релацији Русија–Украјина отворио је јуче по ко зна који пут питање алтернативног снабдевања гасом Србије, с обзиром на то да се постојећа траса показала непоузданом, пре свега због Украјине.

Будући да Србија нема пара да сама гради гасовод, да је „Јужни ток” због Бугарске пропао, а да се Америка стално нуди да помогне овом делу Балкана испорукама течног природног гаса како би се смањила зависност од руског гаса, ево прилике да Вашингтон притрчи Србији у помоћ. Само како, када цеви нема.

Srbijagas 7

Да би гас с оне стране Атлантика дошао до Србије преко Крка и Мађарске, Србији би само за градњу терминала где би преузимала  течни природни гас било потребно у најбољем случају пет до седам година плус градња гасовода до Хрватске где бисмо могли да преузимамо овај енергент.

– Тачно је да је потребно решити транспорт америчких енергената до Балкана, али ко ће то да плати нашој земљи која нема пара да сама то заврши, пита Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије.

Све те најаве које стижу из Вашингтона само су велика обећања од којих нема ништа, али лепо звуче док траје сукоб на релацији Москве и Украјине, чиме се заправо врши притисак на Балкан да дигне руке од руског гаса, објашњава Вулетић.

На дугачком штапу је и понуда САД да гас стиже из Азербејџана. У том случају Србија би морала да изгради гасовод до Бугарске. Из Азербејџана би ишао гасовод „Јужни коридор” кроз Грузију и Турску до Грчке, а један крак би се одвајао за Бугарску, где би Србија могла да га преузме, што опет много кошта. Рок за изградњу „Јужног коридора” је 2018. или 2019. година.

„Нафтогас” тражи гаранције од „Гаспрома”

„Нафтогас” Украјине сматра да није у могућности да плати додатни аванс за испоруку руског гаса док не буде уверен да ће „Гаспром” испунити своје уговорне обавезе, саопштила је јуче прес служба украјинског холдинга.

„Нафтогас” очекује разумно уверење да ће „Гаспром” строго поштовати уговор као и Бриселски тројни споразум, који су потписали представници Русије, Украјине и Европске уније, наводи се у саопштењу, а преноси Интерфакс.

У „Нафтогасу” истичу да у протекла два дана „Гаспром” није испуњавао захтеве украјинске стране за испоруку унапред плаћеног гаса у оквиру уговорних услова.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија има гаса до краја сезоне

* Обавезна поља